ECLI:NL:RBMNE:2023:6384
Rechtbank Midden-Nederland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Herziening van bijstandsrecht en terugvordering bij schending inlichtingenplicht door online gokactiviteiten
In deze zaak heeft de rechtbank Midden-Nederland op 26 oktober 2023 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, die bijstand ontvangt op grond van de Participatiewet (Pw), en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht. Eiser ontving sinds 14 maart 2021 bijstand, maar in een besluit van 6 juli 2022 heeft verweerder het recht op bijstand herzien voor de periode van 1 maart 2022 tot en met 30 april 2022 en € 700,- aan te veel ontvangen bijstand teruggevorderd. Eiser heeft bezwaar gemaakt, waarna verweerder de herziening heeft aangepast naar de periode van 1 februari 2022 tot en met 31 maart 2022. Eiser heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank.
De rechtbank heeft het beroep op 14 september 2023 behandeld. Eiser heeft aangevoerd dat hij in bijstandsbehoevende omstandigheden verkeerde, omdat hij verlies had geleden bij het gokken. Hij betoogde dat de opbrengsten van het online gokken gesaldeerd moesten worden met de inzet. De rechtbank oordeelde dat eiser de inlichtingenplicht had geschonden door zijn online gokactiviteiten niet te melden. Volgens artikel 17, eerste lid, van de Pw is het verplicht om alle feiten te melden die van invloed kunnen zijn op het recht op bijstand. De rechtbank concludeerde dat de schending van de inlichtingenplicht een rechtsgrond oplevert voor herziening van de bijstand.
De rechtbank verwierp ook de subsidiaire beroepsgrond van eiser, dat hij niet op de hoogte was van de meldplicht voor gokactiviteiten. De rechtbank oordeelde dat het college niet verplicht is om alle mogelijke situaties te benoemen die gemeld moeten worden. Eiser had moeten begrijpen dat gokken van invloed kon zijn op zijn bijstandsrecht. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, wat betekent dat de herziening van de bijstand en de terugvordering terecht zijn uitgevoerd. Eiser krijgt geen griffierecht terug en ook geen vergoeding van proceskosten.