Uitspraak
1.Het verloop van de procedure sinds het arrest van de Hoge Raad
- het oproepingsexploot van Smetjet
- de memorie na verwijzing van Smetjet
- de antwoordmemorie na verwijzing van [de werknemer]
- het verslag (proces-verbaal) van de mondelinge behandeling die op 11 oktober 2024 is gehouden.
2.De kern van de zaak
niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen. Het hof was van oordeel dat de gevorderde verklaringen van recht onvoldoende aansloten bij de onderbouwingen door Smetjet en geen vast omlijnde juridische begrippen bevatten. De Hoge Raad heeft het arrest vernietigd en de zaak verwezen naar dit hof.
-omstandigheden die gunstiger zijn voor de werknemers. Ook al is dat nergens vermeld in de wetstekst van de Waga (oud), moet volgens de Nederlandse wetgever dit uitgangspunt ook worden gehanteerd bij de toepassing van artikel 1. Dat zou dan volgens de Nederlandse wetgever meebrengen dat artikel 1 niet geldt als het op de arbeidsovereenkomst toepasselijke recht een gelijkwaardige of betere bescherming biedt. [5] Met de verwijzing naar individuele artikelen wordt volgens de Nederlandse wetgever duidelijk gemaakt dat de arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op gedetacheerde werknemers in beginsel per onderdeel moeten worden vergeleken. Indien een van de genoemde arbeidsvoorwaarden niet of in onvoldoende mate wordt geboden, kan dit niet worden gecompenseerd met een gunstigere behandeling op een ander onderdeel. [6] Het voorgaande brengt mee dat het Belgische en Nederlandse vergoedingssysteem in het geval van schade voor de werknemer na een bedrijfsongeval met elkaar moeten worden vergeleken. Daarbij gaat het hof ervan uit dat artikel 7:658 BW alleen dan niet toepasselijk is als het Belgische vergoedingssysteem gunstiger voor de werknemer is dan het op artikel 7:658 BW gebaseerde systeem. Dat is niet ook zo als beide systemen een gelijkwaardige bescherming bieden. Voor die tweede optie (gelijkwaardigheid), die in de toelichting op artikel 1 Waga (oud) is genoemd, biedt overweging 17 van de Detacheringsrichtlijn geen basis.
“aggravatie ja mogelijks simulatie”.
Sähköalojen ammattiliito ry) af dat het aan de lidstaten is om de hardekernbepalingen hun omlijning te geven, nu deze niet zijn geharmoniseerd, maar dat dit niet tot gevolg mag hebben dat de vrijheid van dienstverrichting wordt belemmerd (punt 34 van het arrest). Smetjet stelt dat Belgische werkgevers worden belemmerd in hun vrijheid diensten in Nederland te verrichten, omdat door de kwalificatie van artikel 7:658 BW als hardekernbepaling hun immuniteit van aansprakelijkheid op grond van artikel 46 Belgische Arbeidsongevallenwet wordt ondergraven. Belgische werkgevers zouden dan gehouden zijn de schade van de werknemer in feite dubbel te vergoeden, te weten eerst door betaling van premies verschuldigd op grond van de Belgische arbeidsongevallenverzekering en vervolgens door betaling van schadevergoeding op grond van artikel 7:658 BW.