Conclusie
1.Het cassatieberoep
2.Aanleiding en verloop van de procedure
3.De ontvankelijkheid van het cassatieberoep
4.De standpunten van partijen en de beschikking
Subsidiair: teruggave o.g. v. persoonlijke omstandigheden
Beklag
Beklag tegen het op de voet van artikel 94 Sv gelegde beslag
5.Het middel
korte termijndoor de politie aanvullend zal worden gehoord (…), nu de rechtbank in dat geval de behandeling had kunnen en dienen aan te houden teneinde binnen de door de rechtbank te bepalen korte termijn nader door het openbaar ministerie daarover te worden geïnformeerd. Volledigheidshalve merkt klager daarbij nog op dat ten tijde van indiening van de cassatieschriftuur [AG: op 14 augustus 2023] klager nog steeds niet aanvullend is gehoord zodat de door de rechtbank uitgesproken wens en aansporing van het O.M. ijdel is gebleken.”
NJ2023/149, m.nt. P.A.M. Mevis, is de Hoge Raad ingegaan op het algemene beoordelingskader voor beklagprocedures over inbeslagneming en is daarbij “tot een zekere bijstelling [gekomen] van de rechtspraak met betrekking tot (…) de beoordeling door de beklagrechter of voortzetting van het beslag in overeenstemming is met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.”
kande rechter gehouden zijn blijk te geven van een dergelijk onderzoek als door of namens de klager is aangevoerd dat zijn persoonlijke belangen bij de opheffing van het beslag zwaarder moeten wegen dan het strafvorderlijk belang bij het voortduren van het beslag. De vraag wanneer de rechter blijk moet geven van een onderzoek naar de proportionaliteit en subsidiariteit van het beslag en welke eisen moeten worden gesteld aan de motivering van zijn beslissing, is volgens de Hoge Raad niet in algemene zin te beantwoorden, maar afhankelijk van de concrete onderbouwing en de indringendheid van de door of namens de klager aangevoerde argumenten. Ook is van belang wat daarover door het Openbaar Ministerie is ingebracht. Verder komt betekenis toe aan het tijdsverloop sinds de beslaglegging en aan de termijn waarbinnen een beslissing in de hoofdzaak (of in de ontnemingsprocedure) valt te verwachten. Naarmate meer tijd is verstreken en de klager dus al langer door het beslag wordt getroffen, kan meer gewicht toekomen aan de persoonlijke belangen van de klager bij de opheffing van het beslag. [3] Van het Openbaar Ministerie mag worden verlangd dat het informatie verschaft over het beslag en over de onderliggende strafzaak of ontnemingsprocedure. Als de beklagrechter van oordeel is dat hij over onvoldoende gegevens beschikt voor de beoordeling van het klaagschrift, brengt de onderzoekstaak van de beklagrechter met zich dat hij zich nader laat informeren. Zo nodig houdt de rechter daartoe het onderzoek in raadkamer aan. [4]
kanzijn blijk te geven van een onderzoek naar de vraag of voortzetting van het beslag in overeenstemming is met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.