Uitspraak
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
“(…) Verder houdt Netcar Automotive v.o.f. op te bestaan met ingang van 1 april 2016 en wordt het Netcar Holding BV, met werkmaatschappij Netcar Juridische Diensten BV. Ook daar moet je dan tijdig een nieuwe machtiging voor afgeven (…)”. Op 5 augustus 2016 schreef [naam1] aan Snellers:
“Ik heb geen machtiging voor de BV van Snellers, zie bijlage, graag per omgaande getekend retour.”Vervolgens heeft Snellers op 8 augustus 2016 een volmacht opgesteld en ondertekend die luidt:
“Ondergetekende Eschgaarde Beheer B.V., bestuurder van Snellers Auto’s B.V. verleent tot wederopzegging aan de heer [naam1] , [functie1] van Netcar Juridische diensten B.V., (…) de volmacht om bezwaarschriften, beroep en hoger beroep in te stellen en beroepsprocedures te voeren ter (terug) verkrijging van onverschuldigd (te veel) betaalde BPM (…)”.
[naam1] , [functie1] van Netcar Juridische diensten B.V.” niet anders begrepen worden dan als ziend op Netcar. Naast het feit dat het zinloos zou zijn geweest om de toevoeging met betrekking tot Netcar te plaatsen als Snellers alleen [naam1] in persoon had willen machtigen, geldt dat Snellers voor de gevolmachtigde dezelfde redactie heeft gekozen als bij het noemen van de volmachtgever. Waar zij aangeeft dat “Eschgaarde Beheer B.V., bestuurder van Snellers Auto’s B.V.” de volmacht verleent, bedoelt zij daarmee namelijk Snellers. Bovendien stond in de eerdere volmachten van 6 oktober 2010 en 5 maart 2015 respectievelijk als gemachtigde genoemd “ [naam1] , h.o.d.n. Netcar Automotive” en “De heer [naam1] , handelend onder de naam “Netcar Automotive vof””. Het voor het eerst noemen van Netcar in de machtiging van 8 augustus 2016 kan niet anders verklaard worden dan dat Snellers daarmee het enkele dagen tevoren herhaalde verzoek om een machtiging van Netcar heeft ingewilligd.
Van alle terug verkregen te veel betaalde BPM die op basis van de door [naam1] gevoerde procedures wordt terug verkregen komt hem 3% toe.” Hierop heeft Netcar niet gereageerd. Ook in haar e-mail van 15 februari 2017, waarin zij herhaalt dat zij no cure no pay-rechtsbijstand verleent en welke (proceskosten)vergoeding daar tegenover staat, maakt zij geen bezwaar tegen de 3% die in de haar toegezonden notitie stond. Pas bij e-mail van 20 april 2017 (waarin Netcar aangeeft de bijstand aan Snellers te beëindigen) stelt Netcar zich jegens Snellers voor het eerst weer op het standpunt dat er een 10%-afspraak gemaakt is. Dat standpunt neemt Netcar ook in deze procedure in, zonder dat zij dat nader onderbouwt. Nu als on(voldoende) betwist vaststaat dat Snellers aantekeningen en een notitie heeft gemaakt van het gesprek, voor beide partijen duidelijk was dat die kwijt waren en ernaar gezocht werd, beide partijen ervan uitgingen dat in de notitie het afgesproken percentage zou zijn terug te lezen en Netcar niet geprotesteerd heeft toen hij de opgedoken notitie toegezonden kreeg, terwijl zij anderzijds wisselende standpunten heeft ingenomen over een afspraak van 15% en 10%, alles zonder onderbouwing, heeft Netcar haar stelling dat een succesfee van 10% is afgesproken onvoldoende onderbouwd. Het hof passeert die stelling en gaat op basis van de gemotiveerde betwisting van Snellers uit van een succesfee van 3%.
“(…) Bij deze bericht ik u over een teruggave BPM naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 10.1.2017 en het compromis van 17-11-2016. (…) Teruggaaf BPM € 1.299.308,00 (…)”.
“(…) Bij deze geef ik u te kennen dat ik van deze praktijken niet langer gediend ben. De emmer is bij mij echt overgelopen. Ik wil niet langer voor entiteiten waarvan u bestuurder bent werkzaamheden verrichten. (…)Het komt mij juist voor de relatie met u per direct te beëindigen. Ik zal dan een eindafrekening opmaken op basis van de gemaakte afspraken (…)”.
“Heden heb ik stukken ontvangen van de rechtbank Gelderland inzake uw geschillen met de Belastingdienst over 2004-2009. Ik zal deze heden per aangetekende post doorsturen naar uw zakelijke adres. Of en hoe u verweer voert is uiteraard aan u. Ik heb u in mijn eerder schrijven aangegeven niet langer meer werkzaamheden te verrichten voor entiteiten waarvan u de gevolmachtigd bestuurder bent.”
“Indien je inderdaad niet verder wilt, zoals nu aangegeven, dan verzoek ik je alle dossierstukken aan mij over te dragen, zodat ik daar met een andere gemachtigde mee verder kan”en Netcar daarop niet heeft gereageerd met de mededeling dat hij toch door wilde gaan. Tijdens het gesprek op 10 oktober 2017 (waarvan de advocaat van Netcar een gespreksverslag heeft opgemaakt) is wederom bevestigd dat Netcar niet meer door wilde met Snellers.
.