Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
hierna:[naam 2] ), mevrouw [naam 3] (senior HR adviseur,
hierna:[naam 3] ) en [verzoekster] , terwijl [verzoekster] met haar zoon in de auto onderweg was naar Amsterdam. [verzoekster] gaf in dat gesprek aan “op te zijn” vanwege problemen met haar man en afgesproken is dat [verzoekster] wordt opgeroepen voor een consult met de bedrijfsarts.
“(…)Op 28 augustus jl. was jouw vakantieperiode afgelopen. Sindsdien heb ik jou vijf keer gebeld en twee keer een WhatsApp bericht achtergelaten met het verzoek om contact met mij op te nemen. Ik heb tot heden niets van jou vernomen.(…) Na jouw vakantie zouden we contact hebben om afspraken te maken over de te werken diensten in relatie tot de omvang van je arbeidsovereenkomst bij het ETZ.Hiernaast ben je zonder opgave van reden of afmelding niet aanwezig geweest bij de vakgroep vergadering op 29 augustus 2023.(…)Ik verwacht dat jij mij maandag 4 september a.s. om 15.00 uur belt. Daarnaast verwacht ik dat jij verschijnt op het spreekuur van de bedrijfsarts op 6 september a.s. om 13.45 op [locatie] . Als ik niet door jou gebeld wordt zonder geldige reden of als jij zonder geldige reden niet of weer niet op tijd op dit spreekuur verschijnt, dan schorten wij zonder dit aan jou aan te kondigen jouw loon op. We hopen dat het niet zo ver komt.(…)”
“(…)De verslavingsproblematiek speelt al langer, vanaf januari 2023 is heeft dit zorgelijke wending gekregen, onder invloed van privé problematiek. [verzoekster] was op dat moment werkzaam via TMI; thuiskomen na een nachtdienst en vervolgens alcohol drinken voor het gaan slapen, gaan slapen, aan het einde van de middag wakker worden en dan weer een glas wijn drinken. [verzoekster] geeft aan in een negatieve spiraal terecht te zijn gekomen. Op de vraag of haar alcoholgebruik invloed heeft gehad op haar functioneren bij het ETZ; moet [verzoekster] “ja” zeggen. Bijvoorbeeld bij het niet op tijd aanwezig zijn voor de start van haar dienst. Ook het weekend toen zij in de piketkamer in het ziekenhuis sliep tussen 2 diensten door was [verzoekster] te laat in relatie tot haar alcoholprobleem. De inname is toegenomen naar ongeveer 2 flessen wijn per dag, waarbij normaal functioneren niet meer haalbaar is. (…)”
“(…)Ik stak het gesprek open in met de vraag: “Zijn er dingen die je in het kader van je re-integratie met ons wilt delen?. [verzoekster] gaf daarop aan dat ze wist dat we haar man hadden gesproken en dat haar alcoholproblematiek aan de orde was gekomen. [verzoekster] gaf vervolgens aan dat ze opgenomen wilde worden en dat ze wilde detoxen. (…)(…) [verzoekster] gaf aan dat haar alcoholgebruik vanaf januari 2023 steeds erger is geworden. Een wijntje na de dienst was zeer gebruikelijk (ook als dit een nachtdienst was en zij in de ochtend thuis kwam). Verder gaf [verzoekster] aan dat alles al een langere tijd speelde. Hiertoe speelden enerzijds de problemen op het werk ( [verzoekster] vond de reistijden onder andere lang) en anderzijds de problemen thuis. [verzoekster] vertelde dat dit alles bij elkaar maakte dat zij ook tussen de diensten door heeft gedronken op de piketkamer en dat dat heeft meegespeeld in het feit dat ze ook toen te laat op de werkvloer aanwezig was.”
“(…)Op enig moment heb ik in het gesprek tussen [leidinggevende] en [verzoekster] ingebroken en stuurde ik het gesprek terug naar de alcoholverslaving van [verzoekster] . Ik vroeg aan [verzoekster] wanneer deze is ontstaan. [verzoekster] gaf aan dat dit in januari van 2023 moest zijn geweest en dat dit gaandeweg is toegenomen. [verzoekster] werkte destijds via TMI (een detacheringsbureau in de zorg). [verzoekster] vertelde dat zij in die periode na haar nachtdiensten via TMI dronk voor het slapen gaan én als ze wakker werd. De inname beperkte zich niet alleen tot thuis. Ik vroeg daarop of dit effect heeft gehad op het werk bij ETZ. [verzoekster] gaf toe van wel en verwees hierbij naar de weekenddienst dat ze op een piketkamer sliep, het autorijden en te laat komen. (…)”
“(…)Bij deze stellen wij u ervan in kennis dat u vandaag, op [datum 3] 2023, op staande voet bent ontslagen. De reden voor dit ontslag is:
Het verzwijgen een alcoholverslaving, dan wel van ernstige alcoholproblematiek in het sollicitatieproces, terwijl u wist of behoorde te weten dat deze ‘kwaal’ u ongeschikt maakte voor de vervulling van de functie van [functie 1] waar u op solliciteerde.
“(…)
Het is ons duidelijk geworden dat mw. [verzoekster] tijdens haar sollicitatie proces verzwegen heeft dat zij op dat moment een alcoholverslaving had c.q. met ernstige alcoholproblematiek kampte, waarvan ze wist of had moeten weten dat dit haar ongeschikt maakte voor de door haar beoogde functie als [functie 1] . Dat dit het geval is, is in de afgelopen maanden (terugkijkend) ook wel gebleken. Een dergelijke verzwijging levert een onherstelbare vertrouwensbreuk op en is een dringende reden voor een ontslag op staande voet. (…)”
“(…)Ten tijde van haar sollicitatie en de maanden erna was er absoluut geen sprake van een alcohol verslaving of alcoholproblematiek bij [verzoekster] . (…) Tot en met de zomer van 2023 functioneerde zij gewoon normaal, net als ieder ander. Pas na de zomer 2023 ging het minder goed met [verzoekster] , nadat zij een paar weken daarvoor onverwachts terecht gekomen was in een relatiecrisis met haar [echtgenoot] , hetgeen een grote impact had op haar hele gezin. Zij hield zich enige tijd staande en bleef positief, totdat mijn collega’s en ik bij Ambulance Amsterdam bemerkten dat zij haar verdriet was gaan wegdrinken. Dat zagen we gebeuren binnen enkele weken en [verzoekster] was er transparant over en deelde haar verdriet en zorgen geregeld met mij en een paar andere collega’s.Omdat wij het ‘omslagpunt’ hebben mee gemaakt als collega’s kan ik met zekerheid zeggen dat zij ten tijde van haar sollicitatie geen alcohol probleem of alcohol verslaving had.”
hierna: [GZ psycholoog] ), verklaart als volgt:
“(…)Ondergetekende heeft op [datum 1] 2023 nog geen contact gehad met [verzoekster] , waardoor er niet verklaard kan worden op eigen observaties van ondergetekende of er op dat moment wel of geen sprake is van een alcoholverslaving/alcoholprobleem. In de behandelgesprekken heeft [verzoekster] aangegeven dat na het ontdekken van de langdurige affaire van [echtgenoot] (eind mei) haar alcoholgebruik is toegenomen en vervolgens problematisch is geworden.”
: “(…)DSM 5 classificaties303.90 Stoornis in alcoholgebruik, matig/ernstig (…) “
3.Het verzoek
Primair
4.Het verweer en het voorwaardelijk tegenverzoek
5.De beoordeling
In de hoofdzaak
“(en ook de maanden daarna tot aan afgelopen week)”en
“om deze redenen kan voortzetting van het dienstverband geen sprake kan zijn.”maakt ook niet dat het voor [verzoekster] duidelijk moest zijn dat er nog een tweede ontslagreden is. De kantonrechter gaat dan ook uit van één dringende reden die aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt, namelijk het verzwijgen van een alcoholverslaving dan wel ernstige alcoholproblematiek in het sollicitatieproces.
Conclusie
Toelating werkzaamheden
Loon
Het tegenverzoekOntbinding
De proceskosten
Uitvoerbaarheid bij voorraad
6.De beslissing
het verzoek en het tegenverzoek