5.1De arbeidsdeskundige heeft gerapporteerd dat eiseres heeft laten zien dat zij ondanks haar medische klachten en beperkingen in staat was om een fulltime opleiding te volgen en deze, inclusief noodzakelijke stages, met een diploma af te ronden. Daarmee toont zij aan dat zij in staat was instructies te begrijpen, te onthouden en uit te voeren en in staat was tot het nakomen van regels en afspraken op school en op haar stage(s). Ook heeft zij van 2014 tot 2019 een fulltime HBO-opleiding toegepaste psychologie gevolgd en heeft zij voldoende resultaten behaald om haar studie te vervolgen. Ook in deze periode heeft zij aangetoond dat zij instructies kan begrijpen en onthouden en regels en afspraken kan nakomen. Zij beschikte dus over basale werknemersvaardigheden.
Daarnaast wordt eiseres geschikt geacht voor de taak
bemannen balie (taaknummer 2401)op basis van de door de verzekeringsarts b&b vastgestelde belastbaarheid. In deze taak is geen sprake van zware fysieke inspanning. Het betreft zittend werk, mensen worden kort te woord gestaan en er worden licht administratieve werkzaamheden uitgevoerd. Ook is er geen sprake van veel stress en grote (tijds)druk. Het zijn relatief eenvoudige taken. Eiseres voldoet aan de taakeisen.
De arbeidsdeskundige b&b heeft zich bij dit oordeel aangesloten.
6. Eiseres heeft zich op het standpunt gesteld dat rond de leeftijd van 18 jaar sprake was van volledige arbeidsongeschiktheid. Subsidiair meent zij dat sprake is van een dusdanige verslechtering in de opvolgende vijf jaar dat zij in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering. Meer subsidiair stelt zij dat er tien jaar of langer sprake is van het duurzaam ontbreken van arbeidsvermogen.
Volgens eiseres geven de medische en arbeidskundige rapportages haar mogelijkheden in onvoldoende mate weer. Er is onvoldoende rekening gehouden met de complexiteit en aard van haar problematiek. Dat eiseres in het verleden bij [bedrijf] heeft gewerkt en in staat was één uur aaneengesloten te werken doet geen recht aan wat zij daarover heeft verklaard. Datzelfde geldt voor de stelling dat zij heeft gestudeerd en in 2014 haar MBO-diploma heeft behaald en in 2015 haar HBO-propedeuse. Er is geen rekening gehouden met de klachten die zij daarbij heeft gehad. Dat zij op bepaalde wijze mijlpalen heeft behaald, wil niet zeggen dat zij geen gemis aan arbeidsvermogen had.
In een aanvullend beroepschrift heeft eiseres zich onder verwijzing naar de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van 8 januari 2025 (ECLI:NL:CRVB:2025:20) op het standpunt gesteld dat zij recht heeft op een Wajong-uitkering met ingang van de datum waarop zij haar studie heeft moeten staken, te weten 1 september 2019 of 1 december 2020. Verder benadrukt zij dat zij momenteel in een sociaal isolement verkeert omdat haar belastbaarheid nihil is. Zij is in deze situatie terecht gekomen door een opeenstapeling van onjuiste diagnoses en onjuiste begeleiding. Dit wordt haar nu ten onrechte tegengeworpen. 7. Het UWV stelt dat eiseres in haar beroepsgronden geen nieuwe feiten of omstandigheden aandraagt en daarbij geen medische stukken heeft overgelegd. Gelet op het feit dat het hier gaat om een laattijdige aanvraag is het aan eiseres om met medische informatie te onderbouwen dat de situatie anders was dan nu is aangenomen. Voor zover dit niet meer mogelijk is, dient dit voor rekening van de laattijdige aanvrager te komen. De beoordeling heeft zich terecht beperkt tot de periode van de 18e tot de 23e verjaardag. Uit het dossier blijkt dat eiseres pas op latere leeftijd een forse toename van haar klachten heeft ervaren. Dat heeft plaatsgevonden in een periode waarin eiseres niet meer als jonggehandicapte kan worden gezien op grond van de Wajong.
8. Omdat eiseres haar aanvraag voor een Wajong-uitkering geruime tijd na haar18e verjaardag heeft ingediend, is sprake van een laattijdige aanvraag. In dat geval moet het UWV ook onderzoeken of eiseres binnen (de reeds verstreken periode van) vijf jaar na haar 18e verjaardag alsnog jonggehandicapte is geworden.Volgens vaste rechtspraak draagt de aanvrager in geval van een laattijdige aanvraag de bewijslast om met objectieve medische gegevens aannemelijk te maken dat zij op 18-jarige leeftijd en vijf jaar daarna voldeed aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering, omdat het medisch beeld met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker is vast te stellen.
In het geval van eiseres loopt de te beoordelen periode van 23 april 2009 (de datum waarop zij 18 jaar is geworden) tot en met 23 april 2014.
9. Eiseres heeft onder verwijzing naar een uitspraak van 8 januari 2025 van de CRvB aangevoerd dat in haar situatie een andere peildatum dan haar 18e verjaardag gehanteerd dient te worden, namelijk de datum waarop zij haar HBO-studie heeft moeten staken. De rechtbank overweegt dat de CRvB in die uitspraak en in een uitspraak die op dezelfde datum is gedaanheeft geoordeeld dat als een betrokkene al op zijn 18e verjaardag beperkingen ondervindt door ziekte, dit betekent dat vanaf dat moment voor de beperkingen uit die ziekte de vijfjaarstermijn van artikel 1a:1, tweede lid, van de Wajong aanvangt. Gaat een betrokkene met reeds bestaande beperkingen studeren en staakt hij die studie vervolgens na ten minste zes maanden ten gevolge van (een toename van) die beperkingen, dan valt die betrokkene op grond van deze toegenomen beperkingen niet onder artikel 1a:1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wajong. Om die reden gaat er vanaf dat moment ook geen nieuwe vijfjaarstermijn lopen. Een andere uitleg zou betekenen dat studerenden ten opzichte van niet-studerenden een tweede mogelijkheid hebben om op grond van reeds bij aanvang van de studie bestaande beperkingen gedurende vijf jaren alsnog als jonggehandicapte aangemerkt te worden. Uit de wetsgeschiedenisblijkt dat de wetgever dit expliciet heeft willen voorkomen door aan te sluiten bij het eerste moment waarop door een ziekte beperkingen worden ondervonden, aldus de CRvB.
10. In het geval van eiseres staat niet ter discussie dat het ziektebeeld (chronische Lyme) en de bijbehorende klachten al voor het 18e levensjaar tot uiting zijn gekomen. Eiseres heeft dit ook onderbouwd met medische stukken, waaronder het huisartsenjournaal. Hieruit blijkt naar het oordeel van de rechtbank dat eiseres al bij aanvang van haar studie beperkingen ondervond door haar aandoening, ook al is de diagnose chronische Lyme uiteindelijk pas in 2019 gesteld. Gelet op de hiervoor genoemde overwegingen van de CRvB kan de peildatum daarom niet verlegd worden naar de datum waarop zij haar studie heeft moeten staken en is er op dat moment ook geen (nieuwe) vijfjaarstermijn gaan lopen. De te beoordelen periode blijft de 18e verjaardag van eiseres en de vijf jaren daarna. Dit betekent dat de (verslechtering van de) gezondheid van eiseres in de periode daarna er niet toe kan leiden dat eiseres als jonggehandicapte in de zin van de Wajong wordt aangemerkt.
11. Recht op een Wajong-uitkering ontstaat pas indien de betrokkene duurzaam geen mogelijkheden tot arbeidsparticipatie (arbeidsvermogen) heeft. Het UWV moet daarom eerst beoordelen of eiseres in de periode in geding voldoet aan tenminste een van de volgende voorwaarden:
- eiseres kan geen taak uitvoeren in een arbeidsorganisatie
- eiseres beschikt niet over basale werknemersvaardigheden
- eiseres kan niet een uur aangesloten werken
- eiseres is niet tenminste vier uur per dag belastbaar (dan wel twee uur per dag belastbaar en in staat het minimumloon te verdienen).
Wordt aan tenminste een van de hiervoor genoemde voorwaarden voldaan dan ontbreekt arbeidsvermogen. Vervolgens moet het UWV dan beoordelen of deze situatie duurzaam is.
12. Vast staat dat eiseres van 2010 tot 2014 de opleiding MBO-4 tot doktersassistente heeft gevolgd. Binnen de reguliere studietijd en zonder vrijstellingen heeft zij deze opleiding met een diploma afgerond. Vervolgens is eiseres in 2014 begonnen met de HBO-opleiding toegepaste psychologie. Daarnaast is eiseres in de periode van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013 werkzaam geweest bij [bedrijf] . De rechtbank is van oordeel dat het UWV het gemotiveerde oordeel van de verzekeringsarts b&b en de arbeidsdeskundige b&b heeft mogen volgen, in de kern gebaseerd op de door eiseres gevolgde opleidingen en verrichte werkzaamheden. Het UWV heeft daarom kunnen concluderen dat eiseres in de te beoordelen periode ten minste vier uur per dag belastbaar was, in staat was één uur aaneengesloten te werken in een taak en over werknemersvaardigheden beschikte. Zoals hiervoor onder 11 opgesomd, bepaalt de Wajong dat in dat geval al sprake is van arbeidsvermogen en geen recht bestaat op een uitkering. Uit hetgeen eiseres heeft aangevoerd kan niet worden aangenomen dat zij in de periode van 23 april 2009 tot en met 23 april 2014 aan één van voornoemde vier voorwaarden niet voldeed.
Uit de beschikbare medische informatie over deze periode blijkt wel degelijk dat eiseres toen al klachten had vanwege de later gediagnosticeerde chronische Lyme, maar van een situatie dat eiseres in die periode geen vier uur per dag belastbaar was of niet in staat was één uur aaneengesloten te werken in een taak of niet over werknemersvaardigheden beschikte, is niet gebleken. In dat geval is al sprake van arbeidsvermogen zoals bedoeld in de Wajong. Eiseres kan daarom over de periode van 23 april 2009 tot en met 23 april 2014 niet als jonggehandicapte worden aangemerkt. Het UWV heeft dan ook terecht geweigerd aan eiseres een Wajong-uitkering toe te kennen.