Uitspraak
1.Vesteda Groep B.V.,
Vesteda
1.NPB Beheer B.V.,
2. Megahome.nl B.V.,
3. Megahome.nl Grond B.V.,
NPB c.s.
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De vaststaande feiten
Grief 10van Vesteda vecht deze vaststelling van de feiten weliswaar aan, doch niet omdat deze onjuist zou zijn maar omdat deze onvolledig is. Het hof zal deze feitenvaststelling aanvullen met feiten die in hoger beroep tevens als vaststaand hebben te gelden.
Mega Projecten B.V., een vennootschap die hierna verkort wordt aangeduid als
Mega.
Vesteda Management B.V., die hierna verkort
Vestedawordt genoemd, in 2001 een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Vesteda - opgericht naar aanleiding van herstructurering van de vastgoedportefeuille van het pensioenfonds ABP - was toentertijd een beheers- en beleggingsfonds dat zich richtte op het verwerven van onder meer huurwoningen voor haar beleggingsportefeuille. Die overeenkomst hebben deze partijen neergelegd in de daarvan door hen op 11 en 13 juli 2001 opgemaakte akte. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt hierna verkort aangeduid als de
SOK.
Vesteda Groep B.V., die op haar beurt door een fusie is opgegaan in
Vesteda Investment Management B.V. Vesteda Groep B.V.heeft voordat zij is gefuseerd, haar door de fusie verkregen rechten uit de SOK overgedragen aan de besloten vennootschap
Vesteda Project B.V. Vesteda Project B.V.heeft op 2 februari 2012 haar naam gewijzigd in
Vesteda Project Development B.V.Al deze opeenvolgende rechtspersonen worden in het vervolg als
Vestedaaangeduid, tenzij de juiste identiteit van de vennootschap van belang is. In dat geval zal het hof de volledige naam hanteren.
Megazullen worden aangeduid, tenzij de juiste identiteit van de vennootschap van belang is. In dat geval zal het hof de volledige naam gebruiken. Het hof zal hierna NPB c.s. reserveren voor de aanduiding van de formele procespartij in hoger beroep.
"Graag brengen wij deze gronden onder in de resterende faciliteit, zoals afgesproken. Op dit moment is er ruim 32,5 ha bij u in onderpand. Graag wensen wij binnen het kader van de overeenkomst (45 ha.) een aanvullende oppervlakte van circa 6.65.10 ha hypothecair aan u te verpanden". Vesteda heeft op 2 6 april 2002 geantwoord: "
De vraagstelling lijk me correct en passend binnen hetgeen tussen ons is overeengekomen".
.enerzijds met Vesteda Investment Management B.V. en Vesteda Project Development B.V. anderzijds een depotovereenkomst gesloten (prod. 48 NPB c.s.) Deze depotovereenkomst regelt de voorwaarden waaronder de laatstgenoemde vennootschappen bereid zijn het door hen of hun rechtsvoorgangers gelegde beslag op een bepaald kadastraal perceel op te heffen teneinde verkoop en levering daarvan door de eerstgenoemde vennootschappen aan derden mogelijk te maken.
4.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
5.De wijzigingen van eis
6.De beoordeling van de grieven en de vorderingen in appel
Grief 10richt zich tegen de feitenvaststelling in het tussenvonnis van 12 februari 2014. Deze grief behoeft geen verdere behandeling meer, omdat het hof hiervoor de feiten zelfstandig heeft vastgesteld, met inachtneming van de toelichting op deze grief.
s, derhalve in meervoud. Indien locatie in artikel 5 dezelfde betekenis heeft als in artikel 1 van de SOK, waarin locatie gedefinieerd wordt, dan is de locatie de circa 45 hectare ten behoeve van de woningbouw verworven belangen in gronden (door Mega aangekocht/ in optie verkregen) die het object is van de samenwerking tussen partijen, hetgeen naar 's hofs oordeel begrepen moet worden als de gronden waarop Vesteda een hypotheek heeft verkregen. Volgens NPB c.s., die op dit punt verwijzen naar de conceptovereenkomst is het object van de samenwerking altijd de volledige grondpositie van Mega in de totale Delftlanden geweest (120.55.77ha). Daaruit zou moeten volgen dat de ruim 120 ha grote oorspronkelijke grondpositie van Mega onder locatie moet worden verstaan.
locatie[cursivering hof]. Dit artikel sluit evenwel met de bepaling dat de standaard opzet zal gelden voor "alle te ontwikkelen
locaties" [wederom cursivering hof], dat er op duidt dat een deel van de locatie ook een locatie is. Datzelfde meervoud komt voor in artikel 5 sub c waarop Vesteda zich beroept. Op artikel 4 sluit vervolgens weer aan artikel 5 j, dat spreek over een Standaard Exploitatieopzet voor een bouwrijp te maken (deel-)locatie, dat eveneens steun biedt voor de uitleg dat dat Delftlanden geen ondeelbare locatie is. Datzelfde volgt ook uit artikel 13 van het concept, waarin Mega het recht krijgt
een locatie[cursivering hof] die nog niet feitelijk in productie is, na voorafgaande schriftelijke mededeling aan Vesteda , te verkopen onder gelijktijdige aflossing van de daarop rustende financiering. Dit wijst naar 's hofs oordeel niet op overdracht van de gehele grondpositie van Mega , doch meer op een deel daarvan.
hetzelfdeperceel en dat anderzijds ook Mega om financiering vroeg voor concrete aankopen waarop dan een hypotheek werd aangeboden (zie de conclusie van repliek van Mega , punt 1.2.12). Daarbij past ook de als productie 8 zijdens Vesteda overgelegde fax - aangenomen dat die van 4 juli 2001 is - waarin Vesteda aangeeft dat de
financieringbetrekking heeft op de gronden van Witbo-Slijkhuis (daar gespeld als Sluikhuis) waarover in eerste instantie veel te doen is geweest. Het hof kan daaruit in ieder geval niet destilleren dat de
samenwerkingtussen partijen ook beperkt bleef tot de gronden van Witbo-Slijkhuis , dan wel het totaal van de aan Vesteda verhypothekeerde gronden.