Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
de hoofdzaak) van
de gevoegde zaak) van
1.[gedaagde1],
[gedaagde2],
de vrijwaringszaak) van
[gedaagde1],
[gedaagde2],
- eiseressen in de hoofdzaak in conventie, gedaagden in de gevoegde zaak, en eisers in de vrijwaringszaak: Autobedrijf Maarschalk, Maarschalk Beheer, [gedaagde1] en [gedaagde2] (gezamenlijk: Maarschalk c.s.);
- gedaagden in de hoofdzaak in conventie, en eiseressen in de gevoegde zaak: Parkodam Beheer, PK Autoservice en PK Auto Velserbroek (gezamenlijk: Parkodam c.s.);
- gedaagde in de vrijwaringszaak: Honda.
1.De procedure
in de hoofdzaak
- het tussenvonnis van 27 november 2019 en het vonnis in incident van 4 maart 2020, en de daarin genoemde stukken;
- de conclusie van antwoord in reconventie met producties 8 tot en met 15 van de zijde van Maarschalk c.s.;
- de akte indienen nadere producties en wijziging van eis met producties 16 tot en met 19 van de zijde van Maarschalk c.s.;
- de akte overlegging producties/nadere toelichting/wijziging van eis met producties A tot en met L van de zijde van Parkodam c.s.
- de vonnissen in incident van 11 december 2019 en 4 maart 2020, en het tussenvonnis van 24 juni 2020, en de daarin genoemde stukken;
- de akte indienen nadere producties en wijziging van eis met producties 16 tot en met 19 van de zijde van Maarschalk c.s.;
- de akte overlegging producties/nadere toelichting/wijziging van eis met producties A tot en met L van de zijde van Parkodam c.s.
- het vonnis in incident van 4 maart 2020 en het tussenvonnis van 24 juni 2020, en de daarin genoemde stukken;
- de akte indienen nadere producties en wijziging van eis met producties 16 tot en met 19 van de zijde van Maarschalk c.s.
2.De feiten
ARTIKEL 37
Bijlage bij overeenkomst INDI Dealer klantbeheer met importeur” ondertekend. Daarin is onder meer aangevinkt dat data aan de importeur (Honda) beschikbaar worden gesteld. In deze bijlage staat [A.] als contactpersoon vermeld, met als e-mailadres administratie@automaarschalk.nl. De overeenkomst is aangegaan met RDC, leverancier van INDI.
Vandaag kreeg ik een mailtje van [D.]. Deze vraag zou wel eens kunnen betekenen dat hij met eventuele kandidaten voor het Honda dealerschap wat zaken in de tijdlijn wil zetten.
en de heren [gedaagde2] en [gedaagde1], verbinden zich tot 31 december 2019, zonder schriftelijke toestemming van PK Auto Velserbroek BV of PK Autoservice BV, zich ervan te onthouden contacten te (doen) leggen en/of te (doen) onderhouden, zowel direct als indirect, zowel voor zichzelf als voor derden, met (voormalige) klanten van Maarschalk Beheer BV en/of Autobedrijf Maarschalk BV. Een en ander voor zover het doel van het contact is om commerciële relaties te onderhouden of aan te gaan. Het is Verkoper en de heren [gedaagde2] en [gedaagde1] wel toegestaan contact met de klanten te hebben wanneer het doel hiervan een warme en soepele overdracht van de klanten ten behoeve van of serviceverlening namens PK Auto Velserbroek BV of PK Autoservice BV is.
Wij hebben absoluut een afspraak, vandaar dat ik deze brief direct naar jullie toe mailde.
Zoals afgesproken…” - een tekstvoorstel voor de brief van Honda aan de Honda-klanten van Autobedrijf Maarschalk, met het verzoek aan [gedaagde2] om die tekst goed te keuren. Daarin is vermeld dat Autobedrijf Maarschalk per 1 juli 2018 geen onderdeel meer uitmaakt van het Honda dealer- en servicenetwerk en dat de klanten zich voor garantie gerelateerde werkzaamheden kunnen wenden tot één van de erkende Honda servicepunten (te vinden op de website honda.nl). [gedaagde2] heeft deze e-mail van Honda op 5 juli 2018 doorgestuurd aan Parkodam c.s. Daarna heeft [gedaagde2] op 6 juli 2018 per e-mail gereageerd aan Honda, en Honda dringend verzocht om geen brief te sturen naar de Honda-klanten, gelet op de omstandigheid dat het nieuwe garagebedrijf zo is ingericht dat alle garantie gerelateerde werkzaamheden, en uiteraard ook alle reguliere onderhoudswerkzaamheden, via het nieuwe garagebedrijf kunnen worden uitgevoerd. Tevens heeft [gedaagde2] meegedeeld dat is afgesproken dat Autobedrijf Maarschalk het klantenbestand niet aan derden zou overdragen, omdat het klantenbestand immers eigendom van de koper is geworden. Het klantenbestand mag dus niet met derden (waaronder een nieuwe Hondadealer) gedeeld worden.
Klanten 5Jr.xlsx”. Het bestand is aangemaakt op 20 juni 2018 en bevatte de gegevens van klanten die de laatste vijf jaar bij Autobedrijf Maarschalk een nieuwe Honda hadden gekocht.
Klanten 5Jr.xlsx” op 20 juni 2018 per e-mail is doorgestuurd naar de computer van [gedaagde2] (binnen het bedrijf). In het rapport van Schippers IT is over dit bestand verder het volgende opgemerkt:
Ik zag geen aanwijzingen dat dit bestand benaderd is vanaf een extern opslagmedium op het werkstation van Maarschalk.
Selectie brief einde bedrijf 2.xlsx” aangetroffen op het werkstation van [A.], terwijl geen doorgestuurde of andere e-mails met dezelfde bijlage zijn aangetroffen. Evenmin zijn verwijzingen gezien dat dit bestand is benaderd vanaf een extern opslagmedium op het werkstation van Maarschalk, waarbij het wel mogelijk is dat dit bestand is gekopieerd naar een extern opslagmedium, maar dit wordt niet gelogd door het besturingssysteem. Op het werkstation van [gedaagde2] zijn twee e-mails aangetroffen met bijlagen met de naam “
kopie van selectie brief einde bedrijf” (verzonden door [gedaagde2] op 31 mei 2018 aan administratie@automaarschalk.nl) en “
Definitieve lijst klantenrelaties einde bedrijf.xlsx” (verzonden op 4 juni 2018 door [gedaagde2] aan info@koelvastgoed.nl). Door Schippers IT zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op het gebruik van het INDI-systeem in de periode vanaf maart 2017 tot en met juni 2018.
het IMSII proces van 18-07-2018” . Dit is een rapportage van de opschoning van gegevens door INDI. Deze e-mail is door Schippers IT aangetroffen tussen verwijderde e-mails op de computer van [A.].
Beste Honda klant,
3.Het geschil
in de hoofdzaak in conventie
4.De beoordeling
in de hoofdzaak in reconventie
Haviltex)). Daarbij is niet alleen de letterlijke tekst van de overeenkomst van 1 mei 2018 (en het overeenstemmingsdocument van 29 december 2017) van belang, maar ook wat partijen hebben besproken voorafgaand aan/bij het sluiten van die overeenkomsten. Hierbij kan onder meer een rol spelen de maatschappelijke positie van partijen en welke kennis bij hen mag worden verwacht. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de ervaring van partijen.
Klanten 5Jr.xlsx”). Daarnaast zijn andere bestanden met een klantenoverzicht op de computers van [A.] en [gedaagde2] aangetroffen, te weten: (“
Selectie brief einde bedrijf 2.xlsx”,“
kopie van selectie brief einde bedrijf.xlsx”, verzonden door [gedaagde2] op 31 mei 2018 aan administratie@automaarschalk.nl, en “
Definitieve lijst klantenrelaties einde bedrijf.xlsx”, verzonden op 4 juni 2018 door [gedaagde2] aan info@koelvastgoed.nl). Parkodam Beheer vermoedt dat deze Excel-bestanden door Autobedrijf Maarschalk en Maarschalk Beheer aan Honda zijn verstrekt en dat daarvan de sporen zijn gewist. Autobedrijf Maarschalk en Maarschalk Beheer hebben dit betwist.
Selectie brief einde bedrijf 2.xlsx”,“
kopie van selectie brief einde bedrijf.xlsx”, en “
Definitieve lijst klantenrelaties einde bedrijf.xlsx”lijken (ook gelet op de aanmaakdata van die bestanden in mei en begin juni 2018) vervaardigd te zijn ten behoeve van het verzenden van de brieven van 6 juni 2018, waarmee de klanten door partijen werden geïnformeerd over het voortzetten van de onderneming van Autobedrijf Maarschalk door PK Auto Velserbroek. Ten aanzien van het bestand “
Klanten 5Jr.xlxs” hebben Autobedrijf Maarschalk en Maarschalk Beheer voorts toegelicht dat Autobedrijf Maarschalk dit bestand nodig had om een totaaloverzicht te verkrijgen van alle lopende potentiële garantieaanspraken. Door Honda werd namelijk drie jaar garantie gegeven op nieuwe auto’s, welke garantietermijn Autobedrijf Maarschalk verlengde met twee jaar. Concrete aanwijzingen dat deze bestanden zijn verstrekt aan Honda ontbreken bovendien. Schippers IT schrijft dat ook met zoveel woorden in haar rapport (vgl. rov. 2.25 en 2.26 van dit vonnis).
Zoals afgesproken…”, en gevraagd om de goedkeuring van [gedaagde2]. De brief van 30 november 2018 aan de klanten stemt - behalve het weglaten van de datum 1 juli 2018 - volledig overeen met de tekst die Honda op 2 juli 2018 aan [gedaagde2] toezond. Bovendien heeft [gedaagde2] Honda er op gewezen dat Honda al beschikte over de klantgegevens, terwijl Autobedrijf Maarschalk en Maarschalk Beheer wisten dat Parkodam Beheer er bezwaar tegen maakte dat Honda de klanten zou aanschrijven, aldus nog steeds Parkodam Beheer. Autobedrijf Maarschalk en Maarschalk Beheer hebben ook deze verwijten weersproken.