De rechtbank zal eerst de in dit geval van belang zijnde rechtspraak met betrekking tot het deskundigenoordeel bespreken en vervolgens beoordelen of eiseres terecht bepaalde verwachtingen aan het uitgebrachte deskundigenoordeel heeft mogen ontlenen.
Volgens vaste rechtspraak mag de werkgever in beginsel uitgaan van de juistheid van een deskundigenoordeel indien een bevestigend antwoord is verkregen op de vraag of de inspanningen tot re-integratie van werkgever en werknemer tot op dat moment voldoende zijn geweest. Het kan die werkgever niet duidelijk zijn dat deze niet mag uitgaan van het deskundigenoordeel, omdat van enig voorbehoud, dat de door de bedrijfsarts gehanteerde uitgangspunten niet mede zijn beoordeeld en bevestigd in het deskundigenoordeel, niet is gebleken.
Arbeidsdeskundige Ham schrijft in het deskundigenoordeel dat in het deskundigenoordeel wordt uitgegaan van de door de bedrijfsarts vastgestelde belastbaarheid tot het spreekuurcontact van 7 september 2018.
Volgens vaste rechtspraak is de omstandigheid dat eiseres ervan op de hoogte is dat het deskundigenoordeel gebaseerd is op de door bedrijfsarts vastgestelde beperkingen voor het verrichten van arbeid, niet aan te merken als een duidelijk voorbehoud bij de juistheid van de tot uitgangspunt genomen medische gegevens. Indien de arbeidsdeskundige tot uitdrukking had willen brengen dat betrokkene, ondanks het gegeven oordeel over de re-integratie-inspanningen voorafgaand aan het deskundigenoordeel, er rekening mee moest houden dat haar inspanningen bij een latere beoordeling, uitgaande van een andere medische inschatting van de beperkingen van werknemer, alsnog onvoldoende bevonden zouden kunnen worden, had hij daarvoor andere en meer expliciete bewoordingen moeten gebruiken.
Ondanks bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat eiseres aan het deskundigenoordeel niet de gerechtvaardigde verwachting mocht ontlenen dat het deskundigenoordeel zich mede uitstrekte tot de door de bedrijfsarts vastgestelde belastbaarheid. Het aanvraagformulier voor het deskundigenoordeel vermeldt weliswaar de voorgedrukte vraag
“Doe ik genoeg om mijn werknemer weer aan het werk te helpen?”, maar eiseres heeft onder 4. van het aanvraagformulier de volgende toelichting gegeven:
“Wij willen haar intern opleiden mbt secretariele/administratieve werkzaamheden. We zijn dit traject met elkaar gestart en maken kleine stapjes en gaan de goede kant op! Wij hebben met haar een plan gemaakt welke taken zij nu oppakt en de komende tijd kan gaan oppakken. Wij kunnen haar goed opleiden tot secretarieel/administratief medewerker. Wij hopen dat wanneer zij niet meer kan terugkeren als pedagogisch medewerker wij haar een baan kunnen aanbieden als secretaresse/administratief medewerker en anders kan zijn met de ervaring die zij heeft opgedaan extern gaan solliciteren. Een 2e spoor bij een andere werkgever gaat haar veel druk bezorgen en dat zal naar ons inziens geen goed effect hebben op haar welzijn en de reintegratie stagneren.”
De rechtbank is van oordeel dat uit de hiervoor weergegeven passage voldoende blijkt dat eiseres de vraagstelling nader heeft gespecificeerd en een oordeel wenste over de vraag of de re-integratie-activiteiten voldoende waren, en dan met name toegespitst op de vraag of de aan werknemer aangeboden werkzaamheden passend waren en of zonodig toch re-integratie in het 2e spoor ingezet diende te worden. Dit is een arbeidskundige beoordeling. Nu eiseres haar standpunt met betrekking tot een verplicht overleg tussen de arbeidsdeskundige en de verzekeringsarts ingeval van een forse urenbeperking niet nader heeft onderbouwd (bijvoorbeeld door middel van het specifieke protocol van verweerder dat zij voor ogen heeft) en verweerder geen kennis heeft van een dergelijke in een protocol neergelegde verplichting, ziet de rechtbank geen aanleiding dit standpunt van eiseres te onderschrijven. Als bij eiseres twijfel bestond over de reikwijdte van het deskundigenoordeel, dan had bovendien van eiseres verwacht mogen worden dat zij hierover contact had opgenomen met verweerder, om een nadere toelichting te verkrijgen.