Uitspraak
Stichting Social Care 24/7,
de curator,
1.[geïntimeerde1] , geboren [in] 1949,
[geïntimeerden]en ieder afzonderlijk
[geïntimeerde1],
[geïntimeerde2]en
[geïntimeerde3],
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
- de curator: producties 40 – 47 en
- [geïntimeerden] : producties H19 – H27.
De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
“Mevrouw [geïntimeerde3] zat ook in het bestuur, maar dit was niet verenigbaar met de werkzaamheden als algemene leiding en is nu directeur (…)”.
- de stichting hebben bedacht en opgezet, nadat zij al enige jaren in dezelfde sector bij een concurrent hebben gewerkt, waarbij zij van die concurrent cliënten hebben meegenomen;
- de beleidsdocumenten van de stichting opstelden;
- de overleggen voerden met de toenmalige werknemers van de stichting, in welk verband zij de werknemers aannamen, sollicitatie- en functioneringsgesprekken voerden, aan hen de werkzaamheden opdroegen en de dagelijkse leiding hadden;
- de advocaat hebben ingeschakeld in het arbeidsconflict tussen de stichting en de heren [werknemer1 en 2] ;
- met wie het contact met de cliënten, inclusief hun vertegenwoordigers, en de ketenpartners, zoals cliëntenraad, verliep.
- de besprekingen over alle aangelegenheden van de stichting met de curator hebben gevoerd en alle inhoudelijke antwoorden hebben gegeven over het dagelijks beleid, en [geïntimeerde1] geen inhoudelijke bijdragen kon leveren;
- de meeste stukken en informatie aan de curator hebben verstrekt, en niet [geïntimeerde1] ;
- tijdens de verificatievergadering over de aan de orde zijnde vorderingen de antwoorden hebben gegeven en [geïntimeerde1] de vragen niet kon beantwoorden.
- de huurovereenkomst van 16 oktober 2015 voor de door stichting gebruikte bedrijfsruimte waarbij [geïntimeerde3] de stichting heeft vertegenwoordigd;
- de arbeidsovereenkomsten tussen de stichting en [geïntimeerde2] en de stichting en [geïntimeerde3] waarbij laatstgenoemden steeds zijn aangemerkt als ‘directeur’;
- de vaststellingsovereenkomst waarmee de arbeidsovereenkomst tussen de stichting en [geïntimeerde2] is beëindigd, waarin laatstgenoemde is aangeduid als ‘directeur’;
- de verklaring van de bestuurder van zorgverlener Meesterwerk B.V. dat zorgverleningsovereenkomsten werden gesloten met de stichting, dat met [geïntimeerde2] daarover contact was, dat [geïntimeerde2] de overeenkomsten ondertekende en dat van de stichting [geïntimeerde3] en [geïntimeerde2] zijn contactpersonen waren, onder bijvoeging van overeenkomsten uit januari, februari en juni 2016 die door [geïntimeerde2] zijn ondertekend;
- de volmachtsovereenkomsten van de bank van 28 april 2017 waaruit blijkt dat [geïntimeerde3] gemachtigd werd over beide bankrekeningen van de stichting te beschikken en [geïntimeerde2] over één van die twee bankrekeningen, in verband waarmee aan hen volmachtspassen werden afgegeven en aan [geïntimeerde3] ook een creditcard;
- meerdere in 2017 verschenen artikelen in media waarin [geïntimeerde2] wordt opgevoerd als ‘eigenaar’ dan wel wordt geschreven dat de stichting wordt gerund door [geïntimeerde3] en [geïntimeerde2] ;
- het LinkedIn-profiel van [geïntimeerde3] waarin zij zich neerzet als ‘algemeen directeur’ van de stichting;
- het verslag van de bespreking van 2 mei 2017 met de inspectie in welk verslag [geïntimeerde3] is aangemerkt als algemeen directeur;
- de emailberichten van de inspectie aan [geïntimeerde3] van juli 2017 waaruit blijkt dat [geïntimeerde3] voor de stichting hun gesprekspartner / contactpersoon was;
- de voor de stichting aan een cliënt gezonden ingebrekestelling van 30 oktober 2017 waarin [geïntimeerde3] aangeeft ‘directeur’ te zijn en de daarop volgende mailwisseling met de deurwaarder waarin [geïntimeerde3] namens de stichting opdracht geeft voor een incasso.
- Cliënten beschikken zelf niet (of nauwelijks) over PGB-gerelateerde administratie. Dit geldt ook voor cliënten zonder vertegenwoordiger, die hun eigen administratie zouden moeten voeren.
- Originele handtekeningen van cliënten zijn door Social Care gedigitaliseerd en eenzelfde handtekening is op verschillende documenten aangetroffen.
- Er is door Social Care zorg gefactureerd van vóór de datum van vestiging; er is zorg gefactureerd vanaf 1 oktober 2015 en vestigingsdatum bij KvK is 16 oktober 2015.
- Er is over een langere periode zorg gefactureerd dan de cliënt op basis van de zorgovereenkomst Social Care als zorgaanbieder had.
- Over eenzelfde maand zijn soms meerdere facturen opgesteld met verschillende factuurnummers en verschillende factuurbedragen.
- De factuurnummering is niet structureel met 1 getal verhoogd (zit geen logica in).
- Over meerdere (opeenvolgende) maanden wordt hetzelfde urenbriefje 'gebruikt', waarbij enkel de naam van de maand is gewijzigd en de gegeven uren zorg dus op dezelfde dag van de maand blijven staan.
- Door 'hergebruik' van de urenbriefjes wordt het vaste 'ritme' van gegeven zorguren verschoven naar andere dagen van de week, wat in de praktijk niet reëel lijkt.
- Er is een hoger uurloon gefactureerd dan de gemeente maximaal vergoed en de cliënt heeft niet bijgestort bij de SVB. Per saldo konden er derhalve met het toegekende budget minder uren zorg ingekocht worden dan waar de cliënt het budget voor toegekend had gekregen c.q. de cliënt voor was geïndiceerd.
- Het op diverse facturen opgenomen totaalbedrag is niet gelijk aan het hierop vermelde aantal uren x het uurloon wat er staat vermeld. Sprake van (handmatige) rekenfouten.
- (Nieuwe) facturen zijn geknipt en geplakt aan de hand van bestaande facturen, waarbij regelmatig data is achtergebleven van een voorgaande factuur.
- Het toegekende budget voor dagbesteding heeft bij één cliënt pas na 9 maanden invulling gekregen in de vorm van een online cursus, die in eigen tempo gevolgd mag worden.
- Er zijn vaste maandlonen overeengekomen in de zorgovereenkomsten, maar veelal zijn er ook facturen opgemaakt met soms op dit vaste maandloon afwijkende bedragen.
- Uit het invullen van alle informatie vanaf de urendeclaratieformulieren in Excel is gebleken dat er regelmatig méér dan 30 uur zorg op 1 dag is verantwoord. In de periode van 1 augustus 2016 tot 1 april 2017 is dit op 22 dagen het geval. Op basis van het verklaarde aantal aanwezige begeleiders zou er geen 30 uur begeleiding op 1 dag gegeven kunnen zijn.
- In de periode van 1 augustus 2016 tot 1 maart 2017 had Social Care - volgens de beschikkingen van de Wmo- en Wlz-cliënten tesamen - minimaal 10 cliënten gelijktijdig in zorg. Over deze periode van 212 dagen is in totaal - voor de negen cliënten waarvan een urenverantwoording is aangeleverd - 3.706 uur zorg verantwoord, wat neerkomt op een gemiddelde van 17,5 uur gegeven zorg per dag.
- Op urenverantwoordingsformulieren van vijf cliënten (twee Wmo- en drie Wlz-cliënten) staat de naam van [geïntimeerde2] als begeleider genoteerd. Er is geen periode aangetroffen, waarbij hij aan al deze vijf cliënten gelijktijdig zorg zou hebben gegeven. Dit is - op basis van de aangeleverde urenverantwoordingsformulieren - maximaal aan vier cliënten gelijktijdig geweest, waarbij er op meerdere dagen bij hem 15 uur of méér aan gegeven uren zorg staat verantwoord.
- Er zijn meerdere dagdelen aangetroffen - ochtend, middag of avond - waarop voor [geïntimeerde2] minimaal 6 uur per dagdeel, met enkele uitschieters tot 10 uur per dagdeel, aan gegeven uren zorg staat verantwoord.
- Tijdens de verklaarde vakantie van [geïntimeerde2] en [geïntimeerde3] - 7 t/m 15 februari 2017 - is in totaal 152 uur zorg verantwoord, waarvan op naam van [geïntimeerde2] 63 uur.
- In de periode van eind mei 2016 tot en met juli 2017, te weten 62 weken, is op naam van [geïntimeerde2] - op basis van de urenregistratieformulieren van de 5 cliënten waar zijn naam als begeleider op is aangetroffen - per week gemiddeld 43,3 uur zorg verantwoord. Hierbij geldt als uitschieter de laatste week van maart 2017, waarin voor [geïntimeerde2] 63 uur zorg staat verantwoord.
- Er zijn meerdere dagdelen waarop [geïntimeerde2] aan meerdere cliënten begeleiding heeft gegeven, doch waarvan de verantwoorde uren feitelijk niet mogelijk zijn, waaronder bijvoorbeeld zaterdag 4 maart 2017, waarop [geïntimeerde2] 's middags aan 3 cliënten individuele begeleiding zou hebben gegeven; 3 uur aan […], 3 uur aan […] en 3 uur aan […] - wat tesamen 9 uur betreft en welke uren niet op 1 middag door hem gegeven kunnen zijn. Een dergelijke situatie komt regelmatig voor.
- Ook de namen van [ [geïntimeerde3] ] en […] staan genoteerd als begeleider op diverse urenregistratieformulieren. Omdat er soms 2 namen van begeleiders op 1 formulier staan, is het niet mogelijk om deze uren aan 1 begeleider toe te kennen.
- Nadat in Excel alle uren vanaf de urenregistratieformulieren van 9 cliënten waren ingevoerd, kon worden gesteld dat gedurende de periode 1 oktober 2015 tot 31 juli 2017 er op elke dag uren zorg staan verantwoord.
- Ook op alle feestdagen is zorg verantwoord, te weten Kerst 2015 (7 en 6 uur), Nieuwjaarsdag 2016 (12,25 uur), Pasen 2016 (2 en 18 uur), Koningsdag 2016 (3,25 uur), Hemelvaart 2016 (7 uur), Pinksteren 2016 (5 en 9,25 uur), Kerst 2016 (13 en 6 uur), Nieuwjaarsdag 2017 (15 uur), Pasen 2017 (10 en 10 uur), Koningsdag 2017 (6 uur), Hemelvaart 2017 (8 uur) en Pinksteren 2017 (6 en 16 uur).