2.7Het hof heeft bij tussenarrest van 5 augustus 2014, zoals hersteld bij arrest van 30 september 2014, L. Vernooij benoemd tot deskundige en hem verschillende vragen voorgelegd die hij in zijn rapport van 23 april 2015 als volgt heeft beantwoord. Ter wille van de leesbaarheid zal het hof het rapport hieronder met inbegrip van de vragen weergeven.
"Vraag a:
voldoet de door [appellant] geplaatste dakkapel voor wat betreft gebruikte materialen en wijze van plaatsing aan de kwaliteitseisen, keurmerken en certificaten, zoals partijen die blijkens de opdrachtbevestiging van 13 mei 2005 (productie 1 bij dagvaarding in eerste aanleg) zijn overeengekomen?
Antwoord vraag a:
Uitgangspunten offerte d.d. 13 mei 2005
Tijdens het onderzoek ter plaatse zijn alle relevante, in de offerte benoemde, onderdelen
gecontroleerd:
Gecontroleerd onderdeel uit offerte Voldoet/voldoet niet afwijking
1.
Kunststof gevelelement volgens specifieke Voldoet
wens ingedeeld en uitgevoerd.
2.
Materiaal kunststof Voldoet
3.
Systeem Schuco Voldoet
4.
Komo keur, attest met keurcertificaat Voldoet niet X
5.
Hoeken in verstek aan elkaar gelast Voldoet
6.
Raam- en deurrubbers in EPDM kwaliteit Voldoet
7.
Glaslatten aan de binnenzijde Voldoet
8.
Productie kozijn c.f. VKG geformuleerde Voldoet niet X
voorschriften
9.
Hang en sluitwerk voldoen aan Voldoet
Politiekeurmerk Veilig Wonen.
10.
HR++ beglazing Voldoet
10.
Boeidelen uitgevoerd in creme wit Voldoet
volkernplaat
12.
Zijwangen koper bruin schrootpanelen Voldoet
12.
Ventilatieroosters in vaste ruiten, aluminium Voldoet
blank
De dakkapelvoldoet nietaan de kwaliteitseisen, keurmerken en certificaten, zoals partijen die blijkens de opdrachtbevestiging van 13 mei 2005 zijn overeengekomen.
Vraag b:
Indien vraag a. ontkennend moet worden beantwoord
Vraag b1:
Om welke gebreken gaat het?
Antwoord vraag b1:
De offerte van d.d. 13 mei 2005 gaat uitgebreid in op de uitvoering en kwaliteitseisen ten aanzien van het te leveren kunststof kozijn. Tijdens het onderzoek ter plaatse is vastgesteld dat het kunststof kozijnelement op zichzelf voldoet aan alle omschrijvingen uit de offerte.
De gebreken die tijdens het inlezen van het dossier en het onderzoek ter plaatse zijn vastgesteld, hebben betrekking op de geformuleerde VKG voorschriften en Komokeur die in de offerte genoemd worden. Deze voorschriften hebben betrekking op de kwaliteitsbewaking van het productieproces van het kunststof kozijn. Daarnaast voorzien de VKG kwaliteitseisen en Komo procescertificaat ook voorschriften t.a.v. de montage van kunststof gevelelementen en voorschriften ten aanzien van voorbereiding van het werk, beoordeling van de locatie, montage voorschriften, procedures, veiligheid en oplevering van het werk.
Er is door de aannemer geen invulling gegeven aan de gestelde kwaliteitseisen behorende bij de door VKG geformuleerde voorschriften voor het onderdeel montage kunststof VKG‑gevelelementen op de bouwplaats. Daarbij zijn de volgende afwijkingen t.o.v. het VKG kwaliteitshandboek vastgesteld:
Een 0-meting op de bouwplaats heeft niet plaatsgevonden
Er is geen verankeringsplan opgesteld
Er is geen ontwerp van een bouwkundig kader vervaardigd
Bij oplevering is er geen opleveringscontrole lijst volgens het VKG keurmerk ingevuld
Een bouwkundig gebrek dat tijdens het onderzoek ter plaatse is vastgesteld is dat bij het sluiten van de ramen het kozijn behoorlijk in beweging wordt gebracht. De oorzaak hiervan is dat het kozijn niet of onvoldoende is bevestigd aan een stabiel bouwkundig kader.
Vraag b2:
Op welke wijze dienen die gebreken te worden hersteld?
Antwoord vraag b2:
De eerder genoemde afwijkingen betreffen voornamelijk procedurele tekortkomingen die na plaatsing van de dakkapel niet te herstellen zijn.
De bovendorpel van het kozijn dient bouwkundig te worden gekoppeld met de balklaag van het dakkapel. Dit is mogelijk d.m.v. het aanbrengen van klossen of stalen hoeken.
Voordat de te treffen maatregelen worden uitgevoerd, adviseren wij om de uitvoeringswijze zorgvuldig voor te bereiden, dit op tekening uit te werken, deze te beoordelen/accorderen en hier tijdens de uitvoering op toe te zien.
Vraag b3:
Welke kosten zijn daarmee gemoeid?
Antwoord vraag b3:
Voor de bouwkundige koppeling van het kozijn worden de kosten ingeschat op € 500,- excl. btw
Vraag c:
Is de dakkapel op een zodanige hoogte in het dak geplaatst dat op een normale wijze gebruik kan worden gemaakt van de zolderverdieping?
Antwoord vraag c:
Bij het onderzoek ter plaatse is vastgesteld:
- de glaslijn van de vaste ramen bevindt zich op een hoogte van 1690 mm + zoldervloer
- de kruk bediening van de draaikiepramen bevindt zich op een hoogte van 2170 mm + zoldervloer.
Het antwoord op de vraag of er op een normale wijze door een raam gekeken kan worden zal per raam en per persoon verschillen. Er zijn grote mensen, kleine mensen, kinderen, mensen in een rolstoel, enz.
De bandbreedte van de hoogte van horizontale gezichtslijnen (ooghoogte) wordt bepaald door staande lange mensen en zittende korte mensen.
Staande lange mensen 1950 mm + vloer
Staande kleine mensen 1050 mm + vloer
Zittende lange mensen 1450 mm + vloer
Zittende kleine mensen 600 mm + vloer
Bron: Handboek voor toegankelijkheid
Het bouwbesluit geeft geen eisen over de plaatsingshoogte van kozijnen. Om de gestelde vraag te kunnen beantwoorden is gebruik gemaakt van gangbare ontwerpuitgangspunten zoals geformuleerd in De Menselijke maat en Handboek voor Toegankelijkheid. Gebouwen worden ontworpen op de gemiddelde mens, daarbij gaat men uit van de volgende definitie van ooghoogte:
Gemiddelde ooghoogte staan 1650 mm + vloer
Gemiddelde ooghoogte zitten 1250 mm + vloer
Bron: De menselijke maat
Tijdens het onderzoek ter plaatse is vastgesteld dat de glaslijn van het kozijn zich op een hoogte van 1690mm + zoldervloer bevindt. Een horizontale zichtlijn over het hart van het kozijn zit op 2190mm + zoldervloer. Vastgesteld is dat het kozijn zich niet op een gebruikelijke hoogte bevindt. Dit wordt bevestigd wanneer de toegepaste maatvoering wordt vergeleken met eerder genoemde gebruikelijke ontwerp uitgangspunten. Er kan niet op een normale wijze door de ramen kan worden gekeken.
Dat de raam kruk van de draaikiepramen zich in het midden van de stijl van het raam bevindt is een logisch gevolg van de plaatsingshoogte van het kozijn. Er zijn geen voorschriften m.b.t. de plaatsingshoogte van de bediening van ramen.
Vraag d:
Indien vraag c. ontkennend moet worden beantwoord:
Vraag d1
Op welke wijze dient deze tekortkoming te worden hersteld?
Antwoord vraag d1:
Het lager aanbrengen van het dakkapel is technisch beperkt mogelijk. Verderop in de straat is een zelfde woningtype aan voor en achterzijde voorzien van een dakkapel. Daarbij is vastgesteld dat het dakkapel aan de achterzijde van de woning tenminste één dakpan lager is aangebracht. Gezien de hoogte van de muurplaat en het dak pakket is het mogelijk om het dakkapel maximaal ca. 15 cm lager aan te brengen zonder het gevelbeeld aanzienlijk te wijzigen. De consequenties hiervan zijn dat de gehele dakkapel gedemonteerd moet worden en alleen het kozijn en rolluik hergebruikt kunnen worden. Vervolgens dienen de adviezen van Espacio Constructies te worden opgevolgd, zie antwoorden van vraag e en f.
Tenslotte dient het dakkapel (traditioneel) opgebouwd te worden. Bij lager plaatsen dient de berekening hierop wel aangepast te worden.
Voordat de te treffen maatregelen worden uitgevoerd, adviseren wij om de uitvoeringswijze zorgvuldig voor te bereiden, dit op tekening uit te werken, deze te beoordelen en hier tijdens de uitvoering op toe te zien.
Na uitvoering van bovengenoemde ingrepen zal het kozijn echter nog steeds niet op normale hoogte gerealiseerd kunnen worden i.v.m. de hoge borstwering en muurplaat.
Voordat de te treffen maatregelen worden uitgevoerd, adviseren wij om de uitvoeringswijze zorgvuldig voor te bereiden, dit op tekening uit te werken, deze te beoordelen/accorderen en hier tijdens de uitvoering op toe te zien.
Vraag d2:
welke kosten zijn daarmee gemoeid?
Antwoord vraag d2:
De kosten voor demontage, afvoeren en het ca. 15cm lager plaatsen van een dakkapel. Verminderd met de kosten voor een kozijn met rolluik (hergebruik) en excl. de kosten m.b.t. vraag e en f. Deze kosten worden ingeschat op € 7.500,- excl. btw.
DOOR ESPACIO CONSTRUCTIES
Vraag e:(door Espacio Constructies)
voldoet de dakconstructie na de plaatsing van de dakkapel aan de daaraan uit bouwkundig oogpunt te stellen eisen van stabiliteit en veiligheid?
Antwoord vraag e: (door Espacio Constructies)
Het dakkapel zoals in het verleden is aangebracht voldoet niet aan de hierboven genoemde eisen.
Bij controle is rekening gehouden met de destijds geldende normen. De constructie dient te worden verstevigd. Onderbouwing zie bijlage a: statische berekening
Vraag f:(door Espacio Constructies)
Indien vraag e ontkend moet worden beantwoord:
Vraag f1:(door Espacio Constructies)
Om welke gebreken gaat het?
Antwoord f1:(door Espaclo Constructies)
De volgende gebreken dienen te worden aangepakt;
-De sporen aan weerzijde van het dakkapel voldoen niet op de wijze dat de constructie in is
aangebracht.
-De sporen die zijn doorgezaagd t.b.v. het aanbrengen van de dakkapel moeten beter worden
gekoppeld.
Vraag f2:(door Espacio Constructies)
Op welke wijze dienen die gebreken te worden hersteld?
Antwoord f2:(door Espacio Constructies)
Om de constructie te laten voldoen aan de te stellen eisen van stabiliteit en veiligheid, dienen volgende punten te worden uitgevoerd:
a.
a) De sporen dienen te worden versterkt - voor de versterking zie berekening zie bijlage 1, § 5.4
b) Deze versterkte sporen aan weerzijde van het dakkapel dienen volgens detail A (bijlage 1) extra te worden bevestigd.
c) De bevestiging van de overige sporen die vanuit de nok van de balk op de bovenste balk van het dakkapel rusten dienen middels schoenen te worden bevestigd.
d) De onderste delen van de sporen aansluitend op het dakkapel dienen aan de onderzijde van het dak middels een balk 59x171 degelijk verbonden te worden met de twee versterkte sporen (onder A vernoemd)
Voordat de te treffen maatregelen worden uitgevoerd, adviseren wij om de uitvoeringswijze zorgvuldig voor te bereiden, dit op tekening uit te werken, deze te beoordelen/accorderen en hier tijdens de uitvoering op toe te zien.
Vraag f3:
Welke kosten zijn daarmee gemoeid?
Antwoord f3:
De kosten voor de constructieve aanpassingen en bijkomstige bouwkundige herstelkosten, zoals omschreven in bijlage a en antwoord f2, wordt ingeschat op € 4.000,- excl. btw."