Uitspraak
Rechtbank Rotterdam
1..Onderzoek ter terechtzitting
2..Tenlastelegging
3..Eis officier van justitie
- bewezenverklaring van het onder 1, 2, 3, 4 en 5 ten laste gelegde;
- veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden.
4..Geldigheid dagvaarding
5..Waardering van het bewijs
equality of arms [3] . Bij de getalsmatige respectievelijk statistische analyses die tot dusver – met aanzienlijke inspanningen, ook door de rechter-commissaris – zijn aangeleverd heeft de verdachte die gelegenheid niet, zodat hij door het niet beschikbaar zijn van die gegevens onevenredig in zijn verdediging wordt geschaad. Hierbij merkt de rechtbank op dat de verdachte op zitting ten aanzien van een concrete casus, die onder feit 2 is ten laste gelegd en hierna wordt beoordeeld, een volledige en afdoende reactie heeft gegeven, tegenover de aanvankelijk ogenschijnlijk belastende (getuigen-)informatie in het dossier, wat op zich al tot behoedzaamheid noopt.
basisvergoedingPOH-S geen vereiste is dat de POH-S-werkzaamheden steeds worden verricht door een POH-S. Dit is door de officier van justitie niet weersproken en het tegendeel is niet uit het dossier af te leiden.
6..Strafbaarheid feiten
2.
7..Strafbaarheid verdachte
8..Motivering straf
‘Dysna’betreft grootschalige declaratiefraude in de huisartsenpraktijken van de verdachte. Van dit hoofdonderdeel van het onderzoek wordt de verdachte vrijgesproken. De rechtbank acht wel bewezen dat de verdachte in zijn hoedanigheid als huisarts, een e-mailbericht en een arbeidsovereenkomst valselijk heeft opgemaakt en vervolgens verstuurd aan de betreffende zorgverzekeraar. Hij heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift. Dit is een ernstig strafbaar feit waarmee de verdachte het vertrouwen dat de zorgverzekeraar in de juistheid van deze opgaven moet kunnen stellen schade heeft toegebracht. Om onnodige controles en daarmee hogere collectieve zorgkosten te voorkomen, moeten zorgverzekeraars kunnen vertrouwen op de juistheid en de rechtmatigheid van door zorgverleners gegeven informatie en declaraties en schriftelijke stukken ter onderbouwing daarvan. Dit rekent de rechtbank de verdachte aan.
9..Toepasselijke wettelijke voorschriften
,22c, 22d, 47, 51, 57, 63 en 225 van het Wetboek van Strafrecht.
10.. Bijlagen
11.. Beslissing
120 (honderdtwintig) uren, waarbij de Reclassering Nederland dient te bepalen uit welke werkzaamheden de taakstraf dient te bestaan;
118 (honderdachttien) urente verrichten taakstraf resteert;
59 (negenenvijftig) dagen.
een gedeelte, groot 60 (zestig) uren, niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten;
2 (twee) jaar;