In deze uitspraak van de Rechtbank Den Haag, zittingsplaats Arnhem, wordt het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd beoordeeld. De minister van Asiel en Migratie heeft de aanvraag op 14 mei 2025 niet in behandeling genomen, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de aanvraag. De rechtbank heeft het beroep op 11 juni 2025 behandeld, waarbij de gemachtigde van eiser en de gemachtigde van de minister aanwezig waren, maar eiser zelf niet. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, wat betekent dat het niet in behandeling nemen van de aanvraag in stand blijft.
De rechtbank legt uit dat de Europese Unie gezamenlijke regelgeving heeft over het in behandeling nemen van asielaanvragen, vastgelegd in de Dublinverordening. De minister mag een asielaanvraag niet in behandeling nemen als een andere lidstaat verantwoordelijk is. In dit geval heeft Nederland een verzoek om terugname aan Duitsland gedaan, dat op 9 april 2025 is aanvaard. Eiser betoogt dat Duitsland niet voldoet aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel, maar de rechtbank oordeelt dat de minister zich terecht op dit beginsel mag baseren. Eiser heeft niet aangetoond dat de asielprocedure en opvang in Duitsland gebrekkig zijn.
Eiser voert aan dat zijn overdracht aan Duitsland een risico op indirect refoulement met zich meebrengt, maar de rechtbank oordeelt dat dit niet onderzocht hoeft te worden, omdat er geen systeemfouten in de Duitse asielprocedure zijn aangetoond. Eiser stelt ook dat er bijzondere, individuele omstandigheden zijn die maken dat de overdracht aan Duitsland onevenredige hardheid zou betekenen, maar de rechtbank oordeelt dat hij niet voldoende medische gegevens heeft overgelegd om dit te onderbouwen. De rechtbank concludeert dat de minister geen BMA-advies hoefde op te vragen en dat Duitsland in staat is om de medische zorg te bieden die eiser nodig heeft. Uiteindelijk verklaart de rechtbank het beroep ongegrond en bevestigt dat de minister eiser aan Duitsland mag overdragen.