3.2.2Het WOD-traject
3.2.2.1
Het standpunt van de verdediging
Door de verdediging is met betrekking tot de inzet van het WOD-traject het standpunt ingenomen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard. Hiertoe is het volgende aangevoerd.
Proportionaliteit en subsidiariteit
De verdediging is van mening dat het in het onderzoek Lugo niet ging om een verdenking van een ernstig, gewelddadig misdrijf en dat er in dit onderzoek eerder nauwelijks opsporingsbevoegdheden waren aangewend. De verdediging is dan ook van mening dat het WOD-traject te snel werd ingezet en dat er onvoldoende zicht is geweest op de belangen van verdachte en zijn gezin. De inbreuk van het middel was te groot en werd niet gerechtvaardigd door het toen kleine opsporingsbelang. De verdediging stelt zich daarom op het standpunt dat de inzet van het WOD-traject weliswaar wettig was, maar onrechtmatig, omdat de inzet niet proportioneel en noodzakelijk was.
Voorts voert de verdediging aan dat de wijze waarop het WOD-traject werd ingezet, in strijd is met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. De operatie had anders ingericht kunnen worden. De inbreuk op het persoonlijk leven van verdachte was heel vergaand en intensief. De belangen van het gezin, en in het bijzonder het belang van de zoon van verdachte, zijn naar de mening van de verdediging onvoldoende meegewogen bij de opzet van de operatie. In dat verband wordt tevens gewezen op het rapport van de Commissie Brouwer, waaruit onder meer volgt dat er te weinig beperkingen waren gesteld aan de langdurige frequentie van de inzetten van de informant.
De verdediging stelt op grond daarvan dat de wijze waarop het WOD-traject werd ingezet onrechtmatig is.
Ten derde heeft de verdediging aangevoerd dat de inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden vergt dat voortdurend kritisch gekeken moet worden of de voortduring van het middel proportioneel en noodzakelijk is. De verdediging is van mening dat hier geen sprake van is geweest. In dat verband wordt gewezen op het feit dat er geen duidelijk tijdspad was, dat de informatievoorziening slecht was, en dat er van echt zicht op de informant weinig sprake was. De invulling van het WOD-traject werd overgelaten aan de informant zelf. Daarnaast zijn de signalen dat de relatie van de informant met de partner van verdachte te intiem was geworden onvoldoende serieus genomen en heeft dit niet geleid tot interventie. Zelfs na de aanhouding van verdachte is de inzet doorgegaan, waarmee de inbreuk nog ingrijpender werd.
Sturing, waarborgen en normschendingen
De verdediging voert aan dat alleen al gelet op de conclusies van de commissie Brouwer gesteld kan worden dat tijdens het gehele WOD-traject sprake was van onvoldoende sturing. De periode van augustus 2020 tot en met december 2020 spant hierbij de kroon, nu er in die periode geen teamleider was.
Door het Openbaar Ministerie werd genoegen genomen met beperkte informatie en er werden geen kritische vragen gesteld en er werd niet meer duidelijkheid geëist.
Volgens de verdediging heeft daarnaast te gelden dat het WOD-traject onvoldoende met waarborgen was omkleed. Er waren geen protocollen of regels.
Er is een intieme relatie en vertrouwensband ontstaan met de partner van verdachte en een vertrouwensband met de tienjarige zoon van verdachte. Hiermee zijn volgens de verdediging ethische grenzen ver overschreden en is het recht op familieleven geschonden. De verdediging meent dan ook dat het Openbaar Ministerie onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld.
Voorts waren opgemaakte processen-verbaal onvolledig. Hieruit bleek namelijk niet van de ontstane intieme relatie noch van het contact met de zoon en van het anderhalf jaar durende contact met mevrouw [partner verdachte] is slechts een zeer beperkt deel op papier gekomen. Met betrekking tot het pas na afloop tekenen van de processen-verbaal in het WOD-traject, heeft de verdediging gewezen op volgens haar relevante jurisprudentie en de wet op dit punt.
Tot slot heeft de verdediging nog gewezen op andere normschendingen. Zo heeft verdachte aangegeven dat hij veel incidenten en gesprekken mist in het dossier en stelt hij dat hij zou zijn aangezet tot strafbare feiten. Ook zou er door de informant een wapen zijn getoond en was er op initiatief van de informant veel alcoholconsumptie.
Transparantie
De verdediging heeft gesteld dat sprake is van een gebrek aan transparantie aan de zijde van het Openbaar Ministerie. Zo is er door het Openbaar Ministerie geen inzicht verschaft in het concrete verloop van de uitvoering van de opsporingsmethode, mede ingegeven door het feit dat er tijdens het WOD-traject geen nauwkeurige vastlegging is geweest. Het Openbaar Ministerie kan ook niet instaan voor de betrouwbaarheid van de opgemaakte processen-verbaal, nu deze niet ondertekend waren. Dit betekent volgens de verdediging dat zij daarom niet in staat is om het WOD-traject in volle omvang te kunnen beoordelen.
De verdediging is van mening dat het vorenstaande onherstelbare vormverzuimen zijn, begaan in het voorbereidend onderzoek naar verdachte, zoals bedoeld in artikel 359a Sv. Er is schade aangericht aan het familieleven van verdachte en er kan bovendien niet meer gesproken worden van een eerlijk proces, omdat het dossier onvolledig en onbetrouwbaar is.
De verdediging heeft aangevoerd dat er sprake is van een opeenstapeling van ernstige vormverzuimen en dat met die vormverzuimen een zodanige ernstige inbreuk op het recht van verdachte op een eerlijk proces is gemaakt, dat niet meer gesproken kan worden van een eerlijk proces in de zin van artikel 6 EVRM. Om die reden dient volgens de verdediging niet-ontvankelijkverklaring van het Openbaar Ministerie in de vervolging plaats te vinden. Er is sprake van een situatie waarin “the proceedings as a whole were not fair”.
Daarnaast is door de verdediging aangevoerd dat er in specifieke gevallen, waar de Hoge Raad naar verwijst, in ieder geval een niet-ontvankelijkheid op zijn plaats is. Van een dergelijk geval is sprake. Immers, gedragingen van politie en justitie hebben ertoe geleid dat de waarheidsvinding door de rechter onmogelijk is gemaakt en dat het niet gelukt is om volledig zicht te krijgen op het WOD-traject. De verdediging is daarom van mening dat zij niet haar verdedigingsrechten ten volle heeft kunnen uitoefenen en de onrechtmatigheden zijn daarom ook niet hersteld. Er is dus sprake van een oneerlijk proces, zodat niet-ontvankelijkheid van de officier van justitie moet volgen. Tot slot is door de verdediging aangevoerd dat verdachte is aangezet tot strafbare feiten waar zijn opzet niet op was gericht, zodat op grond van artikel 359a Sv het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging van verdachte.
Voorwaardelijk verzoek
Subsidiair heeft de verdediging, indien de rechtbank niet zonder meer zou menen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard, de eerder gedane onderzoekswensen met betrekking tot het WOD-traject herhaald.
3.2.2.2
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie heeft zich op het standpunt gesteld dat de beslissingen tot de inzet van de bijzondere opsporingsbevoegdheden in het kader van het WOD-traject steeds hebben plaatsgevonden overeenkomstig het stelsel van de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden. Er werd steeds voldaan aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Daarom is naar haar mening de integriteit en de beheersbaarheid van de opsporing niet in het geding geweest. Wel is er bij de feitelijke uitvoering sprake geweest van tekortkomingen. In dat kader heeft het Openbaar Ministerie naar voren gebracht dat er tussen augustus en december 2020 onvoldoende sturing werd gegeven vanuit het leidinggevende niveau van het WOD aan het optreden van de informant. Het WOD-traject was omkleed met een aantal waarborgen, maar die waarborgen waren volgens het Openbaar Ministerie niet voldoende, omdat de begeleiding van de informant voornamelijk op afstand plaatsvond. Ook is er aan het eind van het WOD-traject een intieme relatie ontstaan tussen de informant en de partner van verdachte en waren opgemaakte processen-verbaal onvolledig, omdat daaruit niet bleek van die intieme relatie. Van andere normschendingen is volgens het Openbaar Ministerie niet gebleken, met uitzondering van de emotionele band die aan het eind van het onderzoek Lugo is ontstaan tussen de informant en de minderjarige zoon van verdachte.
Hoewel een meer restrictieve uitleg zou kunnen worden verdedigd, komt het Openbaar Ministerie (inmiddels) tot de conclusie dat de onvolkomenheden in het WOD-traject plaatsvonden in het voorbereidend onderzoek tegen verdachte ter zake van een aan hem ten laste gelegd feit en dat deze onherstelbaar zijn in de zin van artikel 359a Sv.
Verder zijn er naar de mening van het Openbaar Ministerie twee onvolkomenheden waarbij sprake is van een belang waarin verdachte zelf werd getroffen, namelijk de ontstane intieme relatie tussen de informant en de partner van verdachte en de emotionele band tussen de informant en de minderjarige zoon van verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft onderkend dat daarmee een ontoelaatbare inbreuk is gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie levert dit een schending op van artikel 8 EVRM, maar betekent dit volgens vaste jurisprudentie niet dat dit automatisch een schending van artikel 6 EVRM oplevert. Voor een dergelijke schending kan compensatie worden gezocht in de vorm van strafvermindering. Het Openbaar Ministerie voert voorts aan dat bewijsuitsluiting niet in de rede ligt. Hiertoe stelt zij dat door het Openbaar Ministerie zelf al rekenschap is gegeven van de onvolkomenheden in het WOD-traject en dat op voorhand is besloten de resultaten van het WOD-traject niet voor het bewijs te gebruiken en de tenlastelegging daarop aan te passen.
Een niet-ontvankelijkheid is in de visie van het Openbaar Ministerie evenmin op zijn plaats, omdat dat alleen kan plaatsvinden in geval een zodanig ernstige inbreuk op het recht van verdachte op een eerlijke behandeling van zijn zaak is gemaakt dat geen sprake meer kan zijn van een eerlijk proces in de zin van artikel 6 EVRM. Het moet dan gaan om een onherstelbare inbreuk op het recht op een eerlijk proces die niet op een aan de eisen van een behoorlijke en effectieve verdediging beantwoordende wijze is of kan worden gecompenseerd. Die inbreuk moet dan het verstrekkende oordeel kunnen dragen dat “the proceedings as a whole were not fair”. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de geconstateerde onvolkomenheden in het WOD-traject niet aan die maatstaf voldoen. Daarnaast is nog opgemerkt dat met de beslissingen van de rechtbank tot het laten opmaken van een aanvullend proces-verbaal door de Rijksrecherche, het voegen van de WOD-stukken in het onderzoek Lugo en het horen van de getuigen, voldoende mogelijkheden zijn geschapen om de werkelijke gang van zaken te kunnen reconstrueren. Hiermee is verzekerd dat de verdediging namens verdachte zijn verdedigingsrechten kon uitoefenen en zijn de onregelmatigheden in voldoende mate hersteld om het proces als geheel eerlijk te laten verlopen. Het Openbaar Ministerie komt daarmee tot de conclusie dat in deze zaak strafvermindering dient plaats te vinden ter compensatie van het daadwerkelijk ondervonden nadeel.
3.2.2.3
Het oordeel van de rechtbank
3.2.2.3
De feitelijke gang van zaken met betrekking tot het WOD traject
De aanleiding voor het inzetten van het WOD-traject was gelegen in onderzoek Grant. In dat onderzoek kwam een verdachte naar voren die “ [alias 1] ” werd genoemd. De politie had het vermoeden dat deze “ [alias 1] ” betrokken zou zijn bij de invoer van harddrugs vanuit Zuid-Amerika via de haven van Vlissingen naar Europa. Op basis van de beschikbare onderzoeksresultaten heeft de politie geconcludeerd dat de verdachte met de bijnaam “ [alias 1] ” kon worden geïdentificeerd als zijnde [verdachte] . Uit OVC-gesprekken en diverse ontmoetingen met onder meer verdachten uit onderzoek Grant, zo blijkt uit het zaaksdossier [naam schip 1] uit voormeld onderzoek, is het vermoeden ontstaan dat “ [alias 1] ” een belangrijke rol had bij het binnenbrengen van harddrugs in de haven van Vlissingen. Omdat ook de verdenking bestond dat “ [alias 1] ” contacten zou hebben met corrupte politie/douanecontacten in de haven van Vlissingen, werd het onderzoek naar “ [alias 1] ”/verdachte overgenomen door de Rijksrecherche. Dit betrof het onderzoek Lugo.
Op grond van de processtukken kan worden vastgesteld dat in het onderzoek Lugo meerdere bijzondere opsporingsmethodes werden ingezet om zicht te krijgen op de criminele activiteiten van verdachte, waaronder het observeren van verdachte, het opnemen en afluisteren van door hem gevoerde (tele)communicatie, het aansluiten van een printertap op twee encrypted (PGP) telefoons en het plaatsen van een peilbaken onder het voertuig dat bij verdachte in gebruik was. Dit leverde echter onvoldoende onderzoeksresultaten op. Op 19 december 2019 werd vervolgens een aanvraag gedaan tot een bevel stelselmatige informatie inwinning. Dit bevel is afgegeven en daarna een aantal malen verlengd. Dit middel werd vervolgens ingezet in onderzoek Lugo (hierna te noemen: het WOD-traject). Het doel was om de in het proces-verbaal van verdenking genoemde strafbare feiten te kunnen verifiëren dan wel te falsificeren en om door te dringen tot de “inner circle” van verdachte en zijn crimineel samenwerkingsverband. Het ging daarbij om een verdenking van artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht (hierna telkens Sr), (poging tot) omkoping van een ambtenaar, en medeplegen van dan wel medeplichtig zijn aan artikel 2 juncto 10 Opiumwet, het binnenbrengen van verdovende middelen binnen het grondgebied van Nederland. In een aanvullend proces-verbaal van 8 januari 2020 is de verdenking contra verdachte uitgebreid ter zake 420bis en 420ter Sr, het witwassen en gewoontewitwassen.
Het WOD-traject is in de periode van december 2019 tot maart 2020 aangevangen met de aankoop en de inrichting van een woning aan [adres] te [plaats ] , de woning naast verdachte. Bij de inzet werd gebruik gemaakt van meerdere informanten, waaronder met name [informant] . [informant] was de bewoner van het pand aan [adres] te [plaats ] en zijn opdracht was telkens om sociaal contact te leggen met verdachte en/of [partner verdachte] (de partner van verdachte) en op die manier informatie in te winnen over verdachte. [informant] was een politie-informant met financiële expertise.
Het WOD-traject liep ook op het moment dat verdachte werd aangehouden op 14 september 2020 en vast kwam te zitten. Ook na zijn aanhouding is het WOD-traject door blijven lopen en werd vooral sociaal contact gelegd en onderhouden met [partner verdachte] . Vanaf eind september 2020 is het WOD-traject in onderzoek Lugo, dat werd uitgevoerd door de Rijksrecherche, overgegaan in het onderzoek Pizarro in die zin dat tot december sprake was van een overgangsfase. Pizarro werd uitgevoerd door de Dienst Regionale Recherche. De in dat onderzoek uitgevoerde inzetten vonden in die periode tot december 2020 in juridische zin nog plaats op grond van de bevelen ex artikel 126i en 126j Sv, afgegeven in het onderzoek Lugo. Het WOD-traject in het onderzoek Pizarro is geëindigd op 14 april 2021 na het overlijden van [informant] .
3.2.2.3.2
Het juridisch kader
De rechtbank stelt vast dat de officier van justitie het onderhavig WOD-traject heeft gebaseerd op artikel 126j Sv.
In dit artikel is bepaald dat in geval van verdenking van een misdrijf de officier van justitie in het belang van het onderzoek kan bevelen dat een opsporingsambtenaar zonder dat hij als zodanig bekend is, stelselmatig informatie kan inwinnen over een verdachte.
De memorie van toelichting bij de wet van 27 mei 1999 (Stb. 1999, 245), waarbij art. 126j Sv werd ingevoerd, houdt inzake het stelselmatig inwinnen van informatie op grond van voormeld artikel onder meer het volgende in:
“In artikel 126j wordt voorgesteld te regelen dat de officier van justitie bevoegd is te bevelen dat een opsporingsambtenaar in het belang van het onderzoek stelselmatig informatie inwint over de verdachte, zonder dat kenbaar is dat hij optreedt als opsporingsambtenaar. In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat een opsporingsambtenaar onder een andere identiteit, dus undercover, stelselmatig informatie over een verdachte inwint, teneinde informatie of bewijsmateriaal te verzamelen. Een opsporingsambtenaar kan dit doen door stelselmatig in de omgeving van de verdachte te verkeren en aan activiteiten en gesprekken deel te nemen, waaraan ook de verdachte of personen uit de directe omgeving van de verdachte deelnemen.
(...)
Bij deze vorm van opsporing kan dus, evenals bij infiltratie, niet alleen de privacy van de betrokken burgers in het geding zijn, maar kan tevens sprake zijn van misleiding: de burger weet niet dat de persoon met wie hij van doen heeft, een vertegenwoordiger van de overheid is. (...) Deze bevoegdheid is alleen toegestaan ter opsporing van misdrijven.
De bevoegdheid tot het undercover stelselmatig inwinnen van informatie omtrent een verdachte onderscheidt zich van de politiële infiltrant doordat niet wordt deelgenomen of meegewerkt aan een groep van personen of een georganiseerd verband waarbinnen misdrijven worden beraamd of gepleegd. De opsporingsambtenaar zal dan ook niet deelnemen aan het plegen of beramen van misdrijven. Aan de bevoegdheid zijn daarom minder risico's verbonden dan aan de infiltratie. Daarom is zij aan minder strenge voorwaarden gebonden. Het onderscheid met de stelselmatige observatie is daarin gelegen dat de opsporingsambtenaar uitdrukkelijk tot opdracht heeft om op zodanige wijze aanwezig te zijn in de omgeving van de verdachte, dat de verdachte of personen uit de directe omgeving van de verdachte met hem contacten onderhouden zonder dat zij weten dat zij met een opsporingsambtenaar van doen hebben. De opsporingsambtenaar observeert dus niet alleen, maar interfereert actief in het leven van de verdachte. Hij gaat daarbij verder dan alleen waarnemen of luisteren. Gelet op de stelselmatigheid waarmee dit kan gebeuren, kan deze bevoegdheid een inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte.”
(Kamerstukken II 1996/97, 25 403, nr. 3, p. 34-35)
Uit het voorgaande volgt dat voor toepassing van artikel 126j Sv op zichzelf geen bijzondere eisen worden gesteld aan de aard en ernst van het misdrijf. Het wetsartikel voorziet in inmenging in het privéleven en inzet van de bevoegdheid brengt met zich dat sprake is van misleiding.
De rechtbank is van oordeel dat bij een WOD-traject als het onderhavige, waarbij sprake is van een verregaande inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachte en van misleiding, een zorgvuldige toetsing noodzakelijk is. Voor de beoordeling van het verloop van het WOD-traject geldt in het algemeen dat een inzet als deze getoetst dient te worden aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit, welke beginselen invulling hebben gekregen door jurisprudentie. Zo geldt als uitgangspunt hierbij dat de bijzondere ernst van het misdrijf het WOD-traject rechtvaardigt en dat andere wijzen van opsporing redelijkerwijs niet voorhanden zijn. Aan de hand van het feitencomplex van de zaak zal beoordeeld moeten worden of aan de beginselen is voldaan.
Het is daarom nodig dat inzicht kan worden verkregen in het concrete verloop van de uitvoering van het WOD-traject, waaronder de intensiteit en de duur van het traject, en op de interactie van de opsporingsambtenaren met de verdachte.
3.2.2.3.3
Proportionaliteit en subsidiariteit
Blijkens het proces-verbaal aanvraag bevel stelselmatige informatie-inwinning bestond jegens verdachte een verdenking van (poging tot) omkoping van een ambtenaar, medeplegen dan wel medeplichtigheid aan het invoeren in Nederland van verdovende middelen en het (gewoonte)witwassen. In het onderzoek Lugo werden al andere, minder vergaande, bijzondere opsporingsmethodes ingezet maar daarmee was nog onvoldoende zicht verkregen op de handelingen van verdachte, onder meer omdat verdachte gebruik maakte van cryptotelefoons. De inzet van de stelselmatige informatie inwinning zou, zo blijkt uit dit proces-verbaal, voor het onderzoek noodzakelijk zijn.
De vraag die allereerst aan de orde is, is of het WOD-traject überhaupt ingezet had mogen worden. De rechtbank stelt voorop dat het ging om een verdenking ter zake ernstige strafbare feiten. Met name de verdenking dat verdachte contacten zou hebben met (corrupte) politie en/of douaneambtenaren en de rol die verdachte zou hebben gespeeld in de haven van Vlissingen bij de invoer van grote partijen hard-drugs, zijn naar het oordeel van de rechtbank zeer ernstig. Niet voor niets geldt voor dit laatste een strafmaximum van twaalf jaar. Corruptie onder (opsporings)ambtenaren heeft voorts een grote ontwrichtende werking.
Daar staat tegenover dat een intensief WOD-traject als het onderhavige een grote inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte en dat er sprake is van een aanzienlijke mate van misleiding om meer informatie te vergaren. De rechtbank is echter van oordeel dat het grote maatschappelijke belang dat is gediend bij de opsporing van deze ernstige misdrijven maakt dat de inzet van deze opsporingsbevoegdheid proportioneel is geweest.
Zoals hiervoor reeds is overwogen is het traject tegen verdachte gestart in december 2019 en heeft dit traject jegens hem geduurd tot 14 september 2020, de dag van zijn aanhouding, in die zin dat tot die datum er ook directe contacten met verdachte zelf waren. De eerste vier maanden van het traject waren nodig voor de aankoop en inrichting van de woning naast de woning van verdachte. In die periode was er nog geen sprake van intensieve sociale contacten met verdachte en zijn gezin. De daadwerkelijke contacten met verdachte in het kader van het WOD-traject hebben dus gedurende ongeveer 6 maanden plaatsgevonden. Deze termijn acht de rechtbank, gezien de ernst van de feiten waarvan verdachte werd verdacht, niet buiten proportie. Ook de frequentie en intensiteit van de inzetten in deze periode, zoals blijkt uit het WOD-dossier acht de rechtbank niet disproportioneel. Hierbij wordt mede in aanmerking genomen dat er naast de eerdere vermoedens, een sterk vermoeden van witwassen was bijgekomen. Daarnaast geldt dat het creëren van een vertrouwensband met de verdachte, zoals door politie en justitie werd beoogd, de nodige tijd vergt.
Na de aanhouding van verdachte heeft het WOD-traject nog doorgelopen. De rechtbank stelt vast dat ook tegen [partner verdachte] , de partner van verdachte, op 26 mei 2020 een bevel stelselmatige inwinning van informatie was afgegeven en dat na de aanhouding van verdachte het WOD-traject met name op haar was gericht was gericht. Het WOD-traject in Lugo liep door tot 13 december 2020. Na de aanhouding van verdachte in september 2020 is het onderzoek Lugo omgezet in het onderzoek Pizarro, althans was sprake van een overgangsfase, en in december 2020 is de juridische dekking ook overgegaan naar het onderzoek Pizarro. Dat onderzoek zag volgens de politie op andere criminele samenwerkingsverbanden waar zicht op was verkregen gedurende het WOD-traject.
Blijkens het procesdossier is op 16 september 2020 het bevel stelselmatige inwinning tegen verdachte verlengd tot 19 december 2020. Deze verlenging heeft dus plaatsgevonden na de aanhouding van verdachte en dit bevel heeft gelopen gedurende de periode dat verdachte heeft verbleven in voorarrest. Aan de beslissing op de aanvraag verlenging ligt een proces-verbaal ten grondslag met daarin de gronden opgenomen. Deze werden blijkens dat proces-verbaal nog aanwezig geacht, zodat de geldigheidsduur kon worden verlengd. De rechtbank acht ook de verlenging van deze inzet proportioneel, gelet op het voorgaande en nu hiertoe is beslist slechts twee dagen na aanhouding van verdachte en het verdere verloop van de voorlopige hechtenis op dat moment nog ongewis was. Daar komt bij dat de rechtbank voorstelbaar acht dat politie en justitie ook na de aanhouding van verdachte nog een opsporingsbelang aanwezig achtte, te meer nu verdachte de dag voor zijn aanhouding een groot contant geldbedrag aan [informant] overhandigde om bitcoins te kopen en op een buitenlandse bankrekening te zetten. Daarnaast geldt dat er jegens verdachte [partner verdachte] ook een (verlengd) bevel stelselmatige informatie inwinning was afgegeven wegens de verdenking van witwassen, hetgeen een zelfstandige grond vormde voor een lopend WOD-traject.
Het voorgaande betekent dat de rechtbank van oordeel is dat de duur van de WOD inzet jegens verdachte in het onderzoek Lugo niet onevenredig lang is geweest. Het WOD-traject voldoet op dat punt aan de eisen van proportionaliteit. De rechtbank acht de wijze van uitvoering na de aanhouding van verdachte in het verder verloop van het onderzoek op onderdelen niet meer proportioneel, zoals uit het navolgende zal blijken.
De rechtbank is van oordeel dat ook aan de eis van subsidiariteit is voldaan, nu niet is gebleken dat er andere, minder verstrekkende opsporingsmiddelen voorhanden waren. Er waren immers al andere opsporingsmiddelen ingezet en die hadden onvoldoende resultaat opgeleverd.
3.2.2.3.4
Sturing, waarborgen en normschending
Naar aanleiding van het overlijden van [informant] op 14 april 2021 is in opdracht van de Korpschef en de Politiechef van de Landelijke Eenheid een onderzoekscommissie ingesteld, de commissie Brouwer. Deze commissie Brouwer heeft de feiten en omstandigheden rond het overlijden van [informant] onderzocht en heeft daarnaast de werkwijze van de WOD-organisatie beoordeeld. De rechtbank merkt daarbij op dat het onderzoek door de commissie Brouwer niet in een strafvorderlijk kader heeft plaatsgevonden en dat het onderzoek zag op het gehele WOD-traject, zowel in het onderzoek Lugo als in onderzoek Pizarro. De rechtbank heeft, net als het Openbaar Ministerie en de verdediging, geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de conclusies zoals die zijn opgenomen in het rapport van de commissie Brouwer van 17 november 2021. Samengevat is de commissie Brouwer tot onder meer de volgende naar het oordeel van de rechtbank voor deze strafzaak relevant zijnde conclusies gekomen:
- de risico’s voor het mentale welzijn en de integriteit van de informant vooraf en tijdens de operatie zijn onvoldoende onderkend gelet op de langdurigheid en intensiteit van het traject. Er lijkt sprake te zijn geweest van een overheersende oriëntatie op resultaten;
- Na de aanhouding van verdachte was er binnen de WOD weliswaar het bewustzijn dat er risico’s waren met betrekking tot de setting van een vrouwelijk subject en een mannelijke informant, maar hierop zijn onvoldoende maatregelen getroffen en er is onvoldoende scherp toegezien op de uitvoering en naleving van maatregelen;
- signalen vanaf oktober 2020 van een te nauwe relatie met het vrouwelijk subject zijn onvoldoende serieus genomen en hadden moeten leiden tot een interventie;
- in het traject is de informant een emotionele band aangegaan met een persoon uit de naaste omgeving van het vrouwelijk subject; dit is een overschrijding van een ethische grens die voorkomen had kunnen en moeten worden;
- tijdens een specifieke enscenering is gebruik gemaakt van reguliere politiemedewerkers waarbij een van hen contact heeft gehad met het vrouwelijk subject; dit had voorkomen moeten worden; bij deze specifieke enscenering zijn ook kinderen betrokken; dit laatste acht de commissie volstrekt onaanvaardbaar;
- contact met collega’s/organisatie als tegenwicht had behouden moeten worden;
- er zijn te weinig beperkingen gesteld aan de langdurige frequentie van meerdaagse inzetten;
- vanaf eind maart 2021 waren er feitelijke waarnemingen dat de mentale toestand van de informant achteruit ging en hij het onderscheid tussen zijn coverrol en zijn echte leven niet meer helder kon maken; dit heeft niet geleid tot adequate interventies;
- de maatregelen die vanaf 9 april 2021 werden genomen toen de informant had gemeld dat hij meermalen was gezoend door het vrouwelijk subject (maar dit naar eigen zeggen had afgeweerd) schoten te kort; nadat op 12 april 2021 de informant opnieuw verantwoording moest afleggen en zei dat het personage ‘onder zijn huid was gaan zitten’ had het traject stopgezet moeten worden.
De rechtbank heeft geconstateerd dat de laatste drie hierboven opgesomde conclusies met name zien op het verloop van het WOD-traject in onderzoek Pizarro danwel in de overgangsfase van onderzoek Lugo naar Pizarro en geen feitelijke situaties betreffen die zich hebben voorgedaan in onderzoek Lugo, specifiek gericht tegen verdachte. Hierbij wordt de opmerking geplaatst dat de feitelijkheden en bevindingen wel hun oorsprong vinden in onderzoek Lugo, immers zonder Lugo zou er geen onderzoek Pizarro zijn aangevangen.
Naar aanleiding van voornoemd rapport en in het kader van de waarheidsvinding in deze strafzaak is op bevel van de rechtbank door de rechter-commissaris een aantal getuigen gehoord. Het gaat dan om de getuige [partner verdachte] , twee teamleiders van het team WOD, twee teamchefs van het team WOD, de [getuige 1] en de [getuige 2] . Daarnaast is in opdracht van de rechtbank het WOD-dossier aan het dossier toegevoegd en zijn aanvullende processen-verbaal opgemaakt om het verloop van het traject te reconstrueren.
De rechtbank is van oordeel dat de conclusies van de commissie Brouwer, in samenhang met de hiervoor genoemde stukken (juridisch) moeten worden beoordeeld en geduid.
Naar het oordeel van de rechtbank is uit vorenstaande stukken -samengevat- het volgende vast komen te staan:
- tussen [informant] en de partner van verdachte, mevrouw [partner verdachte] , was na de aanhouding van verdachte vanaf medio december 2020 een intieme relatie ontstaan;
- tussen [informant] en de destijds tienjarige zoon van verdachte was een emotionele band ontstaan;
- het WOD-traject was met onvoldoende waarborgen omkleed;
- de sturing vanuit de teamleiding in het WOD-traject was onvoldoende;
- processen-verbaal zijn niet zo spoedig mogelijk ondertekend;
- processen-verbaal waren onvolledig nu hierin geen melding werd gemaakt van de intieme relatie met [partner verdachte] .
Dit zijn vormverzuimen in het opsporingsonderzoek die niet voor herstel vatbaar zijn.
Met de inzet van het WOD-traject wordt geïnfiltreerd in het leven van een burger en is het onvermijdelijk dat daarbij contacten worden gelegd met burgers en ook inbreuk wordt gemaakt op het privéleven van die burgers. Dat geldt te meer bij een traject als het onderhavige, waarbij wordt ingezet op het verkrijgen van contacten met verdachte en zijn omgeving en waarvoor zelfs de naastgelegen woning wordt aangekocht. Het is dan ook van essentieel belang dat zo’n WOD-traject met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt uitgevoerd en dat de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk worden gewaarborgd. Bij het onderhavige WOD-traject, gericht tegen verdachte en later ook tegen zijn partner, [partner verdachte] , is het team WOD en daarmee ook het Openbaar Ministerie naar het oordeel van de rechtbank te kort geschoten in het betrachten van deze nodige zorgvuldigheid. Het is juist het gebrek aan leiding, begeleiding en sturing waardoor het kon gebeuren dat er een intieme relatie ontstond tussen informant [informant] en de partner van verdachte en daarnaast ook een emotionele band met de tienjarige, nog kwetsbare zoon van verdachte kon ontstaan. Hiermee zijn normen van fatsoen overschreden, hetgeen voorkomen had moeten worden. De informant heeft het feit dat sprake was van een intieme relatie niet direct kenbaar gemaakt en ook niet geverbaliseerd. Daardoor en door onder meer het gebrek in sturing en begeleiding van de informant is de intieme relatie (te) laat bekend geworden bij het team WOD en ook toen zij wel aanwijzingen hadden dat de relatie te intiem werd, is daar onvoldoende adequaat op gereageerd. Juist in een zó ingrijpend traject als het onderhavige is de sturing en begeleiding van de informant essentieel.
Met betrekking tot de intieme relatie die [informant] zou hebben gehad met [partner verdachte] en de emotionele band die zou zijn ontstaan met de zoon van verdachte, is de rechtbank van oordeel dat uit de processtukken, het WOD-dossier en de getuigenverhoren niet is gebleken dat daarop door het team WOD werd gestuurd of dat die intieme relatie onderdeel zou zijn geweest van de inzet van [informant] . [getuige 1] heeft ook expliciet verklaard dat hierop niet is gestuurd. Er is een intieme relatie ontstaan, dat had niet mogen gebeuren. Hetzelfde geldt voor de emotionele band die was ontstaan tussen [informant] en de zoon van verdachte. Op zich is voorstelbaar dat bij een traject als het onderhavige er ook in enige mate contact is tussen de informant en kinderen van een subject. In het onderhavige geval gingen die contacten tussen [informant] en de zoon van verdachte verder en was de 10-jarige zoon van verdachte extra kwetsbaar nadat zijn vader door de politie was aangehouden. Echter is ook hier niet gebleken dat op het aangaan van intensieve contacten met de zoon van verdachte door het WOD-team werd gestuurd of dat door [informant] aan de zoon van verdachte specifieke vragen over zijn vader werden gesteld ter verkrijging van informatie die relevant zou kunnen zijn voor het strafproces. In tegenstelling tot wat verdachte stelt, is van dat laatste niet gebleken, ook niet uit de verklaring van mevrouw [partner verdachte] bij de rechter-commissaris.
Door het overlijden van [informant] is geen enkel door hem opgesteld proces-verbaal ondertekend. Dit is ook de reden geweest waarom het Openbaar Ministerie in eerste instantie de processen-verbaal van [informant] niet in het geding heeft willen brengen.
Hierbij past de kanttekening dat [informant] wel telkens na een inzet proces-verbaal heeft opgemaakt. Deze processen-verbaal komen qua inhoud overeen met hetgeen de begeleiders hebben geverbaliseerd naar aanleiding van wat hen door de informant is verteld. Anderzijds staat vast dat de intieme relatie met mevrouw [partner verdachte] niet is geverbaliseerd.
Dat, zoals verdachte heeft gesteld, zaken door hem met [informant] zijn besproken of dat zich andere normschendingen hebben voorgedaan en dat die niet zijn geverbaliseerd, is op grond van het dossier als zodanig niet gebleken.
Dat verdachte door [informant] zou zijn aangezet tot het plegen van strafbare feiten waar zijn opzet niet op was gericht (Talloncriterium), is naar het oordeel van de rechtbank niet gebleken. Daar komt bij dat de feiten die verdachte noemt in dit kader, witwassen door het overdragen aan [informant] van twee grote contante geldbedragen om deze deels in bitcoins om te zetten, thans niet op de tenlastelegging staan en verdachte daar dus ook niet voor wordt vervolgd. Evenmin is gebleken dat het zou hebben geleid tot uitspraken die enig bewijs in deze strafzaak zouden opleveren. Integendeel, in het WOD-traject is ten aanzien van de thans ten laste gelegde feiten geen bewijs vergaard, zo is de stelling van het Openbaar Ministerie.
3.2.2.3.5
Transparantie
Voor de beoordeling van de vraag of het Openbaar Ministerie over de gang van zaken met betrekking tot het WOD-traject voldoende transparant is geweest, acht de rechtbank het noodzakelijk om de gang van zaken kort te bespreken.
Het onderzoek ter terechtzitting in de zaak van verdachte is gestart op 22 december 2020. Vervolgens hebben er nog pro forma-zittingen plaatsgevonden op 9 maart 2021 en op 3 juni 2021. Op deze laatste zitting is het WOD-traject voor het eerst ter sprake gekomen, dit naar alle waarschijnlijkheid naar aanleiding van het overlijden van [informant] . Tijdens die zitting werd door het Openbaar Ministerie aangegeven dat nog beoordeeld moest worden of het incident in het WOD-traject gevolgen zou hebben voor de zaak van verdachte en over de vraag in hoeverre de bevindingen uit het WOD-traject zouden worden meegenomen als bewijsmiddel in de strafzaak. Ook is door het Openbaar Ministerie opgemerkt dat zij zo transparant mogelijk zou zijn over dat WOD-traject. Tijdens de daaropvolgende zitting op 26 augustus 2021 heeft het Openbaar Ministerie haar beslissing meegedeeld dat de bevindingen uit het WOD-traject niet zouden worden opgenomen in het procesdossier en (dus) niet als bewijsmiddel zouden kunnen worden gebruikt. De verdediging heeft hierna steeds verzocht de WOD-stukken aan het dossier toe te voegen en deze verzoeken hebben er toe geleid dat de rechtbank op 18 november 2021 aan het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om een nader proces-verbaal op te laten stellen teneinde de relevantie van de stukken met betrekking tot het WOD-traject te kunnen beoordelen.
Deze opdracht heeft geleid tot het aanvullend proces-verbaal van 5 januari 2022 met betrekking tot het WOD-traject. Op de zitting van 25 januari 2022 heeft de rechtbank, omdat zij zich onvoldoende voorgelicht achtte, het Openbaar Ministerie opnieuw een opdracht gegeven om een aanvullend proces-verbaal op te laten maken waarin voldoende gedetailleerd antwoord zou worden gegeven op de vragen:
- welke op- en aanmerkingen zijn er volgens het Openbaar Ministerie te plaatsen bij het WOD-traject?
- in welk onderzoek (Lugo en/of Pizarro) hebben deze onvolkomenheden zich voorgedaan?
- in hoeverre raken deze onvolkomenheden in de visie van het Openbaar Ministerie verdachte?
Deze vraagstelling heeft geleid tot het proces-verbaal van bevindingen van de officieren van justitie van 4 februari 2022. Op de zitting van 21 februari 2022 heeft de rechtbank bepaald dat de stukken uit het WOD-traject in het onderzoek Lugo toch aan het dossier moesten worden toegevoegd en dat voorts de teamleider van het WOD-team in het onderzoek Lugo en [partner verdachte] als getuige moesten worden gehoord omtrent het WOD-traject. Tijdens het onderzoek ter terechtzitting op 11, 14 en 15 april 2021 heeft de rechtbank nog opgemerkt dat zij zich nog steeds onvoldoende voorgelicht achtte en dat het daarom noodzakelijk was dat de begeleiders van [informant] zouden worden gehoord. De rechtbank achtte zich vervolgens voldoende voorgelicht.
Gezien het onderzoek van de commissie Brouwer, de conclusies die daaruit naar voren zijn gekomen, de zeer summiere informatie die in eerste instantie aan de rechtbank is verstrekt door het Openbaar Ministerie en het feit dat uiteindelijk ook door het Openbaar Ministerie wordt geconcludeerd dat er, naast het niet ondertekenen van de processen-verbaal, wel degelijk sprake is geweest van onvolkomenheden in het WOD-traject die een rechtsgevolg zouden moeten hebben, is de rechtbank van oordeel dat het Openbaar Ministerie aanvankelijk onvoldoende transparant is geweest in de informatieverstrekking over het gehele verloop van het WOD-traject. Dit kan naar het oordeel van de rechtbank worden gezien als een vormverzuim als bedoeld in artikel 359a Sv. Door de vragen van de verdediging, door de beslissingen van de rechtbank en door de uiteindelijke resultaten van het opgedragen onderzoek, is naar het oordeel van de rechtbank dit vormverzuim echter voldoende hersteld. Inmiddels hebben de verdediging en de rechtbank voldoende inzicht kunnen krijgen in het verloop van het traject om met die informatie de vragen te kunnen beantwoorden die in onderhavige strafzaak voorliggen.
3.2.2.3.6
De rechtsgevolgen
De rechtbank dient thans te beoordelen wat de consequenties zouden moeten zijn van de hiervoor geconstateerde vormverzuimen in het WOD-traject.
Zoals de rechtbank hiervoor bij het beoordelingskader onder 3.2.1. reeds heeft overwogen is voor een niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie alleen plaats ingeval het vormverzuim daarin bestaat dat er een zodanig ernstige inbreuk op het recht van de verdachte op een eerlijke behandeling van zijn zaak is gemaakt, dat er geen sprake meer kan zijn van een eerlijk proces in de zin van artikel 6 EVRM.
De rechtbank is op grond van alle feiten en omstandigheden van oordeel dat de geconstateerde vormverzuimen weliswaar ernstig zijn, maar niet dusdanig ernstig zijn geweest dat het zou gaan om een ernstige onherstelbare inbreuk op het recht op een eerlijk proces die niet op een aan de eisen van een behoorlijke en effectieve verdediging beantwoordende wijze is of kan worden gecompenseerd. Hoewel op onevenredige wijze inbreuk is gemaakt op het privéleven van verdachte, hebben de intieme relatie met de vrouw van verdachte, de band met zijn zoontje en het gebrek aan sturing er niet toe geleid dat er op onrechtmatige wijze bewijs is vergaard dat nu in het kader van deze strafzaak wordt gepresenteerd. Het feit dat het opsporingstraject met onvoldoende waarborgen was omkleed en niet prudent is omgegaan met zo’n zwaar opsporingsmiddel als een WOD-traject waardoor disproportionele inbreuken op verdachtes privéleven hebben kunnen plaatsvinden, is onvoldoende om de officier van justitie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging van verdachte voor de thans voorliggende strafbare feiten.
Nu het WOD-traject geen bewijs heeft opgeleverd voor de aan verdachte ten laste gelegde feiten behoeft de sanctie van bewijsuitsluiting geen verdere bespreking.
Gezien de aard en ernst van de vormverzuimen, is het naar het oordeel van de rechtbank aannemelijk dat verdachte hierdoor daadwerkelijk nadeel heeft ondervonden. Dat nadeel is geschikt voor compensatie door middel van strafvermindering en deze strafvermindering is ook in het licht van het belang van de geschonden voorschriften en de ernst van de verzuimen gerechtvaardigd.
De rechtbank zal met deze strafvermindering in hoofdstuk 6 bij de strafoplegging rekening houden.
3.2.2.3.7
De voorwaardelijke verzoeken van de verdediging
De rechtbank is van oordeel dat de voorwaardelijke verzoeken van de verdediging moeten worden afgewezen. Door de verdediging zijn deze verzoeken eerder gedaan, ook nog tijdens de inhoudelijke behandeling op 13 december 2022. Die verzoeken heeft de rechtbank afgewezen en zij heeft daarbij overwogen “
dat voldoende onderzoek is verricht en dat ook meer duidelijkheid is verkregen over het verloop en de inhoud van het WOD-traject in het onderzoek Lugo. Het is daarom aan ieder van de procespartijen en aan de rechtbank om aan de resultaten van het dossier, de WOD-stukken die gevoegd zijn, de aanvullende processen-verbaal die over het WOD-traject zijn opgemaakt door de Rijksrecherche en door de officieren van justitie in dit verband en de getuigenverhoren die afgenomen zijn, de conclusies te verbinden die hen geraden voorkomen”.
De rechtbank heeft kunnen constateren dat zowel de verdediging als ook het Openbaar Ministerie uitgebreid aandacht hebben besteed aan het verloop en de inhoud van het WOD-traject en dat zij aan hun bevindingen ook conclusies hebben verbonden. Hetzelfde geldt voor de rechtbank, waarbij zij op goede gronden heeft kunnen bepalen wat naar haar oordeel de rechtsgevolgen zouden moeten zijn van de geconstateerde vormverzuimen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat zij zich omtrent het verloop en de inhoud van het WOD-traject voldoende voorgelicht acht en dat daarom de noodzakelijkheid van het gevraagde onderzoek niet is gebleken.
3.2.3Encrochat- en SkyECC-data
Omwille van de leesbaarheid van het vonnis bespreekt de rechtbank alle door de verdediging aangevoerde verweren met betrekking tot Encrochat- en SkyECC-data gezamenlijk onder dit hoofdstuk.
3.2.3.1
Het standpunt van de verdediging
Onder verwijzing naar de door mr. B.G. Janssen opgestelde gezamenlijke tijdlijn van de onderzoeken naar SkyECC en Encrochat is in de visie van de verdediging gebleken dat door het Openbaar Ministerie onjuist informatie is verschaft. De verdediging heeft daartoe aangevoerd dat het Openbaar Ministerie bij beide hacks stelt dat het gaat om buitenlandse aangelegenheden waar Nederland niets mee te maken zou hebben. Het zou gaan om Franse onderzoeken, met Franse machtigingen van de bevoegde Franse rechter en alles speelt zich op Frans grondgebied af. Dat is volgens de verdediging evident niet waar, omdat het bij beide hacks gaat om onderzoeken die zijn geïnitieerd door de Nederlanders, uitgevoerd door de Nederlanders, waarbij Nederlandse technische middelen werden ingezet, met als doel de Nederlandse gebruikers. Ook de door het Openbaar Ministerie verstrekte informatie in het onderzoek 26Lemont, waarbij werd gesteld dat er een strafzaak liep tegen Encrochat, is volgens de verdediging niet juist, omdat men de NN-gebruikers van de Encrochat op de korrel had.
De verdediging is dan ook van mening dat het Openbaar Ministerie de rechtbank moedwillig onjuist, onvolledig en in strijd met de waarheid heeft geïnformeerd. De onwaarheden en het volharden daarin maken volgens de verdediging dat sprake is van een zodanig ernstige inbreuk op de beginselen van een behoorlijke procesorde dat daardoor doelbewust en met grove veronachtzaming van de belangen van verdachte en aan diens recht op een eerlijke behandeling van zijn zaak tekort is gedaan. De enige sanctie die daar op staat is wat de verdediging betreft dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard.
Mocht de rechtbank niet komen tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, dan is de verdediging van mening dat bewijsuitsluiting op zijn plaats is en stelt allereerst dat naar haar mening het vertrouwensbeginsel niet aan de orde kan zijn.
De verdediging heeft daartoe aangevoerd dat ten aanzien van Encrochat en SkyECC moet worden vastgesteld dat er beslist geen sprake is van zuiver Franse aangelegenheden, omdat de Nederlanders een heel stevige vinger in de pap hadden.
Ten aanzien van Encrochat stelt de verdediging dat uit het dossier blijkt dat de interceptie heeft plaatsgevonden door middel van de inzet van een tool die zich tevens uitstrekte tot de toestellen van de individuele gebruikers en dat daarmee feitelijk al sprake is van een situatie waarin men onderzoekshandelingen heeft verricht in Nederland. De verdediging is van mening dat zowel voor Encrochat als voor SkyECC geldt dat Nederland een bijzonder grote rol heeft gespeeld bij beide hacks en dat het niet anders kan dan dat Nederland volledig verantwoordelijk te houden is voor die hacks. Dit brengt naar de mening van de verdediging mee dat een beroep op het vertrouwensbeginsel, zoals het Openbaar Ministerie voor ogen staat, niet kan slagen en dat de rechtmatigheid in volle omvang moet worden getoetst.
De verdediging is tevens van mening dat de rechtbank de vraag moet beantwoorden of de onderzoeken Encrochat en SkyECC aan te merken zijn als voorbereidend onderzoek. De verdediging is op dat punt van mening dat Nederland bij de onderzoeken 26Lemont en 26Argus een prominente rol heeft gehad én dat er sprake is geweest van een bepaalde invloed op de opsporing en de vervolging. Hieruit volgt volgens de verdediging dat 26Lemont en 26Argus aan te merken zijn als voorbereidende onderzoeken, waarmee is voldaan aan de eis uit artikel 359a Sv.
Voorts heeft de verdediging aangevoerd dat niet kan worden beoordeeld of het optreden van de Franse opsporingsautoriteiten rechtmatig was. Omdat het dossier geen stukken bevat die zien op de inzet van de bevoegdheid tot onderschepping van de berichten, heeft de verdediging niet kunnen controleren of dit onderscheppen een wettelijke basis had, of die wettelijke basis voldeed aan de door het EHRM gehanteerde eisen en of het optreden op grond van die wettelijke bepaling redelijkerwijze gerechtvaardigd was. Dit betekent volgens de verdediging dat het onderscheppen van de berichten niet in overeenstemming is geweest met de wet, zodat sprake is van een ongerechtvaardigde inbreuk op artikel 8 EVRM.
Daarnaast is de verdediging van mening dat ook sprake is van een schending van artikel 6 EVRM omdat de stukken met betrekking tot de interceptie van de Encrochatgesprekken in Frankrijk niet aan de stukken zijn toegevoegd.
Omdat de berichten in Nederland zijn geanalyseerd en verwerkt is naar de mening van de verdediging opnieuw sprake van strijd met artikel 8 EVRM. Hiertoe is door de verdediging aangevoerd dat er sprake was van een bulkinterceptie waarbij het gaat om NN-gebruikers en de verdediging stelt zich op het standpunt dat artikel 126uba Sv geen toereikende grondslag vormt voor de verwerking van die gegevens. De verdediging is van mening dat dit betekent dat artikel 8 EVRM geschonden is, omdat er voor die verwerking geen wettelijke grondslag was.
Op grond van dit alles is er volgens de verdediging sprake van een ernstige inbreuk en is bewijsuitsluiting noodzakelijk als rechtstatelijke waarborg en als middel om vergelijkbare onrechtmatige bewijsgaring te voorkomen.
Subsidiair heeft de verdediging aangevoerd dat, indien bewijsuitsluiting niet aan de orde zou zijn, strafvermindering als sanctie in beeld moet komen.
Het voorwaardelijk verzoek tot aanhouding
Indien de rechtbank niet tot één van de gevolgen van artikel 359a Sv mocht komen, dan heeft de verdediging haar verzoek tot aanhouding herhaald in afwachting van de ontwikkelingen op het gebied van Encrochat en SkyECC.
3.2.3.2
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie heeft zich gemotiveerd op het standpunt gesteld dat de wijze waarop de in het dossier aanwezige Encrochat- en SkyECC-data is verkregen en ter beschikking is gesteld aan het onderzoeksteam Lugo, volgens de regels der kunst is verlopen. De inzet van de interceptietool was nieuw en baanbrekend en daarmee is veel data verkregen die bedoeld was om geheim te blijven. Van een schending van recht of enige onrechtmatigheid is in de visie van het Openbaar Ministerie geen sprake geweest. Van schending van Europees recht, mensenrechten en nationale wetgeving is volgens het Openbaar Ministerie eveneens geen sprake geweest en ook is niet gebleken van misbruik van bevoegdheden. Het Openbaar Ministerie is dan ook van mening dat er geen enkele reden is om het Encrochat- en SkyECC-bewijs onrechtmatig te achten en/of om terughoudend te zijn in het gebruik van deze data als bewijs.
3.2.3.3
Het oordeel van de rechtbank
3.2.3.3
De feitelijke gang van zaken rondom de Encrochat-hack
‘Encrochat’ is de naam van het bedrijf dat een versleutelde berichtendienst aanbood. Een Encrochat-toestel is een mobiele telefoon waarmee versleutelde berichten konden worden verzonden middels een op deze telefoons geïnstalleerde applicatie. Encrochat leverde naast deze toestellen een pakket aan diensten, bestaande uit toegang tot een communicatienetwerk waarbinnen een gebruiker van de dienst via een chat-applicatie ‘versleuteld’ (encrypted) tekst- en spraakberichten en afbeeldingen kon versturen naar en ontvangen van andere gebruikers van Encrochat-toestellen. De toestellen beschikten over een speciaal ontwikkeld besturingssysteem. Tevens was ieder toestel voorzien van een zogenaamde ‘panic wipe’ en ‘password wipe’ waarmee de inhoud van het complete toestel eenvoudig en snel gewist kon worden. Er was geen mogelijkheid om het apparaat of de sim-kaart te linken aan een gebruikersaccount.
Op 25 september 2017 is het Openbaar Ministerie het onderzoek 26Bismarck gestart dat zich richtte op het bedrijf Encrochat. Het betrof een zogenoemd Titel V-onderzoek: een onderzoek naar het beramen of plegen van ernstige misdrijven in georganiseerd verband, zoals bedoeld in boek I, titel V Sv. Binnen dit onderzoek zijn middels een Europees Opsporingsbevel (EOB) gericht aan Frankrijk meerdere kopieën van de infrastructuur van Encrochat verkregen.
Ook in Frankrijk werd onderzoek gedaan naar het bedrijf Encrochat. Binnen dit onderzoek is door de Franse rechter op 30 januari 2020 een machtiging gegeven voor het plaatsen van een interceptiemiddel.
Op 10 februari 2020 startte het Openbaar Ministerie het Titel V-onderzoek 26Lemont, dat voortvloeide uit het onderzoek 26Bismarck en zich richtte op het bedrijf Encrochat, diens directeuren en resellers en op de NN-gebruikers van Encrochat-toestellen. De NN-gebruikers waren de gebruikers van accounts van Encrochat. In onderzoek 26Lemont is een Joint Investigation Team (JIT) opgericht en een JIT-overeenkomst gesloten met Frankrijk. Hierin is overeengekomen om alle informatie en bewijsmiddelen die ten behoeve van het JIT worden vergaard, te voegen in het gezamenlijke onderzoeksdossier.
In de periode van 1 april 2020 tot 14 juni 2020 is live informatie van Encrochat-telefoons door Franse autoriteiten verzameld. Deze informatie is via een versleutelde verbinding gedeeld met de JIT-partner Nederland en toegevoegd aan het gezamenlijke onderzoeksdossier. De Nederlandse politie heeft in de periode van april 2020 tot en met juni 2020 data van Encrochat-toestellen van gebruikers gekopieerd. Om een zo actueel mogelijke kopie van die data van de Franse computersystemen te verkrijgen, gebruikte de Nederlandse politie een wijze van kopiëren waarbij met een zo klein mogelijke vertraging de verzamelde nieuwe data van de Encrochat-toestellen werd gekopieerd naar het onderzoeksnetwerk van de Nederlandse politie.
In het onderzoek 26Lemont heeft het Openbaar Ministerie op 13 maart 2020 een vordering ingediend bij de rechter-commissaris om een machtiging te verstrekken voor een bevel tot binnendringen en het doen van onderzoek in een geautomatiseerd werk ex artikel 126uba Sv en tot opnemen van (tele)communicatie ex artikel 126t Sv. Op 27 maart 2020 heeft de rechter-commissaris deze machtiging verleend. In die machtiging zijn door de rechter-commissaris afwegingen gemaakt en voorwaarden gesteld, om op die manier de privacy schending zoveel mogelijk in te kaderen en zogenaamde ‘fishing expeditions’ te voorkomen. De voorwaarden die de rechter-commissaris aan de uitvoering van de machtiging heeft gesteld luiden onder meer als volgt:
4. De vergaarde informatie/communicatie kan slechts worden onderzocht met toepassing van de in een proces-verbaal vastgelegde zoeksleutels (woordenlijsten) welke zullen worden opgeslagen en bewaard ten behoeve van mogelijke later reproductie of onderzoek, zulks met uitzondering van de onderzoeken waarin reeds is vastgesteld dat er sprake is van in georganiseerd verband gepleegde strafbare feiten, welke onderzoeken zijn vermeld op een voor aanvang van de inzet van het middel, aan de rechter-commissaris over te leggen lijst;
6. De vergaarde informatie/communicatie wordt na het onderzoek door middel van voornoemde zoeksleutels na maximaal twee weken aangeboden aan de rechter-commissaris om de inhoud, omvang en relatie tot de vermoedelijk gepleegde of te plegen strafbare feiten te controleren en zal niet eerder ter beschikking worden gesteld aan het Openbaar Ministerie of de politie ten behoeve van (opsporings)onderzoeken;
7. De vergaarde informatie/communicatie zal slechts ter beschikking worden gesteld voor onderzoeken naar strafbare feiten die naar hun aard, in georganiseerd verband gepleegd of beraamd, een ernstige inbreuk op de rechtsorde maken, dan wel misdrijven met een terroristisch oogmerk, een en ander voor zover die onderzoeken niet behoren tot die welke op de reeds voor aanvang van de inzet van het middel aan de rechter-commissaris overgelegde lijst zijn vermeld.
Onderzoek Lugo behoorde niet direct tot de in voorwaarde 4 genoemde ‘lijst-onderzoeken’. De rechter-commissaris te Rotterdam heeft met betrekking tot onderzoek Lugo namelijk gerelateerd dat dit onderzoek niet een van de onderzoeken is waarvoor de officier van justitie direct bij het verlenen van de initiële machtiging toestemming heeft verzocht om informatie uit 26Lemont ten behoeve van die onderzoeken te gebruiken. Hij heeft vervolgens, nadat hij de beschikbare informatie heeft getoetst aan de voorwaarden ingevolge de machtiging van 27 maart 2020, op 30 april 2020 besloten dat onderzoek Lugo, kan worden toegevoegd aan de lijst met onderzoeken ten behoeve waarvan data en/of informatie uit onderzoek 26Lemont beschikbaar mag/mogen worden gesteld.
3.2.3.3.2
De feitelijke gang van zaken rondom de SkyECC-hack
‘SkyECC’ is de naam van het bedrijf dat een versleutelde berichtendienst aanbood. Een SkyECC-toestel is een mobiele telefoon die voorgeprogrammeerd is en met een abonnement ter beschikking wordt gesteld. SkyECC bood meerdere modules voor de telefoons aan die functionaliteiten boden voor e-mail, instant chats, instant groepchats, notities, voicemail, beelden en berichten die automatisch worden vernietigd. Ook beschikten de telefoons over verschillende kenmerken, waaronder een ‘distress wachtwoord’ en een ‘remote wipe’ waarmee het mogelijk is om (op afstand) alle data op het toestel te wissen. De telefoons werden volledig anoniem en enkel tegen contante betaling verhandeld.
Op 24 oktober 2018 is in Nederland het Titel V-onderzoek 13Yucca gestart. Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van meerdere lopende strafrechtelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat door personen, die deel uitmaakten van criminele samenwerkingsverbanden die zich bezig hielden met het beramen en plegen van zware criminaliteit, gebruik maakten van telefoons en software van SkyECC om versleuteld te communiceren. Het onderzoek was erop gericht om de criminele samenwerkingsverbanden inzichtelijk te krijgen en zicht te krijgen op gepleegde en nog te plegen strafbare feiten.
Ook in Frankrijk en België liepen opsporingsonderzoeken tegen dit bedrijf. De Franse autoriteiten hebben met behulp van een machtiging van een onderzoeksrechter een interceptietool ingezet. Aanvankelijk kon enkel de metadata van de vergaarde informatie inzichtelijk worden gemaakt. Frankrijk heeft deze informatie op basis van artikel 26 van het Cybercrimeverdrag gedeeld met het Openbaar Ministerie.
Op 1 november 2019 is opsporingsonderzoek Werl opgestart, waarbij de verdenking was gericht jegens het bedrijf SkyECC en daaraan verbonden natuurlijke personen. Op 13 december 2019 hebben Nederland, België en Frankrijk een JIT-overeenkomst gesloten. Onderzoek Werl maakte deel uit van het JIT. Vanaf dit moment zijn de door Frankrijk geïntercepteerde data aan het gemeenschappelijke onderzoeksteam verstrekt en op die wijze gedeeld met Nederland en België. Vanaf 15 februari 2021 zijn binnen het JIT de SkyECC berichten live meelezen.
Op 11 december 2020 is het Titel V-onderzoek 26Argus gestart. Dit onderzoek richtte zich op de NN-gebruikers van SkyECC. In dit onderzoek heeft het Openbaar Ministerie op 14 december 2020 een vordering ingediend bij de rechters-commissarissen om een machtiging te verstrekken voor een bevel op grond van artikelen 126t en 126t, zesde lid Sv. Dit in verband met de (mogelijke) inbreuk op de privacy van gebruikers van SkyECC in Nederland. Op 15 december 2020 hebben de rechters-commissarissen deze machtiging verleend. Op 5 en 11 februari 2021 heeft het Openbaar Ministerie een (aanvullende) vordering ingediend bij de rechters-commissarissen op grond van artikel 126uba Sv, welke machtigingen op 7 en 11 februari 2021 zijn verleend.
De rechters-commissarissen hebben afwegingen gemaakt en voorwaarden gesteld, om op die manier de privacy schending zoveel mogelijk in te kaderen en zogenaamde ‘fishing expeditions’ te voorkomen. De voorwaarden die de rechters-commissarissen aan de uitvoering van de machtiging hebben gesteld luiden onder meer als volgt:
De vergaarde en ontsleutelde informatie mag slechts worden onderzocht met toepassing van vooraf aan de rechter-commissaris voorgelegde zoeksleutels, zoals:
- informatie over SkyECC-gebruikers (en hun tegencontacten en eventueel daar weer de tegencontacten van) uit lopend onderzoek naar criminele samenwerkingsverbanden;
- zoektermen (steekwoorden) en/of afbeeldingen die naar hun aard wijzen op ernstige criminele activiteiten in georganiseerd verband;
Het onderzoek met de zoeksleutels moet zo worden ingericht dat desgewenst achteraf reproduceerbaar en verifieerbaar is voor de rechtbank en verdediging welke resultaten/dataset de zoekslag heeft opgeleverd, en dus welke gegevens ter beschikking zijn gesteld voor het desbetreffende opsporingsonderzoek;
5. De vergaarde informatie wordt na het onderzoek zoals hiervoor omschreven voorgelegd aan de rechter-commissaris om de inhoud en omvang te controleren, en de relatie tot concrete vermoedelijke strafbare feiten te beoordelen;
6. De vergaarde informatie zal pas na uitdrukkelijke toestemming van de rechter-commissaris aan het Openbaar Ministerie of de politie ter beschikking worden gesteld ten behoeve van (verder) opsporingsonderzoek. Daarbij moet (gelet op voorwaarde 2) duidelijk zijn op welke gegevens de toestemming ziet, en welke gegevens aan het onderzoeksteam worden verstrekt;
7. De vergaarde informatie zal slechts ter beschikking worden gesteld voor onderzoeken naar strafbare feiten die naar hun aard, in georganiseerd verband gepleegd of beraamd, een ernstige inbreuk maken op de rechtsorde, dan wel misdrijven met een terroristisch oogmerk.
In de verlenging van de machtiging ex artikel 126t Sv van 11 januari 2021 zijn de voorwaarden waaronder aanvullende toestemming kan worden verkregen voor het gebruik van de data nader uitgewerkt. De aanvragen zijn onderverdeeld in vier categorieën en steeds is bepaald wat de omvang is van de SkyECC-data waarvoor toestemming werd gegeven en van welke kaders de communicatie mocht worden ingezien en gebruikt.
Op 24 maart 2021 is aan de rechter-commissaris aanvullende toestemming verzocht om onderzoek te mogen doen naar de via SkyECC gevoerde communicatie van SKY-ID’s die door de politie aan verdachte werden gekoppeld. Door de rechter-commissaris is deze aanvullende toestemming op 30 maart 2021 verleend.
Vertrouwensbeginsel
Ten aanzien van de door de verdediging opgeworpen verweren omtrent de verkrijging van de Encro en SkyECC-data en dan specifiek de vragen of de verkrijging rechtmatig heeft plaatsgevonden en of het gebruik van de verkregen data in Nederland rechtmatig heeft plaatsgevonden, zijn de afgelopen periode door verschillende rechtbanken en gerechtshoven in Nederland beslissingen genomen. Op basis van de op dit moment geldende vaste lijn in de rechtspraak wordt als volgt overwogen. (zie onder meer rechtbank Amsterdam 21 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6800 en gerechtshof Den Haag 5 januari 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:6). De rechtbank constateert dat de inzet van de methode waarmee de Encrochat- en SkyECC-data in Frankrijk zijn ondervangen, is geschied in Franse opsporingsonderzoeken en met toestemming van een Franse rechter op basis van Frans recht. Het vertrouwensbeginsel brengt met zich dat staten over en weer mogen vertrouwen op ieders rechtssysteem. Dat wederzijds vertrouwen vindt zijn grondslag in verdragen, waaronder het EU-verdrag, het EU-rechtshulpverdrag, maar ook het EVRM. Zowel Nederland als Frankrijk zijn EU-lidstaten en zijn verdragspartij bij het EVRM. Dit betekent dat het niet tot de taak van de Nederlandse rechter behoort om te toetsen of de wijze waarop het onderzoek in een ander land is uitgevoerd strookt met de dienaangaande in het desbetreffende land geldende rechtsregels (zie Hoge Raad 5 oktober 2010, ECLI:NL:2010:BL5629). De inzet van de interceptietools door Frankrijk en de verkrijging van de Encrochat- en SkyECC-data wordt dus niet getoetst door de Nederlandse rechter.
De verdediging heeft zich ten aanzien van zowel Encrochat als SkyECC op het standpunt gesteld dat het vertrouwensbeginsel niet van toepassing is, omdat de interceptietools (mede) zijn ontwikkeld door Nederland, waardoor de strafrechtelijke verantwoordelijkheid bij Nederland is komen te liggen. De rechtbank overweegt dat het plaatsen van de interceptietools een uitoefening is geweest van Franse opsporingsbevoegdheden die zijn getoetst door een Franse rechter. De officier van justitie heeft ter terechtzitting meegedeeld dat de Nederlandse politie weliswaar geholpen heeft met het ontwikkelen van de hacktool met betrekking tot SkyECC, maar dat dit bij Encrochat niet het geval is geweest. De rechtbank ziet geen aanleiding te twijfelen aan deze mededeling. De omstandigheid dat Nederlandse opsporingsambtenaren de interceptietool ten aanzien van SkyECC (mede) hebben ontwikkeld en technische bijstand hebben geleverd, maakt niet dat sprake is van een uitoefening van Nederlandse opsporingsbevoegdheden op Nederlands grondgebied dan wel van opsporing onder Nederlandse verantwoordelijkheid. Dat sprake is geweest van een voorafgaande samenwerking, overleg en uitwisseling van informatie tussen Nederland en Frankrijk inzake Encrochat en Nederland Frankrijk en België in SkyEcc en Nederland betekent evenmin dat de verantwoordelijkheid voor het opsporingsonderzoek is verschoven naar Nederland.
De omstandigheid dat de Franse politie ook is doorgedrongen tot de telefoons van Nederlandse gebruikers op Nederlands grondgebied leidt er naar het oordeel van de rechtbank niet toe dat het vertrouwensbeginsel dient te worden gepasseerd. In eerdere uitspraken is geoordeeld, ook door deze rechtbank, dat het inherent is aan een dergelijke dienstverlening dat deze over traditionele landsgrenzen heen gaat. Het begrenzen volgens die traditionele landsgrenzen van een strafrechtelijk onderzoek is naar zijn aard dus onmogelijk. Gezien het bovenstaande kan het binnendringen van telefoons op Nederlands grondgebied door de Franse autoriteiten niet worden beschouwd als een onderzoekshandeling waarvan de uitvoering (mede) onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse autoriteiten is geschied en evenmin dat sprake is van opsporing in of vanuit Nederland.
Het vertrouwensbeginsel is dus van toepassing.
Het voorgaande betekent dat de taak van de rechtbank ertoe is beperkt te waarborgen dat de wijze waarop van de resultaten van dit buitenlandse onderzoek in de strafzaak gebruik wordt gemaakt, geen inbreuk maakt op het recht op een eerlijk proces, als bedoeld in artikel 6 lid 1 van het EVRM.
Voorbereidend onderzoek tegen verdachte?
De verkrijging van de Encrochat- en SkyECC-data heeft plaatsgevonden in de onderzoeken 26Lemont respectievelijk 26Argus. De rechtbank ziet zich voor de vraag gesteld of de onderzoeken 26Lemont en 26Argus aan te merken zijn als voorbereidende onderzoeken tegen verdachte en daarmee vallen onder het toepassingsbereik van artikel 359a Sv.
Onderzoek 26Lemont richtte zich op het bedrijf Encrochat, diens directeuren en resellers en op de NN-gebruikers van Encrochat-toestellen. Onderzoek 26Argus richtte zich op de NN-gebruikers van SkyECC toestellen. Naar het oordeel van de rechtbank is niet gebleken dat deze onderzoeken zich richtten op geïdentificeerde gebruikers van Encrochat- en SkyECC-telefoons. Onderzoeken 26Lemont en 26Argus zijn Titel V-onderzoeken waarin onderzoek is gedaan naar een crimineel verband en de rol die verschillende personen bij dat verband spelen. De NN-gebruikers waarop deze onderzoeken zich richtten kunnen op grond van de wetsgeschiedenis niet gelijk worden gesteld aan een verdachte in de zin van artikel 27 Sv. Ingevolge artikel 27 Sv wordt vóórdat de vervolging is aangevangen als verdachte aangemerkt degene ten aanzien van wie uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit.
Het Titel V-verdenkingscriterium, ‘redelijk vermoeden’, houdt in dat er op grond van feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden is dat een persoon betrokken is bij het in georganiseerd verband beramen of plegen van misdrijven die een ernstige inbreuk opleveren op de rechtsorde. . Dit criterium is dus ruimer dan een verdenking ingevolge artikel 27 Sv. Om dit onderscheid te duiden heeft de wetgever in titel V nadrukkelijk voor ‘persoon/gebruikers’ gekozen en niet voor ‘verdachte’.
De rechtbank is van oordeel dat deze onderzoeken niet dienen te worden aangemerkt als zijnde voorbereidende onderzoeken tegen verdachte in de zin van artikel 359a Sv.
Vervolgens is de vraag of binnen deze onderzoeken vormverzuimen of onrechtmatige handelingen hebben plaatsgevonden die van
bepalende invloedzijn geweest op het verloop van het opsporingsonderzoek naar en/of de (verdere) vervolging van de verdachte ter zake van de tenlastegelegde feiten.
3.2.3.3.3
Heeft het gebruik/verwerking van Encrochat- en SkyECC-data in Nederland rechtmatig plaatsgevonden?
Zoals hierboven is overwogen gaat het vertrouwensbeginsel niet op voor de vraag of het
gebruikvan de Encrochat- en SkyECC-data rechtmatig heeft plaatsgevonden. De rechtbank dient te beoordelen of de wijze waarop van de resultaten van het Franse onderzoek in de strafzaak gebruik wordt gemaakt, geen inbreuk maakt op het recht op een eerlijk proces, als bedoeld in artikel 6 lid 1 van het EVRM.
De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat het analyseren en verwerken in strijd is met de artikelen 8 en 6 EVRM.
Omdat werd onderkend dat privacybelangen in het geding konden zijn, zijn in beide onderzoeken 26Lemont en 26Argus machtigingen van de rechter-commissaris ex artikel artikelen 126uba en 126t Sv verzocht en verkregen. De verdediging heeft betoogd dat deze artikelen niet een juiste wettelijke basis vormen.
De rechtbank overweegt dat de artikelen 126uba en 126t Sv in strikte zin geen wettelijke grondslag bieden voor gebruik van data die zijn verkregen in het kader van een buitenlands opsporingsonderzoek. Deze artikelen zien immers op het binnendringen in een geautomatiseerd werk respectievelijk het opnemen van vertrouwelijke informatie door Nederlandse opsporingsambtenaren. Het Nederlandse Wetboek van Strafvordering voorziet niet expliciet in wetgeving voor deze bijzondere gevallen, waarbij dergelijke gegevens zijn verkregen uit het buitenland. Diezelfde wet vereist dus geen (voorafgaande) toestemming van een rechter-commissaris.
Het ontbreken van een wettelijke grondslag staat er echter niet aan in de weg dat de officieren van justitie een machtiging vorderen van de rechter-commissaris voor het gebruik van dergelijke gegevens in een strafrechtelijk onderzoek en dat die rechter-commissaris op die vordering beslist. Krachtens de in artikel 170 Sv verwoorde algemene taakomschrijving is de rechter-commissaris belast met toezichthoudende bevoegdheden met betrekking tot het opsporingsonderzoek. Algemeen wordt hieruit de opdracht afgeleid te waken over de rechtmatigheid en volledigheid van het opsporingsonderzoek. Deze opdracht komt tot uitdrukking in diverse opsporingsbevoegdheden waarvoor betrokkenheid van de rechter-commissaris een wettelijk vereiste is, maar ook buiten het wettelijk kader kan deze betrokkenheid een noodzakelijke voorwaarde zijn om een bepaalde opsporingsmethode rechtmatig te doen zijn. Zo zijn er situaties waarin de wet bepaalde opsporingsbevoegdheden zowel aan de officier van justitie als aan de rechter-commissaris toekent. Indien de officier van justitie er dan voor kiest om zich tot de rechter-commissaris te wenden, terwijl de wet dit niet eist, kan de rol van de rechter-commissaris worden beschouwd als een aanvullende waarborg voor de evenwichtigheid en volledigheid van het onderzoek. Zo bezien vloeit de mogelijkheid om toestemming van de rechter-commissaris te vorderen buiten situaties waarin de wet dit eist voort uit het systeem van de wet.
De rechtbank concludeert op grond van het voorgaande dat beperkingen op de grondrechten als bedoeld in artikel 8 EVRM bij wet zijn voorzien dan wel volgen uit het systeem van de wet.
Uit het dossier volgt dat rechters-commissarissen, toetsend aan de beslissingen, toestemming hebben gegeven om gegevens uit 26Lemont en 26Argus te gebruiken in onderzoek Lugo.
Ook voor het overige is niet gebleken van onrechtmatigheden in de onderzoeken 26Lemont en 26Argus.
Conclusie
De rechtbank concludeert dat voor zover sprake is van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, die inbreuk bij wet is voorzien met inachtneming van de in het EVRM neergelegde waarborgen. De rechtbank oordeelt dan ook dat er geen vormverzuimen of andere onrechtmatigheden zijn gebleken bij het analyseren, verwerken en gebruiken van de Encrochat- en SkyECC-data.
De rechtbank oordeelt dat het analyseren, verwerken en gebruiken van de Encrochat- en SkyECC-data rechtmatig is en dat dus ook geen sprake is van een schending van het recht op een eerlijk proces zoals neergelegd in artikel 6 EVRM.
3.2.3.3.4
Informatievoorziening door het Openbaar Ministerie
De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat het Openbaar Ministerie doelbewust onvolledige en onjuiste informatie heeft verstrekt omtrent de Encrochat en SkyECC- hack en daarmee heeft geprobeerd de verdediging en de rechtbank op het verkeerde been te zetten. De verdediging heeft dit standpunt, zo begrijpt de rechtbank in zijn algemeenheid aangevoerd. Inmiddels is in meerdere strafzaken geoordeeld dat het Openbaar Ministerie bij aanvang van verschillende Encrochat- en SkyECCzaken onvoldoende transparant is geweest en onvoldoende informatie heeft verschaft, maar dat van misleiding geen sprake is geweest en een en ander niet leidt tot niet-ontvankelijkheid van de officier van justitie in de vervolging. De rechtbank ziet geen aanleiding hier anders over te oordelen. Daar komt bij dat de verdediging ook niet heeft onderbouwd waarom in deze concrete zaak sprake zou zijn van schending van het recht op een eerlijk proces als bedoeld in artikel 6, lid 1 van het EVRM.
Het Openbaar Ministerie is ontvankelijk in de vervolging.
De rechtbank is gezien vorenstaande van oordeel dat de Encrochat en SkyECC berichten voor het bewijs kunnen worden gebezigd.
Het voorwaardelijk verzoek van de verdediging tot aanhouding
De rechtbank heeft na de onderbreking van de inhoudelijke behandeling doch vóór de sluiten van het onderzoek ter zitting ambtshalve kennis genomen van de beslissing van de rechtbank Noord-Nederland waaruit blijkt dat die rechtbank op 19 december 2022 prejudiciële vragen aan de Hoge Raad heeft gesteld (ECLI:NL:RBNNE:2022:4797). De rechtbank wijst - ook na deze beslissing van de rechtbank Noord-Nederland - het aanhoudingsverzoek af. De rechtbank is van oordeel dat jurisprudentie van de Hoge Raad beschikbaar is waarin duidelijk uitleg wordt gegeven over de aspecten van toepassing en reikwijdte van het vertrouwensbeginsel en dat daarnaast geen rechtsregel dwingt tot het aanhouden van de behandeling van een zaak om het enkele feit dat prejudiciële vragen zijn gesteld of zullen worden gesteld.
De rechtbank acht zich na de inhoudelijke behandeling, bestudering van alle stukken en nadere bestudering van de jurisprudentie voldoende voorgelicht en in staat een beslissing te nemen.