Uitspraak
OVERWEGINGEN
.Omdat de zoon het niet eens was met (de hoogte van) het kostgeld dat zijn stiefvader van hem vroeg, is hij door zijn stiefvader, de hoofdbewoner, buitengesloten van de woning door middel van het vervangen en toevoegen van sloten. Appellant heeft zijn zoon buiten diensttijd geholpen met het verschaffen van toegang tot de woning door middel van braak. Hij heeft daarbij het slot van de achterdeur (tevergeefs) opengeboord, een balkondeur geforceerd en, omdat ook in de woning alle deuren op slot zaten, het slot van een slaapkamerdeur geforceerd. Appellant heeft daarbij de assistentie ingeroepen van twee dienstdoende collega’s.
“Nog los van het feit dat ik het ongepast vind dat een politie-ambtenaar voor eigen rechter gaat spelen in een civielrechtelijk geschil, geeft [appellant] ook anderszins blijk van het feit dat hij ongeschikt is om als opsporingsambtenaar werkzaam te zijn. Ik wijs daarbij op het feit dat uit onderzoek is gebleken dat [appellant] bij zijn ‘inbraak’ twee agenten heeft gemobiliseerd om hem te assisteren waarin hij misbruik lijkt te hebben gemaakt van het feit dat hij als collega bij de politie werkzaam is en waarbij hij schermde met vermeende legitimiteit van zijn activiteiten. (…) [appellant] zou, zeker als opsporingsambtenaar, moeten weten dat zijn eigenmachtig optreden hem in de problemen zou kunnen brengen. Hij zou moeten weten dat als er een aangifte volgt hiernaar onderzoek moet worden verricht met alle consequenties van dien. Het weigeren om voor verhoor te verschijnen en het door middel van dreigen met publiciteit afdwingen van afzien van inzet van evt. dwangmiddelen is niet alleen onbetamelijk maar impliceert het (opnieuw) plegen van het ernstige strafbare feit van
.Dit is anders in als uitzonderlijk aan te merken situaties waarin het bieden van een verbeterkans niet zinvol zou zijn (zie bijvoorbeeld uitspraak van 10 november 2011, ECLI:NL:CRVB:2011:BU4285)
.