Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
3.Het geschil en de beslissing bij de rechtbank
“In samenspraak met Bank Labouchere mogen wij u uit coulance-overwegingen een speciaal aanbod doen. Alle aandelenlease-overeenkomsten met een maandelijkse inleg van NLG 1000,- kunnen met directe ingang boetevrij worden beëindigd, op voorwaarde dat de koerswinst uit de oorspronkelijke overeenkomst in het geheel wordt overgeboekt in een nieuwe overeenkomst. Daarnaast dient u nog een overeenkomst af te sluiten op basis van 50% van de oorspronkelijke maandtermijn.”
“Het is begonnen in 1996 toen wij ons aan het oriënteren waren hoe we ons vermogen konden vergroten. In die periode nam Spaar Select contact met ons op en vroeg zij of iemand langs mocht komen. Naar aanleiding van het eerste gesprek met Spaar Select heb ik een spaarbeleggingsproduct afgenomen. In 1997 heeft Spaar Select ons gebeld met de mededeling dat ze weer iets interessants voor ons hadden. We hebben toen samen met Spaar Select gekeken naar onze financiële positie. Ons doel was eerder stoppen met werken. Toen hebben we de eerste Capital Effect overeenkomst afgesloten.”Op de vraag wat precies besproken is met Spaar Select en wat de financiële situatie destijds was heeft [geïntimeerde] verklaard:
“We hebben onder andere onze hypotheek en ons inkomen bekeken. De conclusie was dat we het zo konden doen, we waren tweeverdieners zonder kinderen dus we hadden geld over om in te leggen. Toen hebben we, meen ik, in 1998 nog een product afgesloten. Er kwam toen elk jaar iemand van Spaar Select langs om te kijken hoe het ging, wat de nieuwste producten waren en of we nog wensen hadden. (..) In 1999 zijn de overeenkomsten overgesloten in verband met de wetgeving rondom de renteaftrek en de coulanceregeling van Labouchere.”Op de vraag wat de uitkomst van het gesprek met Spaar Select in dat kader was heeft [geïntimeerde] verklaard:
“De winst hebben we in een nieuw product ingelegd. In 1999 ging ook mijn salaris omhoog en hebben we weer een nieuw contract afgesloten.”In reactie op de vraag of tijdens het gesprek in 1999 nog is besproken wat [geïntimeerde] wilde bereiken heeft hij verklaard:
“We wilden minder risicovolle producten en meer spreiding van het risico.”Op de vraag waarom is gekozen voor het beleggen in aandelen en of [geïntimeerde] risico’s heeft afgewogen, heeft [geïntimeerde] verklaard:
“Omdat de opbrengst van aandelen historisch gezien het hoogst is. Ik heb wel op eigen initiatief in obligaties belegd, maar dat was buiten Spaar Select om. We hebben wel gekeken naar de risico’s; wat als de aandelen kelderen? Ik wist dat het risico voor ons vrij laag was want de hypotheek was al afbetaald. Als we verlies leden dan hadden we nog het huis.”Op de vraag in hoeverre [geïntimeerde] zich had verdiept in de aangeboden producten heeft hij verklaard:
“Ik heb me wel voorbereid op de gesprekken met Spaar Select, maar ik wist nog niet welke producten ik wilde. Ik bepaalde wel zelf het in te leggen bedrag.”Op de vraag wat hij in 1999 wist van de risico’s van de producten heeft [geïntimeerde] verklaard:
“Ik had wel het vermoeden dat ze niet zo goed zouden zijn als werd gezegd en ik wilde gewoon aan risico spreiding doen. Het is altijd beter om risico’s te spreiden.”Op de vraag waarom [geïntimeerde] dat vermoeden had, nu de eerste twee overeenkomsten juist in een positief resultaat waren geëindigd heeft hij verklaard:
“Ja die waren positief geëindigd, toch had ik mijn bedenkingen omdat de regelgeving strikter werd. Het leek mij verstandig om toen alvast wat aan risicospreiding te doen.”Verder heeft [geïntimeerde] ter zitting verklaard over andere financiële producten die hij heeft aangeschaft: een leaseproduct via Spaar Select in 1996, een AEX+-product bij Tiel Utrecht in 1999, een lijfrente in 2001 en obligaties.
5.De slotsom
€ 760,00