1.2In het Burgerlijk Wetboek (BW) is een regeling opgenomen om consumenten te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Oneerlijke handelspraktijken zijn een vorm van onrechtmatige daad. Deze regeling vormt de implementatie van de Richtlijn 2005/29/EG over oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten, die is gericht op consumentenbescherming (Richtlijn OHP). In de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) is geregeld dat ACM boetes kan opleggen aan plegers van oneerlijke handelspraktijken.
1.2.1In artikel 6:193b en artikel 6:193c van het BW is bepaald dat een handelspraktijk in het bijzonder oneerlijk is als informatie wordt verstrekt die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument misleidt of kan misleiden over de voornaamste kenmerken van het product, de prijs of de wijze waarop de prijs wordt berekend, of het bestaan van een specifiek prijsvoordeel, waardoor de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst neemt of kan nemen, dat hij anders niet had genomen.
1.2.2In artikel 6:193d van het BW is bepaald dat een handelspraktijk bovendien misleidend is als er sprake is van een misleidende omissie waarbij essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen, wordt weggelaten, waardoor de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst neemt of kan nemen, dat hij anders niet had genomen. Dat is ook het geval als essentiële informatie verborgen wordt gehouden of op onduidelijke, onbegrijpelijke, dubbelzinnige wijze dan wel laat verstrekt wordt.
1.2.3Volgens artikel 6:193e van het BW is bij een uitnodiging tot aankoop essentiële informatie de prijs, of, als het om een product gaat waarvan de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, de manier waarop de prijs wordt berekend.
1.2.4In artikel 8.8 van de Whc is bepaald dat het een handelaar niet is toegestaan oneerlijke handelspraktijken te verrichten. Artikel 2.9 van de Whc geeft ACM de bevoegdheid een overtreder een bestuurlijke boete op te leggen wegens het plegen van een inbreuk, dat is volgens artikel 1.1 van de Whc een overtreding van een wettelijke bepaling (zoals artikel 8.8) die schade toebrengt of kan toebrengen aan de collectieve belangen van consumenten.
1.2.5In artikel 2.15, eerste lid, van de Whc staat dat de bestuurlijke boete, bedoeld in artikel 2.9, ten hoogste € 900.000,- bedraagt of, als dat meer is, 1% van de omzet van de overtreder. In artikel 2.10 van de Whc staat dat ACM bij het opleggen van een bestuurlijke boete voor overtreding van artikel 8.8 van de Whc in ieder geval rekening houdt met de aard, ernst, omvang en duur van de inbreuk, met de maatregelen die de overtreder heeft getroffen om de door de consumenten geleden schade te beperken of te verhelpen en met de door de overtreder als gevolg van de inbreuk behaalde financiële voordelen of vermeden verliezen, voor zover bekend. Ook moet rekening worden gehouden met andere verzwarende of verzachtende factoren die van toepassing zijn op de specifieke overtreding.
1.2.6Voor ACM geldt de Boetebeleidsregel ACM 2014 (de Boetebeleidsregel). Deze is gewijzigd in 2016 (Stcrt. 2016, 34630).
1.2.7ACM heeft medio 2018 “Uitgangspunten transparante aanbiedingen telecomaanbieders” (de Uitgangspunten) aan onder meer Tele2 gestuurd. Daarin geeft ACM een interpretatie van de wettelijke regels over oneerlijke handelspraktijken. Daarin staan onder meer aanwijzingen hoe volgens ACM informatie over aanbiedingen op websites en webpagina’s moet worden gepresenteerd. Op 9 mei 2018 was tussen ACM en Tele-2 over deze (concept-) Uitgangspunten gesproken.
1.3 Tele2 bood destijds onder meer via haar website telecomdiensten aan, al dan niet in combinatie met een toestel. Op diverse data in de periode van oktober 2018 tot en met maart 2019 heeft een toezichthouder van ACM delen van die website vastgelegd.
1.3.1Op 4 oktober 2018 bood Tele2 op haar website een abonnement aan met de vermelding
“Unlimited Data & Bel/SMS”en
“Bundels geldig in de hele EU”. Voor het afsluiten van een abonnement moest de consument een keuzemenu doorlopen. Bij
“Kies je Databundel”kon de consument onder meer kiezen voor
“Unlimited”. Direct daaronder stond een kader met de volgende informatie
“Data- en Bel/SMS-bundel geldig in dehele EU”. Achter
“Kies je Databundel”stond een vraagteken. Na klikken op het vraagteken verscheen een pop-up scherm met de melding dat voor datagebruik in de EU een datalimiet van 9 GB per maand geldt.
1.3.2Op 13 en 14 december 2018 heeft ACM vastgelegd dat voor het afsluiten van een abonnement een keuzemenu moest worden doorlopen, waarbij voor de data voor
“Unlimited”kon worden gekozen, met vergelijkbare informatie als op 4 oktober 2018.
1.3.3Op 11 maart 2019 bood Tele2 op haar website een abonnement aan met de informatie:
“Onbeperkt Data/Bel/SMS”en een Sim Only 20 GB Data abonnement met de informatie:
“Bundels geldig in de EU”. Voor het afsluiten van een abonnement moest de consument een keuzemenu doorlopen, waarbij bij de data voor
“Unlimited”kon worden gekozen, met vergelijkbare informatie als bij de eerdere vastleggingen. Eveneens is op 11 maart 2019 vastgelegd dat na het klikken op
“hele EU”een tekst verscheen waarin was vermeld dat in de EU tot 12 GB van de 20 GB- of Unlimited-bundel kan worden gebruikt.
1.3.4Volgens ACM heeft Tele2 door aanbiedingen op de website te plaatsen met de vermelding “onbeperkte” of “unlimited” data, in combinatie met de tekst “bundel geldig in hele EU” terwijl in werkelijkheid het datagebruik in de Europese Unie was beperkt tot 9 of 12 GB van 4 oktober 2018 tot en met 11 maart 2019, misleidende informatie gegeven. Die misleiding wordt volgens ACM onvoldoende weggenomen door de nadere informatie die Tele-2 onder een mouseover of in een pop-up scherm verstrekt. Door de gegeven misleidende informatie kon de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst nemen dat hij anders niet had genomen. Dit levert volgens ACM een overtreding op van artikel 8.8 van de Whc in verbinding met artikel 6:193c, eerste lid, aanhef en onder b, van het BW.
1.4.1Op 4 oktober 2018, 14 december 2018 en 11 maart 2019 bood Tele2 sim only-abonnementen op haar website aan onder vermelding van maandprijzen met daarachter een I-symbool (hierna: i-tje). Als op het i-tje werd geklikt verscheen een tekstblok waarin was vermeld: “excl. € 15,- aansluitkosten”. Zonder op het i-tje te klikken was niet zichtbaar dat eenmalige kosten in rekening werden gebracht.
1.4.2Volgens ACM blijkt uit deze vastleggingen dat Tele2 in de periode van 4 oktober tot en met 11 maart 2019 bij de sim only-abonnementen essentiële informatie heeft weggelaten of verborgen heeft gehouden. Daardoor kon de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst nemen dat hij anders niet had genomen. Volgens ACM is daarmee sprake van een misleidende omissie die een overtreding oplevert van artikel 8.8 van de Whc in verbinding met de artikelen 6:193d en 6:193e, aanhef en onder c, van het BW.