Uitspraak
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 1 december 2022 in de zaak tussen
[eiseres] , uit [woonplaats 1] , eiseres
Instituut Mijnbouwschade Groningen (het Instituut)
Inleiding
12 april 2022 op het bezwaar van eiseres is het Instituut bij de gedeeltelijke afwijzing gebleven.
Totstandkoming van het besluit
“Dit is alleen voor schade t.m. maart 2013. Alle schade dat opgenomen is door inspecteur wordt verder behandeld door TCMGroningen.”
‘aanvraag vergoeding schade door mijnbouw’gedaan bij de toenmalige TCMG voor schade aan haar woning.
‘herstel van de badkamer gezien de aangetoonde medische, psychische en financiele problematiek de beste oplossing.’Verder is vermeld dat de overige problematiek rond de woning door de gemeente vanuit het project Rotte Kies wordt opgepakt.
Beoordeling door de rechtbank
Ontvankelijkheid
Er is niet meer schade ontstaan, maar de scheur is breder geworden, doordat de gevel verder is gezakt). Voor de overige eerder behandelde schades komt Kiers tot de conclusie dat deze niet zijn verergerd. Kiers heeft daarbij telkens verwezen naar foto’s uit het inspectieverslag van 27 maart 2018.
“tig keren”telefonisch contact heeft gehad en dat CVW/NAM alles zou overdragen aan TCMG en dat TCMG voor de restschade, AOS-rapport en schade zorg zou dragen. Volgens eiseres heeft zij in de wetenschap dat TCMG haar dossier verder zou behandelen, de aangeboden vergoeding geaccepteerd.
“complete afhandeling van de schadevergoeding”.
“alle schade dat opgenomen is door inspecteur wordt verder behandeld door TCMGroningen.”
(€ 4.091,14) aanmerkelijk hoger is dan die van Huls (€ 59,24). In zoverre kan worden begrepen dat die wens bij eiseres speelt.
- Schade 9: de schade aan de staldeuren is ontstaan door houtrot;
- Schade 10: de scheur is ontstaan door corrosie van de metalen lateiconstructie;
- Schade 20: de gebreken aan de dakafwerking (vergleden en verdwenen pannen), de goten (ernstig beschadigd door afglijdende dakpannen en gebrek aan bevestiging door ernstig aangetast achterhout), de dragende delen van de dakconstructie en de muurplaat zijn veroorzaakt door langdurig uitgesteld onderhoud aan dakconstructie, dakafwerking en goten. Door langdurig inregenen via gaten in het pannendak is de houten constructie dermate aangetast dat deze gedeeltelijk is bezweken.
- Schade 24: door lekkage is de bodem onder de badkamer, de hal tussen toilet en badkamer en het toilet ernstig onderspoeld geraakt. Door de onderspoeling voor langere tijd is de riolering van het toilet ook beschadigd geraakt.
In het nader advies heeft Handgraaf zich hierbij aangesloten. Ter onderbouwing van schade 23 en 30 heeft hij een uitdraai uit het Dinoloket bij het nader advies gevoegd, waaruit blijkt uit welke grondsoorten de bodem onder de woning is opgebouwd. Verder zijn gegevens opgenomen om te onderbouwen dat het grondwaterpeil heeft geschommeld en in 2019-2020 een bijzonder laag niveau had.
“de gebinten door windbelasting op het dak als het ware aan de wandel gaan.”