ECLI:NL:RBDHA:2023:10002
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van asielaanvragen en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van de Dublinverordening
In deze uitspraak beoordeelt de Rechtbank Den Haag de beroepen van eisers tegen het niet in behandeling nemen van hun aanvragen voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft de aanvragen op 19 mei 2023 niet in behandeling genomen, omdat Frankrijk verantwoordelijk is voor de asielaanvragen van eisers. De rechtbank doet uitspraak op basis van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zonder zitting.
De rechtbank verklaart de beroepen ongegrond, wat betekent dat de eisers ongelijk krijgen en het niet in behandeling nemen van hun aanvragen in stand blijft. De rechtbank legt uit dat de Europese Unie gezamenlijke regelgeving heeft over het in behandeling nemen van asielaanvragen, vastgelegd in de Dublinverordening. In dit geval heeft Nederland een verzoek om terugname aan Frankrijk gedaan, dat door Frankrijk is aanvaard.
Eisers voeren aan dat gedwongen terugkeer naar Frankrijk zal leiden tot materiële deprivatie, en dat de Franse autoriteiten hen uit de opvang hebben gezet. Ze verwijzen naar het AIDA-rapport 2022, dat wijst op een tekort aan opvangcapaciteit in Frankrijk. De rechtbank overweegt dat de staatssecretaris in het algemeen mag uitgaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel ten opzichte van Frankrijk, en dat het aan eisers is om aan te tonen dat dit niet het geval is. De rechtbank concludeert dat eisers niet hebben aangetoond dat er in hun geval een reëel risico bestaat op een behandeling die in strijd is met artikel 3 van het EVRM en artikel 4 van het EU-Handvest.
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de aanvragen terecht buiten behandeling heeft gesteld en dat de beroepsgronden van eisers niet slagen. De uitspraak is gedaan door mr. J.L. Boxum, in aanwezigheid van griffier I. Wolthuis, en is openbaar gemaakt door middel van geanonimiseerde publicatie op rechtspraak.nl.