2.5.Door [gedaagde] zijn schriftelijke verklaringen van hemzelf en van [naam] overgelegd, waarin staat vermeld dat deze zijn opgesteld op basis van antwoorden die elk van hen buiten aanwezigheid van de ander heeft gegeven in een telefoongesprek met hun gemachtigde.
2.5.1.In de verklaring van [gedaagde] staat vermeld:
“
Ik, [gedaagde] , verklaar het volgende:
a.
In mei 1997 was ik 49 jaar oud Gehuwd en samen hebben wij twee kinderen. Zij woonden toen niet meer thuis. Ik was zelfstandig ondernemer. Ik was bouwkundige. Mijn vrouw was huisvrouw en hielp mij zo nu en dan in het bedrijf
Alle overeenkomsten zijn naar mijn herinnering schriftelijk tot stand gekomen. Opgestuurd via de post. Er is nooit iemand voor deze contracten bij ons langs geweest. In die periode heb ik ook weleens telefonisch contact vooraf gehad. Ik heb het afsluiten met niemand verder besproken. Met de overeenkomsten wilde ik een pensioen opbouwen. Als zelfstandige moest ik zelf iets regelen en dat was niet makkelijk gezien mijn diabetes.
Gewoon van mijn privérekening heb ik de inleg voor de overeenkomsten betaald. Ik zeg wel privérekening, maar feitelijk was het wel een en/of rekening. De andere rekening was een zakelijke rekening.
Mijn vrouw had een programma op televisie gezien en vroeg mij of wij ook iets hadden bij Dexia. Het precieze moment kan ik mij niet herinneren, maar er was toen voldoende commotie in de media. Eén van de overeenkomsten was bij mij al geëindigd, maar gelukkig niet met een schuld Dat heb ik haar toen nog niet verteld. Ik liep daar toen niet mee te koop. Mijn vrouw was wel boos toen ik het vertelde. Zij is wars van geld lenen. Wij hebben verder alleen een lening voor onze woning gehad en verder niets. Ik heb het haar verteld toen wij nog op [straatnaam] woonden, dus zodoende moet het 2002 zijn geweest dat wij het er voor het eerst over hebben gesproken. In 2003 zijn wij verhuisd namelijk. Niet lang nadat ik haar heb verteld over de overeenkomsten hebben wij ons bij Leaseverlies aangemeld.
Wij hadden één en/of rekening voor privé (eindigend op .052) en een zakelijke rekening. Beiden bij de ABN AMRO. Daarnaast hadden wij nog een creditcard van de Visa. Van de zakelijke rekening werd maandelijks een overschrijving gedaan naar de privérekening.
Maandelijks werd er automatisch een bedrag naar onze privérekening overgemaakt. Mijn vrouw heeft officieel ook op de loonlijst gestaan en ontving op de privérekening ook haar vergoeding.
Zo veel als kon regelde ik via automatische machtigingen dus de financiële administratie was niet zoveel. Maar de privé .financiën regelde ik dus zelf. Mijn vrouw had daar niets mee van doen. Zakelijk was het wel anders. Voor de zaak maakte zij de kas op enzo.
Van de privérekening hadden wij beiden onze eigen pas. Daarmee konden wij allebei betalingen mee verrichten. Boodschappen doen wij voornamelijk samen. Kleding bijvoorbeeld kocht mijn vrouw met haar eigen bankpas. Alle andere betalingen deed ik.
i.
De privérekening zag mijn vrouw niet in, en nu nog steeds niet. Ik maakte de bankafschriften open en deed deze in de map. Post aan mij gericht opende mijn vrouw niet. Mijn vrouw keek de afschriften van de privérekening voor zover ik weet nimmer in, maar de zakelijke afschriften soms wel. Mijn vrouw stond op de loonlijst en verzorgde de kas en BTW. Daar had ik een bloedhekel aan. Ik wilde zoveel mogelijk automatisch regelen.
De belastingaangifte verzorgde ik zelf, daar had ik hulp bij van een administratiekantoor. Op enig moment is mijn zoon dat gaan overnemen. Hij was werkzaam als fiscalist. Mijn vrouw hoefde de aangifte niet te ondertekenen en keek deze ook nooit in.
In 2001 hebben wij een lening afgesloten voor een nog te bouwen appartement. Toen is er niet over de overeenkomsten gesproken. In 2005 is de hypotheek overgesloten naar de ABN Toen is er wel over gesproken, maar vormde geen enkel probleem. Mijn vrouw wist toen ook al van de overeenkomsten bij Dexia.
Naast de contracten bij Dexia had ik nog losse beleggingen bij ABN AMRO. Ook heb ik nog een oranjefonds gehad Ik had ook nog een lijfrentepolis. Mijn vrouw wist dat ik spaarde en belegde voor later, maar waar of op welke wijze spraken wij niet over. Een klein pensioen heb ik nog gehad van Pensioenfonds Bouw en Nijverheid.
Het kopen van een auto of echt grote uitgaven, daar spraken wij wel over. Ook meubels. Wij hadden het financieel goed dus ging meer over keuze wat voor auto of meubels dan over de financiën.”
2.5.2.In de verklaring van [naam] staat vermeld:
“
Ik, [naam] , verklaar het volgende:
30 mei 1997 werd ik 47 jaar oud. Wij waren toen samen. De kinderen zijn met 24 jaar het huis uit gegaan. De één is van 1968 en de ander van 1972. Ik deed weleens wat dingetjes voor mijn man, maar ik was voornamelijk huisvrouw.
Ja, dat weet ik niet. Dat heeft mijn man gedaan. Tot de uitzending van Radar wist ik niets van Leaseovereenkomsten die mijn man had afgesloten.
Mijn man verdiende goed en maakte soms wel honderd uur. Hij zal dat met zijn verdiensten hebben betaald. Ik wist niet van de betalingen aan Dexia.
Ik keek thuis, op dat moment nog op [straatnaam] , naar een programma op de televisie. Heel veel mensen zouden ergens ingetuind zijn door de bank Het ging over beleggingsproducten. Ik heb na het zien van dat programma gevraagd of wij daar ook mee te maken hadden want ik wist dat mijn man weleens belegde. Ik keek vaak naar actualiteitenprogramma's, dat had wel mijn interesse. Op dat moment begreep ik dat ook mijn man had belegd met geleend geld en dat het weleens mis kon lopen. Ik ben van huis uit opgevoed met de regel: "Eerst ergens voor te sparen en dan pas kopen. Niet lenen dus!" Ik ben dan ook wel boos geweest. Het moet naar hetgeen ik heb begrepen 2002 zijn geweest dat ik dat programma heb gezien omdat het toen pas op televisie kwam. Het stond toen ook in de kranten. Mijn man heeft gezien mijn reactie denk ik toen ook niets meer afgesloten bij Dexia.
Er was een zakelijke rekening en een en/of rekening. Ik denk dat wij daarnaast ook nog een spaarrekening hadden in die tijd. Deze rekeningen waren bij de ABN AMRO.
Mijn man werkte voor zichzelf en dat werd op de zakelijke rekening gestort. Van die rekening werd overgeboekt op de privérekening.
Mijn man verzorgde de administratie met betrekking tot het huishouden zelf. Ik hielp weleens mee voor de zaak. Dat was niet mijn hobby, maar ik nam weleens de telefoon op en verzorgde de kas. Ik heb nooit inzicht gehad in de privérekening. Ik vertrouwde erop wat hij mij vertelde.
Ik deed geen betalingen. Alleen als ik naar de Albert Heijn ga of kleding koop betaal ik met mijn pasje. Ik heb een eigen pasje van de ABN rekening. De rest regelde mijn man.
i.
Mijn man opende de bankafschriften op zijn kantoortje. Ik keek niet op de afschriften. Nooit van de privérekening in ieder geval. Ik verzorgde het kasboek van het bedrijf, maar daarvoor hoefde ik toen ook bijna nooit op de zakelijke afschriften te kijken. Ik deed het omdat het moest, maar het had niet mijn eigen interesse.
Eerst regelde een administratiekantoor de aangifte en later onze zoon. Ik had daar geen omkijken naar. Ik hoefde niet de aangifte van mijn man te tekenen. Ik keek nooit de aangiftes in.
Nee, nooit. Wij hadden alleen een hypotheek. Verder leenden wij nooit voor iets. Nogmaals, eerst sparen, dan kopen was mijn motto.
Nee, zelf heb ik niets opgebouwd. Mijn man had wel meerdere dingen geregeld. Hij had een sociaal pensioenfonds. Mijn man belegde wel en praat daar nu wel met mij over. Toen werkte mijn man 100 uur en spraken wij niet over financiën.
m.
Als wij een nieuwe bank kopen, dan doen wij dat samen. Net als het uitkiezen van een nieuwe auto. Als wij gaan winkelen, dan blijft mijn man meestal buiten staan.”