Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
3.Het geschil en de beslissing bij de rechtbank
4.De motivering van de beslissing in hoger beroep
“We werden een paar jaar na het afsluiten van de eerste overeenkomst nog een keer gebeld. De adviseur gaf aan dat wij al een effectenleaseproduct hadden en hij graag ons financiële plaatje wilde opmaken. Hij is toen bij ons thuis gekomen.”Op de vraag wat er tijdens het huisbezoek is besproken heeft [geïntimeerde] verklaard:
“Ik had een huis met een hypotheek, doorlopende kredieten en een persoonlijke lening. Ik wilde daar vanaf. De adviseur gaf aan dat hij mij een product kon adviseren van Labouchere. Ik moest daarvoor een extra hypotheek opnemen. Daar zouden de doorlopende kredieten en mijn persoonlijke lening mee afgelost worden.”[geïntimeerde] heeft voorts verklaard:
“Ik heb alles uit handen gegeven. Ik gaf aan wat voor inkomen ik had, hoe hoog onze hypotheek was en liet hem de stukken van het krediet en de persoonlijke lening zien. Ik ging er vanuit dat hij het beste met ons voor had.”Op de vraag waarom is gekozen voor het oversluiten van de hypotheek bij de Postbank heeft [geïntimeerde] verklaard:
“Vanwege de lage rente. Ik ging uit van wat de adviseur aangaf. Hij ging aan de slag met alles wat wij hem hadden gegeven en toen kwam hij bij het tweede gesprek terug met het advies dat de hypotheek bij de Postbank moest worden afgesloten.”In antwoord op de vraag hoe de hypotheek tot stand is gekomen heeft [geïntimeerde] verklaard:
“Wij hebben echt helemaal niets geregeld. Ik ben nooit bij de Postbank geweest, ik heb alleen een handtekening gezet. Ik ben alleen zelf naar de notaris gegaan, daar was Spaar Select niet bij.”
‘ [de medewerker van Spaar Select] , Spaar Select Winterswijk.’In artikel 4 van de overeenkomst is opgenomen dat de som van 60 maandentermijnen minus 20% korting, NLG 55.329,87 bedraagt. Uit de overgelegde notarisafrekening van 11 juli 2001 blijkt dat een hypothecaire lening van NLG 248.000,- is afgesloten en een bedrag van NLG 55.329,87 overgemaakt is aan Bank Labouchere. Uit de notarisafrekening volgt eveneens dat er een aflossing van doorlopend krediet bij de Levob Bank, AMEV financiën en de SNS Bank heeft plaatsgevonden. Uit het financieel overzicht van Dexia blijkt vervolgens dat [geïntimeerde] op 12 juli 2001 een bedrag van € 25.107,60,- (omgerekend NLG 55.329,87) heeft vooruitbetaald op de effectenleaseovereenkomst, hetgeen exact overeenkomt met het bedrag dat op de overeenkomst is vermeld.
We werden gebeld met een geweldige aanbieding. Ik denk dat dit door een tussenpersoon was, maar ik weet niet precies wie mij toen heeft gebeld. Dat was Spaar Select of Labouchere zelf. Alles ging telefonisch, ze kwamen niet bij mij thuis’.Voorts maakt het hof uit hetgeen [geïntimeerde] tijdens de zitting heeft verklaard op dat Spaar Select bij het aangaan van de tweede effectenleaseovereenkomst (de Capital Effect overeenkomst) voor het eerst de persoonlijke financiële situatie en de doelstellingen van [geïntimeerde] met hem heeft besproken. Het hof constateert dat [geïntimeerde] tijdens de mondelinge behandeling anders heeft verklaard over de totstandkoming van de effectenleaseovereenkomst ‘Allround Sparen’ dan in de stukken, waarin hij stelt dat een medewerker van Spaar Select bij hem thuis is geweest en zijn financiële situatie met hem heeft besproken. Het gestelde in de stukken mist daarmee voldoende onderbouwing en overtuigingskracht.