Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
INTERNATIONALE RECHTSHULPKAMER
the Regional Court in Kraków, III Criminal Division, Polen (hierna: de uitvaardigende justitiële autoriteit) en strekt tot de aanhouding en overlevering van:
1.Procesgang
2.Identiteit van de opgeëiste persoon
3.Grondslag en inhoud van het EAB
enforceable decision of the District Court for Kraków-Śródomieście in Kraków, II Criminal Division on pre-trial detention in preparatory proceedingsvan 31 augustus 2023, met kenmerk II Kp 1237/23/S.
4.Strafbaarheid
5.Onschuldverweer
6.Weigeringsgrond als bedoeld in artikel 13 OLW
- Polen heeft verzocht om de overlevering van de opgeëiste persoon voor deze feiten;
- Het onderzoek is in Polen aangevangen;
- Nederland is niet voornemens om de vervolging in te stellen;
7. Artikel 11 OLW: artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de EU
prosecutor’Tomasz Dudek, die de zaak jegens de opgeëiste persoon heeft aangevangen in Polen, controversieel en worden zijn eerlijkheid en onafhankelijkheid in twijfel getrokken. Hiertoe heeft de raadsman meerdere stukken overgelegd, waaronder een verklaring van de Poolse advocaat van de opgeëiste persoon.
8.Artikel 11 OLW: detentieomstandigheden
- een garantie ten aanzien van de duur van de voorlopige hechtenis van de opgeëiste persoon, de datum van de inhoudelijke procedure, de mogelijke strafeis en de uiteindelijke straf bij een bewezenverklaring;
- een garantie ten aanzien van de detentie-instelling waar de opgeëiste persoon gedetineerd zal worden in het geval de overlevering toegestaan wordt, in welk detentie-regime hij dan geplaatst zal worden, en op welke wijze gegarandeerd wordt dat hij niet onderworpen wordt aan onmenselijke of vernederende behandeling;
- de eventuele gevolgen van de oorlogssituatie tussen Oekraïne en Rusland op gedetineerden, mocht de oorlog zich naar Polen verplaatsen.
- Geldt ten aanzien van de
- Mogen alle voorlopig gedetineerden deelnemen aan deze activiteiten, behoudens de situatie dat een beslissing tot (contact)beperking is opgelegd?
- Als het zo is dat voorlopig gedetineerden gebruik kunnen maken van de aangeboden activiteiten of anderszins buiten de cel mogen verblijven (bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke ruimte), hoeveel uur per dag kunnen zij buiten hun cel doorbrengen?
- Maakt het voor de beantwoording van de bovenstaande vragen uit in welk huis van bewaring de voorlopig gedetineerde is geplaatst? Zo ja, kunt u uitleggen hoe dit per huis van bewaring verschilt?
- Kunt u omschrijven welke procedure door een voorlopig gedetineerde moet worden gevolgd om toestemming te vragen voor het ontvangen van bezoek dan wel telefonisch contact met een ander dan de advocaat?
- Is de bevinding van het CPT, dat dit er voor voorlopig gedetineerden in de praktijk toe leidt dat zij slechts één keer per maand bezoek kunnen ontvangen voor maximaal 1 uur, nog steeds actueel? Zo ja, geldt dit alleen voor de bezochte
- In welk huis van bewaring zal de opgeëiste persoon naar alle waarschijnlijkheid worden geplaatst?
9.Beslissing
SCHORSThet onderzoek voor onbepaalde tijd – met dien verstande dat de zaak uiterlijk 14 dagen voor 2 juli 2024 (het verstrijken van de beslistermijn) weer op zitting moet worden aangebracht – teneinde de officier van justitie in gelegenheid te stellen de hiervoor onder 8.2 genoemde vragen voor te leggen aan de uitvaardigende justitiële autoriteit;