Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.GEMEENTE DEN HAAG,
GEMEENTE ASSEN,
GEMEENTE ’S-HERTOGENBOSCH,
GEMEENTE LANDGRAAF,
GEMEENTE NIJMEGEN,
GEMEENTE UTRECHT,
GEMEENTE WEERT,
1.De procedures
2.De feiten in de gevoegde zaken
Kamerstukken II2002/03, nr. 3, p 36 (MvT Wet werk en bijstand). In het geval een burger voor bijstand in aanmerking komt, is het college van burgemeester en wethouders van een gemeente verplicht daarvoor zorg te dragen (art. 7 lid 1 sub b Participatiewet (Pw)).
3.Het geschil
.Voorts betoogt hij dat het bestreden verdeelmodel en de vangnetregeling niet in strijd zijn met artikel 108 Gemeentewet, dat aan artikel 9 lid 2 van het Europees Handvest geen directe werking toekomt en dat van strijd met laatstgenoemd artikel ook overigens geen sprake is, en dat geen sprake is van strijd met de door de zeven gemeenten aangehaalde algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Tot slot betoogt de Staat dat de bestreden wetgeving uitdrukkelijk beoogt gemeenten te ‘prikkelen’ kostenbeperkende maatregelen te nemen, hetgeen door een kostendekkend budget ondergraven zou worden, en ziet de Staat, mede gezien de (mogelijkheid van) vangnetuitkeringen, niet in dat sprake is van ernstige tekorten, zoals de zeven gemeenten betogen.
4.De beoordeling (in de gevoegde zaken)
in samenhangkan beoordelen. De bestuursrechter kan dat volgens hen niet, omdat op grond van de genoemde regelgeving verschillende besluiten worden genomen, welke besluiten afzonderlijk aan de bestuursrechter moeten worden voorgelegd. Bovendien pleegt de bestuursrechter een besluit heel anders (veel terughoudender) te toetsen dan de burgerlijke rechter. Daarom is geen sprake van een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang, dan wel moet de uitspraak van de Centrale Raad worden afgewacht om na te gaan of er voor de burgerlijke rechter nog te beoordelen gronden resteren, waaraan de Centrale Raad voorbij is gegaan. Om deze redenen moeten de zeven gemeenten toch ontvankelijk worden verklaard in hun vorderingen, dan wel moet de uitspraak van de Centrale Raad worden afgewacht. De Staat heeft dit betoog bestreden.