Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[geïntimeerde3],
[geïntimeerde4],
[geïntimeerde5],
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
3.Het geschil en de beslissing bij de rechtbank
primairgevorderd dat voor recht wordt verklaard dat het verhuurbemiddelingsgedeelte van de tussen Euroase en de woningeigenaren gesloten beheer- en verhuurovereenkomsten (hierna: Euroase overeenkomsten) rechtsgeldig is opgezegd per 1 januari 2017, met – kort gezegd – een voorziening voor reeds gemaakte boekingen en nieuwe boekingen en
subsidiair,voor het geval niet rechtsgeldig is opgezegd, dat het einde van het verhuurbemiddelingsgedeelte van de Euroase overeenkomsten wordt bepaald op 5 januari 2018 dan wel een in goede justitie te bepalen datum. Een en ander met veroordeling van de woningeigenaren in de kosten van de procedure.
4.De motivering van de beslissing in hoger beroep
Primairvordert zij een verklaring voor recht met de inhoud dat het verhuurbemiddelingsgedeelte van de Euroase overeenkomsten rechtsgeldig is opgezegd per 1 januari 2017 en definitief eindigt op de dag van dit arrest en zij vanaf dit moment niet langer gehouden is de verhuurbemiddeling te verzorgen.
Subsidiairvordert Vakantiepark Texel het verhuurbemiddelingsgedeelte van de Euroase overeenkomst te ontbinden omdat de woningeigenaren met hun verstorende gedrag en onoorbare opstelling toerekenbaar zijn tekortgeschoten in de nakoming daarvan, althans zich niet hebben gedragen overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid. Dit met veroordeling van de woningeigenaren tot vergoeding van de door Vakantiepark Texel geleden en nog te lijden schade, op te maken bij staat.
Meer subsidiairstelt Vakantiepark Texel vorderingen in die steeds berusten op het uitgangspunt dat de woningeigenaren het zogenaamde ‘Roompotconcept’ hebben aanvaard, althans dat het recht op nakoming van de Euroase overeenkomsten is verjaard.
Meest subsidiairvraagt Vakantiepark Texel een beslissing te nemen als het hof in goede justitie geraden acht. Een en ander steeds met hoofdelijke veroordeling van de woningeigenaren in de proces- en nakosten.
financieelresultaat voor de woningeigenaren zou leiden. Het hof komt aan bewijslevering op dat punt niet toe, omdat wel duidelijk is dat de nieuwe verhuurbemiddelingsovereenkomst van de Roompotgroep
rechtspositioneeleen verslechtering is ten opzichte van de Euroase overeenkomsten. Zo kent de nieuwe verhuurbemiddelingsovereenkomst een mogelijkheid tot onmiddellijke opzegging als de vakantiewoning niet in overeenstemming is met de brochure (artikel 2.11) en wordt zij aangegaan voor de periode van één jaar, met telkens een verlenging van één kalenderjaar tenzij opzegging heeft plaatsgehad met inachtneming van een termijn van tenminste zes maanden (art. 11.1). De woningeigenaren wijzen erop dat deze laatste opzeggingsmogelijkheid gebruikt kan worden om de acceptatie van wijzigingen af te dwingen. Vakantiepark Texel heeft tijdens de mondelinge behandeling gesteld dat in de praktijk heel beperkt gebruik wordt gemaakt van deze opzeggingsmogelijkheid. De vrees van de woningeigenaren lijkt het hof echter op voorhand niet ongegrond, nu dat precies is wat er in de onderhavige situatie is gebeurd: Vakantiepark Texel heeft de Euroase overeenkomsten opgezegd om acceptatie van de nieuwe verhuurbemiddelingsovereenkomsten af te dwingen. De nieuwe verhuurbemiddelingsovereenkomst vormt dan ook geen gelijkwaardig alternatief.
“het verhuurconcept dat Roompot/Vakantiepark Texel aanbiedt aan alle andere eigenaren op het vakantiepark(…)
volgens de boekingswebsite(…)
met een systeem van voorkeursboekingen, dynamic pricing, early check in, comfort klasse, vroegboekacties en alle andere zaken thans behorende tot dit verhuursysteem.”Gelet op het open einde van deze omschrijving (‘alle andere zaken’) zijn de vorderingen van Vakantiepark Texel te onbepaald. Voor zover het ‘Roompotconcept’ door haar wél wordt geconcretiseerd, is duidelijk dat de woningeigenaren daarmee niet hebben ingestemd. Niet helder is op welk moment het ‘systeem van voorkeursboekingen, dynamic pricing, early check in, comfort klasse, vroegboekacties’ is ingevoerd. Vakantiepark Texel stelt daaromtrent niets. Volgens de woningeigenaren gaat het om wijzigingen die in 2016 zijn doorgevoerd. Bij dagvaarding in kort geding van 19 augustus 2016 hebben zij onder meer gevorderd dat Vakantiepark Texel zal worden veroordeeld tot voortzetting van de werkzaamheden in verband met de verhuur met inachtneming van de daarover gemaakte afspraken in de Euroase overeenkomsten. Daartoe is Vakantiepark Texel bij vonnis in kort geding van 9 september 2016 - onder last van een dwangsom - ook veroordeeld. Uit de discussie die zich nadien heeft ontsponnen over de uitleg van deze veroordeling en het standpunt van de woningeigenaren (met uitzondering van [geïntimeerde5] ) dat dwangsommen verschuldigd zijn geworden omdat daaraan niet zou worden voldaan, juist in verband met de early check in, het gemaakte onderscheid met de zogenaamde comfort klasse en dynamic pricing, volgt dat zij daartegen verschillende bezwaren hebben. Dat het hof bij arrest in het kort geding van 18 juni 2019 heeft geoordeeld dat de veroordeling in kort geding daarop geen betrekking heeft, laat dit onverlet. De enkele omstandigheid dat door de eigenaren aan Vakantiepark gegevens zijn verstrekt die van belang zijn voor het systeem van voorkeursboekingen en dat zij mogelijk hebben geprofiteerd van reclame en kortingsacties (wat door de woningeigenaren overigens wordt betwist), rechtvaardigt niet de conclusie dat zij het ‘Roompotconcept’ hebben aanvaard. Het hof komt aan bewijslevering op dit punt niet toe.
“dat de huidige overeenkomsten, zoals afgesloten en overeengekomen met Euroase Parcs BV, zonder enige uitzondering van kracht zijn en blijven, tot het moment dat er na overleg tussen Roompot Vakanties en een vertegenwoordiging van de vereniging, i.c. de door de vereniging vertegenwoordigde eigenaren, overeenstemming is bereikt over het toepassen van nieuwe overeenkomsten.”Die overeenstemming is met de woningeigenaren nooit bereikt. Juist dat is voor Vakantiepark Texel reden geweest om uiteindelijk tot opzegging over te gaan. In haar opzeggingsbrief van 1 april 2016 heeft zij nogmaals bevestigd dat vanaf de overname de voorwaarden uit de Euroase overeenkomsten tussen haar en de woningeigenaren hebben gegolden. Naar aanleiding van deze opzegging hebben de woningeigenaren in kort geding het standpunt ingenomen dat Vakantiepark Texel niet tot opzegging heeft mogen overgaan en de afspraken uit de Euroase overeenkomsten moet nakomen. Daartoe is Vakantiepark Texel bij vonnis in kort geding van 9 september 2016 ook veroordeeld.