ECLI:NL:RBMNE:2020:3881
Rechtbank Midden-Nederland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- S.G.M. Buys
- Rechtspraak.nl
Terugvordering bijstandsuitkering na ontvangst erfenis
In deze zaak heeft de rechtbank Midden-Nederland op 1 september 2020 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, die bijstand ontving, en de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug als verweerder. Eiser ontving vanaf 24 september 2015 een bijstandsuitkering. Na het overlijden van zijn vader in 2013 kreeg zijn moeder het vruchtgebruik over het vermogen. Eiser meldde in mei 2018 dat zijn moeder in oktober 2018 was overleden en ontving eind december 2018 een erfenis van € 60.000,-. De verweerder heeft op basis van deze erfenis de bijstand van eiser teruggevorderd, omdat er sprake was van een vermogensoverschrijding. Eiser heeft bezwaar gemaakt tegen de terugvordering, maar dit werd ongegrond verklaard. Eiser heeft vervolgens beroep ingesteld bij de rechtbank.
De rechtbank heeft geoordeeld dat de terugvordering van de bijstand terecht was, omdat eiser aanspraak had op zijn erfdeel uit de nalatenschap van zijn vader op het moment van diens overlijden. De rechtbank heeft vastgesteld dat de aanspraak op het erfdeel ontstond bij het overlijden van de erflater, en dat eiser pas na het overlijden van zijn moeder feitelijk over de middelen kon beschikken. De rechtbank heeft de beroepsgrond van eiser verworpen, waarin hij stelde dat de terugvordering onterecht was omdat hij niet over de erfenis kon beschikken voordat zijn moeder overleed. De rechtbank heeft geconcludeerd dat de verweerder terecht de bijstand heeft teruggevorderd tot het moment van het overlijden van de vader van eiser, omdat de aanspraak op het erfdeel toen al bestond.
De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard en geen aanleiding gezien voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak is gedaan in het kader van de maatregelen rondom het coronavirus, waardoor deze niet op een openbare zitting is uitgesproken. Eiser kan binnen zes weken na verzending van de uitspraak hoger beroep instellen bij de Centrale Raad van Beroep.