Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.[eiseres] ,
[eiser],
1.De procedure
hoofdzaakblijkt uit:
vrijwaringszaakblijkt uit:
2.De feiten
- capaciteitsverlies verwarming door lekkende vloerverwarmingsbuis;
- vieze lucht in de keukenkastjes en de vaatwasser;
- geborrel in leidingen en vacuümtrekken van de wc’s na doortrekken, waardoor een vieze lucht ontstaat in de nieuwe badkamer.
Van haar bevindingen heeft TOP Expertise op 28 oktober 2021 rapport uitgebracht.
3.Het geschil
hoofdzaakdat de rechtbank bij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad, KKH veroordeelt om aan [eisers] te betalen:
vrijwaringszaakin conventie dat de rechtbank bij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad, Hove veroordeelt:
4.De beoordeling
heeft na de uitvoering deze nieuwe groepen afgeperst, de bestaande groepen niet, (..)
naar twee kanten apart afgeperst: richting cv-ketel (..). Richting de groep in het vloerveld in de woonkamer en de nieuwe badkamervloer werd er een aanzienlijker drukverlies gemeten.
in het beschadigen van de vloerverwarmingsleiding tijdens de renovatie ligt. Onwaarschijnlijk, maar niet uit te sluiten, is een niet zichtbare of geconstateerde breuk in de bestaande dekvloer nabij de uitbreiding door vervorming van de vloer door de uitbreiding.Wanneer de vloer (..) wordt geopend, beginnende op de eerder beschreven locatie waar het voegwerk van de tegels aangetast is of op een andere plek die een aanvullend onderzoek (..) uitwijst, en dit goed wordt gedocumenteerd, kan er wellicht op een later moment meer over de oorzaak gezegd worden.(..)”
“Tijdens de inspectie is er een actieve lekkage geconstateerd aan de woonkamer wand en aan de tegels van de woonkamer vloer die door het lek zijn losgekomen. Tevens is er ook een drukverlies gemeten van 0,5 bar in 1 uur tijd. De vochtpercentages van de woonkamer wand zijn rond de 80%. Het lek is ten gevolge van de CV-leiding dat zich onder de muur van de douchewand stationeert. Aan de onderzijde van deze muur is er een vochtpercentage van 85% gemeten.”
het niet meer te vertellen (..) maar er is bijvoorbeeld voor de afvoeren van de keuken (gootsteen en vaatwasser) en de badkamer (wastafel, en doucheput) gebruik gemaakt van leidingen met een diameter van 40mm, in plaats van de eigenlijk noodzakelijke 75mm. (..)Het lijkt erop dat het aansluiten van de afvoerleidingen van de keuken (gootsteen en vaatwasser) samen met de afvoerleidingen van de badkamer (wastafel, en doucheput) met te kleine leidingen van 40mm een te grote belasting voor die leidingen vormt waardoor de luchtdruk in de leidingen haar weg zoekt door de afvoeren, wat leidt tot borrelen en stankoverlast. (..)Het borrelen van de wc, die met een grote pijp direct op de grote hoofdrioolleiding is aangesloten, kunnen wij niet verklaren. Wederpartijen sluiten uit dat er ergens leidingen met een kleinere diameter zijn aangesloten achter leidingen met een grotere diameter.
‘het lijkt erop’)aangegeven dat het aansluiten van de afvoerleidingen met een te kleine diameter leidt tot borrelen en stankoverlast. Dat vindt de rechtbank weinig overtuigend en onvoldoende - ook gelet op het feit dat TOP Expertise het borrelen van de wc niet kan verklaren - om vast te kunnen stellen dat een fout is gemaakt door KKH, en dat zonder die fout geen sprake zou zijn geweest van vieze lucht en borrelende leidingen. Bij dit oordeel betrekt de rechtbank het gemotiveerde verweer van KKH dat andere oorzaken voor de klachten van [eisers] aannemelijk(er) zijn en dat de toegepaste wijze van aansluiting in dit geval een correcte en deugdelijke wijze van afvoer is vanwege de zeer beperkt beschikbare kruipruimte. KKH heeft verder aangevoerd dat de enige andere wijze van aanleggen van een afvoer, namelijk buiten de woning om, geen reëel alternatief was vanwege de hoge kosten en een afschotprobleem en dat daarom is gekozen voor aansluiting op de bestaande afvoer van de woning.
in de beslissing)
in de beslissing)