5.5.Onder nieuw gebleken feiten en veranderde omstandigheden worden verstaan feiten of omstandigheden die ná het eerdere besluit zijn voorgevallen, dan wel feiten of omstandigheden die weliswaar vóór het eerdere besluit zijn voorgevallen, maar die niet vóór dat besluit konden worden aangevoerd. Als het bestreden besluit die toets doorstaat, kan de rechtbank niettemin aan de hand van de aangevoerde gronden tot het oordeel komen dat het besluit op de herhaalde aanvraag of het verzoek om terug te komen van een besluit evident onredelijk is.
6. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het UWV zich terecht op het standpunt gesteld dat geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn gebleken die maken dat eiseres recht had op een Wajong-uitkering op haar achttiende verjaardag. Hoewel uit de in bezwaar aangeleverde uitdraai van het e-dossier van 15 januari 2024 kan worden opgemaakt dat de diagnose Ehlers-Danlos is gesteld, kan op basis hiervan niet worden gesteld dat de belastbaarheid op de achttiende verjaardag van eiseres anders was dan bij de eerdere beoordeling. Het e-dossier bevat geen gegevens over het functioneren van eiseres in die periode.
7. Naar het oordeel van de rechtbank is ook terecht door het UWV geconcludeerd dat geen recht is op een Wajong-uitkering vanwege toegenomen beperkingen in de vijf jaar na haar achttiende verjaardag. De verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft in het rapport van
9 april 2024 afdoende gemotiveerd dat door eiseres geen objectieve medische gegevens zijn aangeleverd die wijzen op toegenomen beperkingen voortvloeiend uit de psychische klachten of lichamelijke klachten in de vijf jaar na haar achttiende verjaardag (de periode van [geboortedatum] 2008 tot [geboortedatum] 2013). Ook de gerapporteerde opname wegens psychische klachten in het verzekeringsgeneeskundig rapport van 17 juni 2015 is geen nieuw gegeven en kan niet leiden tot de conclusie dat toen de beperkingen duurzaam zijn toegenomen binnen de verzekerde periode. Uit het functioneren van eiseres, zoals beschreven in dat rapport van 17 juni 2015, blijkt niet dat de belastbaarheid voor wat betreft de psychische klachten op het moment van het spreekuur (na de verzekerde periode) anders was dan op haar achttiende verjaardag, waarbij in 2015 arbeidsvermogen is vastgesteld. Indien sprake is geweest van toegenomen beperking door psychische klachten binnen de verzekerde periode, is dit niet duurzaam gebleken. Omdat eiseres op haar achttiende verjaardag arbeidsvermogen had, wordt zij ook niet na een tijdvak van tien jaar als jonggehandicapte aangemerkt.
8. De rechtbank volgt het UWV verder in het standpunt dat vasthouden aan het oorspronkelijke besluit niet evident onredelijk is. Naar het oordeel van de rechtbank is sprake van een zorgvuldig onderzoek. De verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft het medische dossier bestudeerd en daarbij alle beschikbare medische informatie van de behandelend sector in zijn beoordeling betrokken. Er is sprake van een laattijdige aanvraag, waardoor bij de beoordeling moet worden teruggekeken in de tijd. Volgens vaste rechtspraak van de Raad ligt de bewijslast en dus ook het bewijsrisico bij een laattijdige Wajong-aanvraag bij de aanvrager.Het is dus aan eiseres om haar standpunt met stukken te onderbouwen. Voor zover onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de gezondheidstoestand van eiseres op de van belang zijnde data en het medisch beeld met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker is vast te stellen, komen deze omstandigheden voor risico van eiseres. Van evidente fouten in de eerdere beslissing is niet gebleken. Van strijd van het bestreden besluit met de door eiseres genoemde algemene beginselen van behoorlijk bestuur is eveneens niet gebleken.