In beroep ROT 20/5286 (volgens de tekst zoals dat is overgelegd bij het verweerschrift van 18 november 2021) schrijven de toezichthouders in het rapport van bevindingen van 16 mei 2019 onder meer het volgende.
“
Datum en tijdstip van de bevinding: 16/05/2019 omstreeks 06:45 uur.
In het bedrijf aangesproken en gelegitimeerd aan: de heer [naam] , functie: Verantwoordelijke slachthal
Tijdens mijn reguliere inspectie, bevond ik mij in de aanvoerstal van de levende varkens. Er waren in de loop van de nacht en morgen reeds verschillende vrachten gelost ;er lagen dus al varkens in de stallen die nog niet door de dierenarts beoordeeld waren (AM keuring). In het hok van de uitgeselecteerde varkens (het cat2 of RL hok) lagen 19 varkens. Deze varkens worden door de nacht-stalbaas apart gelegd wegens afwijkingen. Toen ik deze inspecteerde, zag ik dat er veel varkens lagen met ernstige open wonden. Bij nader onderzoek zag ik dat de varkens bijna allemaal afkomstig waren van hetzelfde bedrijf. Er lagen 2 varkens van een ander bedrijf bij, dus 17 varkens van het bedrijf met UBN 1724897. Bij nazicht van de aanvoerbon zag ik dat de bedoelde varkens afkomstig waren van het bedrijf [naam] uit [plaats] . Op deze aanvoerbon stond ook dat de varkens geleverd waren door een chauffeur van [eiseres] . De hierna genoemde oornummers hadden in erge mate ontstoken of zelfs aangevreten staarten, dit zijn ernstige open wonden. Alle bliknummersbeginnen met 489. Oornr 310/315/322/328/318/319/296. Verder waren er 2 varkens met open navelbreuken, er was ernstige beschadiging aan de onderkant van de breuk (oornummers 440/384).De huid was weg en er was een uitgebreide ernstige open wonde. Het varken met oornummer 332 met 2 ontstoken hammen. Dit weet ik omdat de beide hammen verdikt waren en het varken slechts met zeer veel moeite in de benen kwam. Het dier bewoog niet spontaan. Het varken met oornummer 308 had een ontstoken schouder. Deze schouder was verdikt en er zaten verwondingen op de huid. Het dier was ook kreupel Het varken met oornummer 325 had een ontstoken ham en ontstoken achterpoot. De achterpoot vertoonde ook verwondingen. Varken 340 was benauwd en kon door ademnoodniet meer lopen; door het transport werd er ook aan dit dier extra stress en dus lijden toegebracht. Het varken kon niet lopen en zich niet verweren tegen varkens die samen in de vrachtwagen zaten. Dit varken werd onmiddellijk gedood en aan de slachtlijn opgehangen omdat het verder geen zichtbare afwijkingen vertoonde.
Alle hierboven genoemde afwijkingen waren in ieder geval voor transport aanwezig!
Naar mijn professionele mening als dierenarts weet ik dat ook de dieren met aangevreten staarten extra lijden hebben gehad door het transport. Het is eigen aan varkens om aan wonden van andere dieren te gaan vreten. Bij 2 varkens waren de staartwonden nog zo vers ,dat ze bloedrood waren en het uitzicht hadden van vers vlees. Bij 4 dieren was er zo erg aan de staarten gevreten, dat de staart helemaal weg was. Bij 1 dier zat er zelfs een gat ter hoogte van de staart. Alle varkens zijn onder toezicht van een toezichthoudend dierenarts als groep geslacht. De nummers 489327, 489313, 489310, 489322, 489328 en 489320 zijn zonder nader onderzoek aan de slachtlijn afgekeurd voor menselijke consumptie. Tijdens het transport zitten de varkens opeen gepakt (ca 2 per m2). Hierdoor kunnen de varkens niet weglopen en zich niet onttrekken aan de agressiviteit van andere varkens. Het welzijn van deze varkens werd door het transport dan ook ernstig geschaad.
De vervoerder vervoerde dieren die niet mochten worden vervoerd omdat zij niet geschikt waren voor het voorgenomen transport ; zij vertoonden ernstige open wonden of een prolaps.”