4.13.1.In de verklaring van [gedaagde] staat vermeld:
‘(…).
a. Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot, en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en leeftijd van eventuele kinderen)?
Ten tijde van het afsluiten van de overeenkomst was ik 44. Ik ben getrouwd met mijn vrouw en samen hebben wij vijf kinderen geboren in de jaren x x x x x. Drie jongens en twee meiden. Zij woonden destijds allemaal nog thuis. Ik was fabrieksmedewerker en mijn vrouw was huisvrouw. Mijn vrouw is gezien haar slechte gezondheid niet in staat om een verklaring af te leggen.
b. Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
Er is niemand langs geweest voor de overeenkomst. Ik had het in de krant gezien en vond het er aantrekkelijk uitzien. Ik had een hoge hypotheek en wilde wel sneller aflossen als dat mogelijk. Met de overeenkomst zou ik na vijf jaar een bedrag krijgen wat ik daarvoor zou kunnen gebruiken, dacht ik. Het afsluiten van de overeenkomst heb ik niet met mijn vrouw besproken. Zij houdt niet van aandelen en had het mij waarschijnlijk alleen maar afgeraden. Daarnaast deed ik de financiële zaken en mijn vrouw bemoeide zich daar niet mee.
c. Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
De inleg betaalde ik van mijn autovergoeding van het werk. Dat was geld van de autovergoeding van mijn werk. Dat kreeg ik contant.
d. Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Dat was toen er aan het einde niks terugkwam en dat het bedrag wat ik maandelijks had ingelegd weg was. Ik kreeg daar een brief over. Toen heb ik het mijn vrouw verteld. Zij was wel een beetje boos en er niet blij mee. Ik vertelde dat het beter uit had moeten pakken. Ze zei: "als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook."
e. Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:- op welke na(a)m(en) was deze gesteld?
- wie had daarvan een pas?
- voor welke uitgaven/betalingen werd deze bankrekening gebruikt?
Wij hadden twee bankrekeningen. Eén bij de Postbank en één bij de ABN AMRO. Die laatste was een en/of rekening. Daar werd eigenlijk alles binnen het huishouden van betaald. De andere rekening stond op mijn naam maar werd niet veel gebruikt. Wij hadden beiden een bankpasje.
f. Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Mijn salaris kwam binnen op de ABN Amro rekening, dat was de hoofdrekening. Mijn autovergoeding kreeg ik vaak contant en stortte ik dan op de rekening.
g. Wie verzorgde in het betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
Dat deed ik en dat doe ik nu nog steeds. Ik beheerde de bankrekeningen en zorgde voor het inkomen en regelde de grote uitgaven en vaste lasten. Mijn vrouw heeft zich daar niet in geïnteresseerd.
h. Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?
Mijn vrouw deed boodschappen voor het huishouden en de kinderen. Dat kon met contant geld, maar zij kon bij de bank ook geld opnemen. Ik betaalde de rekeningen en zorgde dat er voldoende geld was.
i. Wie van beiden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van beiden heeft ooit (hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer bankafschriften?
De post opende ik. Mijn vrouw legde dat ongeopend voor mij klaar als ik thuis kwam. Mijn vrouw heeft nooit vragen gesteld over post van Dexia. Op de bankafschriften keek zij niet, daar had zij ook geen reden toe. Het was in goede handen.
j. Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en wie ondertekende deze?Dat deed ik samen met mijn broer, die had een belastingkantoor. Ik ging daar dan heen met de spullen. Mijn vrouw hoefde daar niets voor te doen, zij had ook geen inkomen om aan te geven. Tekenen of doorlezen deed zij niet.
k. Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid van de contracten aan de orde gekomen?
Nee, wij hebben geen lening afgesloten in die periode.
l. Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Ik bouwde pensioen via mijn werk. Mijn vrouw had geen pensioenregeling. Andere regelingen waren er niet.
m. Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Ik reed veel met de auto en als ik een nieuwe, tweedehands, moest aanschaffen dan bespraken wij dat wel. Verder werd er niet over financiën gesproken. (…).’.
4.14. Dexia voert in de onderhavige zaak in reactie op de door [gedaagde] overgelegde verklaring allereerst aan dat aan de verklaring geen bespreking meer behoeft, omdat uit een tussen partijen eerder gewezen vonnis van 2 december 2015 reeds blijkt dat Eega ten tijde van het aangaan van de overeenkomst bekend was met de overeenkomst. Hieraan wordt voorbijgegaan, nu wat daar ook van zij, Dexia deze stelling pas bij akte uitlaten productie, en derhalve te laat, naar voren heeft gebracht. Daarnaast meent Dexia dat de verklaring uitsluitend berust op de herinneringen van [gedaagde] , zodat sprake is van een partijgetuige en dat geen bewijsmiddelen worden overgelegd die de daarin genoemde standpunten staven. Daarnaast betwist Dexia dat Eega niet in staat zou zijn om betrouwbare herinneringen terug te kunnen halen, zoals door [gedaagde] aangevoerd is, nu uit de door [gedaagde] overgelegde verklaring van de huisarts van Eega enkel blijkt dat Eega lijdt aan een ziekte en niet dat zij daardoor niet in staat zou zijn om betrouwbare herinneringen op te halen. De gevolgen van het ontbreken van een verklaring van Eega dienen volgens Dexia voor rekening van [gedaagde] te blijven.