Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
2.
[gedaagde 2],
3.
[gedaagde 3],
4.
[gedaagde 4],
5.
[gedaagde 5],
1.De procedure
2.De feiten
€ 7.200,00 aan rechtsbijstandkosten).
printscreenvan de website gemotiveerd heeft betwist dat die hyperlink werkte. Nu de stelling van Van de Kreeke zonder nadere onderbouwing niet controleerbaar is, houdt het hof het ervoor dat de hyperlink op de prijsaanbieding niet werkte, zodat niet kan worden vastgesteld dat Bronneberg door het aanklikken van die link naar de algemene voorwaarden werd geleid (overweging 3.17 van het vernietigingsarrest). Het arbitragebeding in de algemene voorwaarden is daarmee vernietigbaar, omdat Van de Kreeke geen redelijke mogelijkheid aan Bronneberg heeft geboden van die voorwaarden kennis te nemen. Het hof komt tot de conclusie dat het beroep van Bronneberg op het ontbreken van een geldige arbitrageovereenkomst slaagt en dat de RvA zich in twee instanties ten onrechte bevoegd heeft verklaard om van het geschil tussen Bronneberg en Van de Kreeke kennis te nemen.
3.Het geschil
4.De beoordeling
op grond van dat vonnisverrichte betalingen en ontstaan ten aanzien hiervan terugbetalingsverplichtingen. Bronneberg is in het tweede arbitraal vonnis uitsluitend veroordeeld tot het verrichten van betalingen aan Van de Kreeke. Uitsluitend aan deze - in de rechtsverhouding tussen Bronneberg en Van de Kreeke - verrichte betalingen is de rechtsgrond ontvallen met de vernietiging van het tweede arbitraal vonnis.
Dat het hof in het vernietigingsarrest heeft geoordeeld dat een geldige arbitrageovereenkomst ontbrak, neemt namelijk niet weg dat Bronneberg – bij verschijnen in het arbitraal geding – gebonden was aan het arbitragereglement en dus de daaruit voortvloeiende kosten verschuldigd was.
printscreenmet een foutmelding overgelegd. Van de Kreeke had op haar beurt betoogd dat dit aan de nieuwe website lag en dat de hyperlink ten tijde van het aanbieden ervan wel naar de algemene voorwaarden verwees. De appelarbiters overwogen vervolgens dat Bronneberg niet heeft gesteld dat zij ten tijde van het sluiten van de overeenkomst heeft geprobeerd de algemene voorwaarden in te zien en bij die gelegenheid heeft geconstateerd dat de hyperlink niet werkte (zie alinea 16 van het tweede arbitraal vonnis). Op grond daarvan kwamen de appelarbiters tot het oordeel dat Bronneberg onvoldoende had weersproken dat de hyperlink ten tijde van het aangaan van de overeenkomst werkte en concludeerden zij dat de algemene voorwaarden voor Bronneberg gemakkelijk elektronisch toegankelijk waren op de website. Het hof heeft in het vernietigingsarrest anders geoordeeld en overwogen dat Bronneberg in die vernietigingsprocedure met haar
printscreengemotiveerd heeft betwist dat de hyperlink werkte. Volgens het hof rust op Van de Kreeke de stelplicht en bewijslast dat via de hyperlink kennis kon worden genomen van de algemene voorwaarden en heeft zij in het licht van voornoemde gemotiveerde betwisting niet kunnen volstaan met de enkele stelling dat de hyperlink wel werkte.