4.3Het oordeel van de rechtbank
Uit het proces-verbaal van relaas van 24 maart 2022 blijkt het volgende:
Geen direct bewijs voor een specifiek gronddelict
Er is geen direct bewijs naar voren gekomen van een specifiek gronddelict. Het is echter zeer goed mogelijk dat het geld of een deel daarvan afkomstig is van misdrijven waarvoor [medeverdachte] is veroordeeld.
Een vermoeden van witwassen
Feitelijke handelingen
[verdachte] heeft in de periode 8 oktober 2018 tot 1 november 2021 vermoedelijk niet of nauwelijks kapperswerkzaamheden verricht die haar stortingen en uitgaven van in totaal € 95.526,62 zouden kunnen verklaren. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de opgemaakte administratie van [naam bedrijf] , de belastingaangiften, de geopende zakelijke rekening en het doorstorten als "salaris" zijn vermoedelijk handelingen die de werkelijke aard of herkomst van haar honderd procent contante "inkomen" moest verbergen of verhullen en deze inkomsten een ogenschijnlijke legale herkomst moesten geven, namelijk inkomsten uit kapperswerkzaamheden. Voor het gesuggereerde inkomen uit [naam bedrijf] en het overige aan contante uitgaven geldt ook, dat zij dit voorhanden heeft gehad en omgezet. [verdachte] heeft het immers op de bank gestort, doorgestort en giraal of contant uitgegeven aan goederen en diensten.
Van misdrijf afkomstig
Het opzettelijk opvoeren van contante inkomsten als omzet van een fictief kappersbedrijf, het ontbreken van enig legaal inkomen, het feit dat [medeverdachte] en consorten werden aangehouden en veroordeeld voor overtredingen van de Opiumwet c.q. deelname aan een criminele organisatie, haar contacten met (familie van) medeverdachten en het gebruik van een PGP-toestel doen het vermoeden rijzen dat het contante geld van enig misdrijf afkomstig is. Ook zijn er geen feiten of omstandigheden naar voren gekomen waaruit blijkt dat [verdachte] voordeel heeft genoten uit een eigen misdrijf. Het kan niet anders dan dat het contante geld middellijk of onmiddellijk afkomstig is uit enig misdrijf.
Wetenschap ten aanzien van 'van misdrijf afkomstig'
Het genoemde onder ‘van misdrijf afkomstig’ impliceert de wetenschap dat [verdachte] wist, of in ieder geval redelijkerwijs had moeten vermoeden, dat het geld van enig misdrijf afkomstig was waardoor het wetenschapsvereiste geen nadere onderbouwing behoeft.
Typologieën witwassen
Ten aanzien van de verdachte [verdachte] kunnen de volgende kenmerken van het witwassen van crimineel verkregen vermogen worden vermeld:
• Het feit dat door de verdachte veel contacten werden (worden) onderhouden met personen met criminele antecedenten;
• Het feit dat de verdachte iets weigert te verklaren over de herkomst van het geld.
Feiten van algemene bekendheid en overige indicatoren
• Het is een feit van algemene bekendheid dat diverse vormen van criminaliteit, waaronder het bezit van harddrugs, gepaard gaan met de aanwezigheid van grote hoeveelheden contant geld (ECLI:NL:GHAMS:2018:1972); • Het is een feit van algemene bekendheid dat het voorhanden hebben van grote contante geldbedragen door privépersonen hoogst ongebruikelijk is vanwege het risico van onder meer diefstal, waarbij het geld niet is verzekerd (ECLI:NL:RBMNE:2015:1838); • Het is een feit van algemene bekendheid dat PGP-telefoons (een telefoon waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd) veelvuldig worden gebruikt in het criminele milieu (ECLI:NL:RBAMS:2018:9892). OESO-handboek indicatoren voor medewerkers Belastingdienst:
• Geen, onvolledige of (deels) onjuiste verklaringen voor de herkomst van het contante geld;
• Persoon leeft 'boven zijn stand';
• Hoge kassaldi die ook buitensporig zijn voor de branche;
• Geldstromen zonder een (bedrijf)economische reden of relevante correspondentie of documentatie.
In samenhang bezien rijst op grond van deze feiten en omstandigheden het vermoeden dat [verdachte] contant geld voorhanden heeft gehad en heeft omgezet waarvan zij wist, of in ieder geval redelijkerwijs had moeten vermoeden, dat het van enig misdrijf afkomstig was. Zij heeft het contante geld (deels) op haar bankrekening gestort, aan zichzelf overgemaakt onder vermelding van "salaris", een fictieve administratie opgemaakt om een legitieme herkomst te suggereren en het aangewend om uit te geven aan onder meer het betalen van de hypotheek, de vaste lasten en het doen van aankopen. Met deze handelingen verborg of verhulde zij vermoedelijk: de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding, de verplaatsing, dan wel wie de rechthebbende van het genoemde geld is. Zij voldoet met deze handelingen ook aan de bestanddelen ‘voorhanden hebben’ en ‘omzetten’. Zij heeft immers het contante geld deels op haar rekening gestort en het overige contante geld uitgegeven aan producten en diensten. Gezien de periode waarin en de frequentie waarmee zij deze handelingen verrichtte in de periode van 8 oktober 2018 tot 1 november 2021, en vermoedelijks zelfs sinds juni 2014, maakte zij hiervan een gewoonte.
Verklaringen van de verdachte
Verdachte heeft gezwegen.
Eisen aan de verklaring
Er is geen sprake van een concrete en min of meer verifieerbare verklaring die op voorhand niet hoogst onwaarschijnlijk is.
Onderzoek
Omdat de verdachte geen verklaring wenste af te leggen, kan slechts beperkt aanvullend onderzoek worden verricht naar de mogelijk legale herkomst van de € 95.526,62 euro. Desondanks is de mogelijke legale herkomst onderzocht, namelijk: inkomen uit kapperswerkzaamheden. Hiervoor werden nauwelijks aanwijzingen aangetroffen.
Conclusie
Op basis van het hiervoor beschreven onderzoek kan er met voldoende mate van zekerheid worden uitgesloten dat het geld waar de verdenking betrekking op heeft een legale herkomst heeft en dat er daarom sprake is van geld ‘afkomstig uit enig misdrijf’. Gezien het voorgaande is een criminele herkomst van het geld de enige aanvaardbare verklaring.
Uit het proces-verbaal aanvraag doorzoeking ter inbeslagneming blijkt het volgende:
[verdachte] woont op het adres [adres] in [woonplaats] , samen met hun twee kinderen.
Uit het proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming van 2 november 2021 blijkt het volgende:
Op maandag 1 november 2021 werd voor een doorzoeking ter inbeslagneming binnengetreden in de woning aan de [adres] , [woonplaats] .
Lijst van inbeslaggenomen goederen
- een doos en een tas vuurwerk.
Uit het proces-verbaal aan inbeslaggenomen vuurwerk van 24 december 2021 blijkt het volgende:
Op 17 december 2021 is het inbeslaggenomen vuurwerk op uiterlijke kenmerken onderzocht.
Naam: SHOCK BULL DOG
Aantal stuks: 148
Dit vuurwerk is aan te merken als professioneel vuurwerk.
Naam: ZENA PIRAT 1
Aantal stuks: 400
Dit pyrotechnisch artikel is aan te merken als professioneel vuurwerk.
Naam: Funke Pirat
Aantal stuks: ongeveer 100
Dit pyrotechnisch artikel is aan te merken als professioneel vuurwerk.
Naam: ZENA TRUENO
Aantal stuks: 12
Dit pyrotechnisch artikel is aan te merken als professioneel vuurwerk
Ik zag dit vuurwerk was van het soort knalstreng.
Aantal stuks: 2
Dit vuurwerk is aan te merken als professioneel vuurwerk.