Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De procedure
- de mondelinge behandeling van 4 maart 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt en waarbij door Energiepark Uitgeest pleitaantekeningen zijn overgelegd.
2.De zaak in het kort
3.De feiten
Hierbij treft u een kopie van de ingediende aanvraag omgevingsvergunning voor het realiseren van een zonnepark aan de Koogdijk (nabij 1) in Uitgeest.
Met een zienswijze kunt u kenbaar maken met welke punt(en) u het niet eens met het bouwplan. De ingediende zienswijze zal dan meegenomen worden met de definitieve besluitvorming.”
Zienswijze betreffende de aanvraag omgevingsvergunning Koogdijk (nabij 1) in Uitgeest (WABO 2200498)” (hierna: de zienwijze). Een medewerkster van de gemeente heeft een ontvangstbewijs afgegeven en ondertekend. In het ontvangstbewijs is onder meer vermeld dat het document bestemd is voor de afdeling B&W en raadsleden en dat [gedaagde] over de verdere gang van zaken, indien nodig, zo spoedig mogelijk bericht ontvangt.
- De realisatie van het zonnepark is in strijd is met het bestemmingsplan;
- De belangen van omliggende historische molens zijn niet betrokken in de besluitvorming;
- Door het realiseren van het zonnepark wordt het landschap en de nabijgelegen Stelling van Amsterdam aangetast;
- Het plaatsen van zonnepanelen op open weidegrond gaat ten koste van koolzuurassimilatie;
- Zonnepanelen op daken zijn een beter alternatief;
- Bij de realisatie van het zonnepark dreigen problemen op het stroomnetwerk;
- Door het realiseren van het zonnepark dreigen negatieve gevolgen voor weidevogels;
- De procedure die heeft geleid tot de besluitvorming is niet juist gevoerd.
Algemene verplichtingen
Verplichtingen
Indicatief overzicht financieringsmogelijkheden”. Daarin is onder meer vermeld dat aan Rabobank de onherroepelijke vergunning(en) moeten worden verstrekt die benodigd zijn voor de realisatie van het project.
4.Het geschil
5.De beoordeling
De rechtbank heeft terecht overwogen dat [appellant A] had moeten blijven opletten door de publicaties van het college te blijven volgen. Het is hem daarom redelijkerwijs te verwijten dat hij heeft gemist dat er een ontwerpbesluit ter inzage werd gelegd. Hij had toen opnieuw een zienswijze kunnen en moeten indienen.”
Het college heeft ter zitting aangegeven dat het [appellant A] via e-mail heeft geïnformeerd dat hij te vroeg een zienswijze had ingediend. [appellant A] heeft dat niet tegengesproken.”
verschoonbaargeen of te laat zienswijze heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit, niet zal worden tegengeworpen dat hij geen belanghebbende is. De voorzieningenrechter heeft geen aanleiding om te vermoeden dat iets anders geldt voor een niet-belanghebbende die verschoonbaar
te vroegeen zienswijze heeft ingediend.
- het project van Energiepark Uitgeest te vertragen,
- zijn frustratie over de handelswijze van de gemeente bij de voorbereiding van het besluit te uiten;
- op te komen voor algemene belangen, terwijl hij dat als privépersoon niet kan;
- zijn positie binnen de denktank van de BBB (BoerBurgerBeweging) te handhaven.