Uitspraak
“De in deze prejudiciële beslissing geformuleerde regels over de filtering gelden ook als weliswaar geen sprake is van een mededeling “door of aan” een verschoningsgerechtigde, maar wel het redelijk vermoeden bestaat dat het gaat omgeprivilegieerde gegevens, bijvoorbeeld omdat het camerabeelden betreftwaaruit een (toekomstige) hulpverleningsrelatie met een verschoningsgerechtigde kan worden afgeleid.”De Hoge Raad verwijst hier naar een arrest van 10 april 2028 (ECLI:NL:HR:2018:553), waaruit volgt dat het uitgangspunt bij de beoordeling of stukken en gegevens onder het verschoningsrecht vallen is of daaruit het bestaan van een (toekomstige) hulpverleningsrelatie valt af te leiden.
betaling declaratie x t.b.v. kortgedingprocedure”). Anders gezegd: uit de gegevens in bankafschriften en/of financiële administratie kan (de aard en inhoud van) een hulpverleningsrelatie met een geheimhouder worden afgeleid. Gelet op rechtspraak van de Hoge Raad vallen deze gegevens onmiskenbaar onder het verschoningsrecht.
naar gegevens die zijn ingevoerd doorof vanwegepersonen met bevoegdheid tot verschoning als bedoeld in artikel 218(...)
geen onderzoek plaats(vindt)
voor zover daartoe hun plicht tot geheimhouding zich uitstrekt(tenzij met hun toestemming)
.”Daarbij benadrukt de verdediging maar weer eens dat het oordeel of (al dan niet) sprake is van een geprivilegieerd gegeven volgens vaste rechtspraak in eerste instantie toekomt aan de verschoningsgerechtigde zelf (vgl. r.o. 6.5.7 van de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad van 12 maart jl. voornoemd).
Vooraf
de hulpbehoevendemet derden correspondeert. Immers, communicatie van een verschoningsgerechtigde met een derde kan onder omstandigheden ook onder het verschoningsrecht vallen [2] .
Inleiding
Beoordeling
dusenkel doorslaggevend is of uit gegevens een hulpverleningsrelatie kan worden afgeleid; dat blijkt alleen al uit de wijze waarop de HR de geciteerde overweging formuleert, namelijk door het gebruik van het woord ‘weliswaar’ (een uitdrukking van toegeving). De vraag of er sprake is van een mededeling ‘door of aan’ een verschoningsgerechtigde blijft ook in de door de HR gekozen bewoordingen naar het oordeel van de rechter-commissaris dus wel degelijk van (wezenlijk) belang.
door het ziekenhuis verstrekt. De HR overwoog dat het oordeel - dat die beelden niet kunnen gelden als wetenschap die aan een arts is toevertrouwd als bedoeld in artikel 218 Sv - blijk gaf van een onjuiste rechtsopvatting nu uit de camerabeelden de identiteit van patiënten en/of het bestaan van een (toekomstige) hulpverleningsrelatie valt af te leiden. Kortom, het ging hier om gegevens – de verstrekte camerabeelden -
afkomstig van een (afgeleide) functioneel verschoningsgerechtigdeen die camerabeelden moeten worden beschouwd als
aan de verschoningsgerechtigdetoevertrouwde gegevens.
afkomstig van de verschoningsgerechtigde; een advocaat wilde met een beroep op het verschoningsrecht de belastingdienst geen inzage geven in zijn derdenrekening. De HR overwoog dat het betoog dat informatie over de derdengeldenrekening van een advocaat (in beginsel) niet onder het verschoningsrecht van de advocaat valt, onjuist is en dat informatie over de derdengeldenrekening onder omstandigheden kan worden aangemerkt als informatie die
aan de advocaatin zijn hoedanigheid is
toevertrouwd.
aan een verschoningsgerechtigde, dat het telefoongesprek – de wetenschap omtrent de verblijfplaats van de voortvluchtige - niet operationeel gebruikt had mogen worden en dat het van die mededeling opgemaakte proces-verbaal vernietigd had moeten worden. De HR vond dat oordeel niet getuigen van een onjuiste rechtsopvatting.
geensprake van een mededeling of wetenschap
afkomstig van of bestemd voor een verschoningsgerechtigde.
van of bestemd voorde verschoningsgerechtigde. Daarmee wordt ook het bestaan van een (toekomstige) hulpverleningsrelatie beschermd: voor zover die informatie is toevertrouwd aan of afkomstig is van de verschoningsgerechtigde, kan die informatie onder het verschoningsrecht vallen en behoeft die informatie niet (zonder meer) verstrekt te worden.
aan de verschoningsgerechtigde.
Tussenconclusie
Financiële administratie
Bankafschriften
Beslissing
- bankafschriften, ook voor zover daarop namen of andere gegevens van personen als bedoeld in artikel 218 Sv staan vermeld, niet onder enig verschoningsrecht vallen en dat in zoverre het verzoek van de verdediging, zoals geformuleerd in de reactie d.d. 29 juli 2024, wordt afgewezen;
- de financiële administratie, voor zover het redelijk vermoeden bestaat dat die administratie geprivilegieerde gegevens bevat, gefilterd dient te worden en dat in zoverre het verzoek van de verdediging, zoals geformuleerd in de reactie d.d. 29 juli 2024, wordt toegewezen.