4.4Gebruikte bewijsmiddelen
De rechtbank heeft hierna opgenomen de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden.
Wanneer hierna wordt verwezen naar een proces-verbaal, wordt - tenzij anders vermeld - bedoeld een ambtsedig proces-verbaal, opgemaakt in de wettelijke vorm door (een) daartoe bevoegde opsporingsambtena(a)r(en). Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, betreft dit de pagina’s van het proces-verbaal met het nummer PL1500-2021245365, van de politie eenheid Den Haag, district Alphen aan den Rijn – Gouda, met bijlagen (doorgenummerd pagina 1 t/m 391).
1. Het proces-verbaal van aangifte, opgemaakt op 31 augustus 2021, voor zover inhoudende (p. 12 – 14):
Aangeefster: [slachtoffer] (hierna: [slachtoffer] )
Plaats delict: Leeuwarden
Ik doe aangifte van stalking. Het begon in 2009 toen ik voor de grap een opmerking onder een Facebook post had geplaatst over mannen die nog maagd waren. [verdachte] (rechtbank: [verdachte] ) heeft dit bericht gelezen en stuurde mij berichten dat hij maagd was en het helemaal zag zitten. Vanaf dat moment bedacht hij in zijn hoofd dat ik zijn vriendin was en sindsdien ben ik een soort dagboek voor hem waarin hij 24/7, hij lijkt nooit te slapen, verteld wat hij allemaal doet, wil doen en vooral wat hij met mij wil doen. Het is vooral veel seks gerelateerd. Vanaf toen plaatste hij dagelijks mijn foto’s op zijn tijdlijn op Facebook met de tekst dat hij een nieuwe vriendin heeft, ik dus…
In maart 2013 kwam mijn [broer] te overlijden. De uitvaart was op 19 maart 2013. Toen ik mijn toespraak ging houden schrok ik me rot. Hij en zijn broer [naam 1] zaten opeens tussen mijn familie.
Op het kaartje van de rouwadvertentie stond het adres van mijn ouders. Dus zij zagen hun kans om daar heen te gaan.
Naast dit kreeg ik het ene na het andere telefoontje. Mijn beide zussen belden: [verdachte] vraagt om je adres. Daarna belden verschillende vrienden. [verdachte] vraagt om mijn adres. Ik nam toen een camerabeveiliging voor thuis omdat ik non-stop zenuwachtig was voor wat er ging gebeuren. Dit gevoel heb ik nu na 13 jaar nog steeds.
Helaas heb ik niet alles meer bewaard wat hij naar me heeft gestuurd, omdat ik alles steeds verwijder omdat het zo VEEL is. Hij spreekt dagelijks mijn voicemail zo’n 10 keer in. Deze heb ik nu uitgezet. Momenteel heb ik hem overal geblokkeerd, hierdoor belde hij zo’n 30 keer per dag anoniem. Deze optie heb ik nu ook uitgezet, niemand kan mij nog anoniem bellen. Dit vind ik vervelend gezien mijn telefoonnummer eigenlijk een zakelijk nummer is.
Via Facebook heeft hij (recentelijk) mijn zussen, vriendinnen en ex-vriend benaderd om achter mijn adres te komen. Zij bellen mij dan ook op om te zeggen dat [verdachte] hen heeft gevraagd naar mijn adres.
Zowel privé als zakelijk word ik heel erg beperkt in mijn vrijheid. Ik kan niet doen wat ik wil. Ik ben continu bang dat [verdachte] er achter komt war ik woon en dat hij mij dan weer opzoekt.
Begin augustus 2021 heeft [naam 2] contact met mij gezocht via WhatsApp. [naam 2] stelde zich voor als de begeleider / coach van [verdachte] . Hij werkt voor ‘Sterker werkt’. Tot nu toe is er helaas nog niets veranderd en de stalking blijft tot op heden doorgaan.
2. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 21 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 15 – 16):
Ik deed onderzoek naar WhatsApp berichten van [verdachte] naar [slachtoffer] . [slachtoffer] heeft screenshots gemaakt van WhatsApp-berichten die [verdachte] naar haar heeft gezonden in de periode van 9 juni 2021 tot en met 11 augustus 2021.
Uit de berichten blijkt dat [verdachte] intensief contact zoekt met [slachtoffer] door via de mobiele app WhatsApp berichten te sturen. [verdachte] stuurt meerdere berichten per dag waarin hij [slachtoffer] aanbidt. [verdachte] zegt dat hij wil vechten voor hun relatie en een gezin wil stichten.
In de berichten zegt [verdachte] dat hij houdt van [slachtoffer] en dat hij heel graag samen zou willen zijn. Uit sommige berichten blijkt tevens dat [verdachte] ervan overtuigd is dat hij en [slachtoffer] samen zijn. Op een dwingende wijze probeert [verdachte] [slachtoffer] ervan te overtuigen dat zij samen moeten zijn.
3. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 18 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 180 – 181):
Ik was belast met het bekijken van de gevorderde historische verkeersgegevens van het [telefoonnummer 1] (hierna: [telefoonnummer 1] ) (periode van 20/04/’21 tot en met 20/09/’21). Het [telefoonnummer 1] stond op naam van [slachtoffer] .
Nadat ik de gegevens had ingeladen zocht ik op de naam [verdachte] . Ik zag dat de verdachte [verdachte] , [adres 1] , voor kwam op het overzicht van de gevorderde historische verkeersgegevens. Ik zag dat hij de abonnee houder was van het [telefoonnummer 2] (hierna [telefoonnummer 2] ). Ik zag dat hij in totaal 263 maal telefonisch contact zocht met het [telefoonnummer 1] van aangeefster. Ik zag dat er 185 sms-berichten waren verzonden en 78 maal ingebeld was naar het nummer [telefoonnummer 1] .
4. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 29 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 182 – 183):
Ik belde met een telefoonnummer dat stond geregistreerd op naam van [slachtoffer] . Er werd niet opgenomen door [slachtoffer] , maar door de [vader] van [slachtoffer] . Hij vertelde mij het volgende:
Hij vertelde mij dat hij in 2013, drie weken na de begrafenis van zijn zoon, lastig gevallen was door een tweetal personen. Deze personen waren bij hem thuis aan de deur geweest. Zij hadden gevraagd naar zijn dochter [slachtoffer] , die op dat moment niet thuis was. Deze twee personen, een tweeling, vertelden hem dat zij heel erg gecharmeerd waren van zijn dochter en dat zij graag nader kennis met haar wilden maken. De [vader] gaf hen aan dat hij hiervan niet gediend was en dat zij maar beter weg konden gaan. Toen de mannen hierna weg waren, ging er bij de [vader] een lichtje branden. Hij herkende deze tweeling. Zij waren namelijk ook aanwezig geweest op de begrafenis van hun zoon.
Op donderdag 11 april 2013 stond de tweeling dus weer voor de deur. Zij hadden een envelop bij zich met inhoud. Wat precies de inhoud was, was de [vader] niet bekend. Zij gaven in ieder geval aan dat ze gek waren op [slachtoffer] .
De wijkagent had gevraagd of zij ook het condoleanceregister hadden getekend. Daarin stonde twee namen vermeld. Dat waren [verdachte] , [adres 2] , en [naam 1] , met hetzelfde adres.
Op vrijdag 20 augustus 2021 werd ik gebeld door de [vader] . Hij vertelde dat [verdachte] hem had gebeld om te zeggen dat hij bloemen had laten bezorgen voor [slachtoffer] . Een dag later, op zaterdag 21 augustus 2021 worden er inderdaad bloemen en een fles wijn afgeleverd bij de [vader] .
Op 28 september 2021 werd ik weer gebeld door de [vader] . Hij vertelde dat er een taart bezorgd was bij hem. Deze was afkomstig van [verdachte] . Ik was hiervan al op de hoogte, want [slachtoffer] had mij dit op 25 september 2021 al geappt. Ze had namelijk een screenshot doorgestuurd waarin [verdachte] haar dit mededeelde.
Op 15 oktober 2021 werd ik nogmaals gebeld door de [vader] . Hij belde om te zeggen dat er weer wat bezorgd was bij hen voor [slachtoffer] , afkomstig van [verdachte] . Dit keer was het een doos met een ballon en een kaart met een tekst en een foto van [verdachte] erop.
5. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 20 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 186 – 187):
Op 17 oktober had ik een telefoongesprek met [naam] , de zus van [slachtoffer] . [naam] verklaarde dat zij in 2013 werd benaderd door [verdachte] middels Facebook Messenger. [naam] ontving een bericht waarin hij vroeg naar onder andere de adresgegevens van [slachtoffer] .
6. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 29 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 204 – 205):
Op 28 oktober 2021 sprak ik telefonisch met [naam 3] . [naam 3] is uitbaatster van [restaurant] , gelegen aan [adres 3] . Op 31 augustus 2021 is op dat adres een bos bloemen van Greetz bezorgd. Deze bloemen kwamen van [verdachte] en waren bedoeld voor [slachtoffer] .
7. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 20 oktober 2021, voor zover inhoudende (p. 188 – 189):
Op 20 oktober sprak ik [naam 4] , een vriendin van [slachtoffer] . [naam 4] vertelde mij dat ze in januari 2018 samen met [slachtoffer] en nog wat vriendinnen naar een feest in [bedrijf] in Den Haag was gegaan. Toen ze eenmaal daar binnen waren, zag [slachtoffer] de twee broers en zei tegen dit tegen haar. Ze zag dat [slachtoffer] er heel erg van schrok en echt zoiets had van: ‘Help!’.
[naam 4] denkt dat ze er achter kwamen dat [slachtoffer] daar was, doordat ze op Facebook foto’s hadden geplaatst van zichzelf terwijl ze op dat feest waren.
8. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 16 november 2021, voor zover inhoudende (p. 225):
Op woensdag 3 november belde de [vader] mij op en vertelde dat er zojuist een pakketdienst (SRL) op zijn woonadres in Leeuwarden aan de deur is geweest. de pakketbezorger wilde wederom een pakket van Greetz afgeven, bestemd voor zijn dochter [slachtoffer] .
9. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 19 november 2021, voor zover inhoudende (p. 226 – 234):
Aangeefster [slachtoffer] vertelde mij dat [verdachte] en [naam 1] in 2013 op de uitvaart van haar broer aanwezig waren. Zij vertelde dat daar een video van was gemaakt. Zij stuurde op mijn verzoek een link naar de compilatie van deze video op YouTube. Vervolgens bekeek ik de beelden en zag het volgende.
In de zaal (aula) van het uitvaartcentrum is de eerste rij bestemd voor de familie. Ik zie dat [verdachte] en [naam 1] direct achter de rij van de familie zitten.
Vervolgens gaat de stoet onderweg naar de begraafplaats. Ik zie dat de broers in de stoet direct achter de familie lopen.
De stoet gaat de begraafplaats op richting het graf. Daar staat de familie bij het graf. De rest van de genodigden staan aan beide zijden van de begraafplaats achter de afscheiding. De [verdachte] staan bij de familie op de begraafplaats.
10. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 12 november 2021, voor zover inhoudende (p. 235 – 254):
Na de aangifte heeft er weer een reeks incidenten plaatsgevonden.
26 augustus 2021. Aangeefster [slachtoffer] vraagt advies, omdat ze via vrienden en familie hoort dat [verdachte] achter har adres probeert te komen.
31 augustus 2021. Aangeefster [slachtoffer] appt dat ze vandaag een raar telefoontje heft gehad. Er was een cadeautje voor haar afgeleverd bij een restaurant.
8 september 2021. [verdachte] stuurt berichten naar aangeefster. Hij heeft mediation ingeschakeld. Door de mediator is er een e-mail gestuurd naar aangeefster [slachtoffer] . Een dag later werd zij gebeld door het bedrijf, ze wilden een gesprek inplannen voor mediation. [verdachte] had hen weer gebeld.
22 en 23 september 2021. [verdachte] appt aangeefster met twee verschillende (nieuwe) nummers, [telefoonnummer 3] en [telefoonnummer 4] .
25 september 2021. [verdachte] heeft via Greetz een taart laten bezorgen op het adres van de ouders van aangeefster [slachtoffer] . Dit is vastgelegd in een afzonderlijk proces-verbaal. [verdachte] stuurt haar een e-mail om dit te melden.
Ook stuurt [verdachte] har weer appjes vanaf het nummer [telefoonnummer 4] . Uit deze appjes blijkt wel het dwangmatige contact zoeken, aangezien hij dezelfde teksten meerdere malen achter elkaar stuurt.
30 september 2021. [naam 2] , de begeleider van [verdachte] , stuurt om 13:25 uur uit naam van [verdachte] een appje naar [slachtoffer] . Aangeefster [slachtoffer] stuurt [naam 2] terug dat [verdachte] moet stoppen met spullen naar har ouders te sturen en dat [naam 2] moet ophouden met bemiddelen tussen haar en [verdachte] .
Om 13:46 uur reageert [verdachte] per e-mail op het bericht van aangeefster [slachtoffer] aan [naam 2] .
5 oktober 2021. [verdachte] stuurt aangeefster [slachtoffer] toch weer e-mailtjes.
11 oktober 2021. Aangeefster [slachtoffer] krijgt weer een e-mail van [verdachte] .
14 tot en met 18 oktober 2021. Aangeefster [slachtoffer] ontvangt bijna dagelijks e-mails van [verdachte] .
19 oktober 2021. Aangeefster [slachtoffer] neemt contact op om door te geven dat de Facebookpagina van [verdachte] vol staat met foto’s van haar en haar kinderen. Ook had [verdachte] een ballon naar haar ouders gestuurd.
20 oktober 2021. [verdachte] stuurt [slachtoffer] wederom een e-mail.
23 oktober 2021. [verdachte] vraagt per a-mail aan [slachtoffer] of zij op 30 oktober 2021 in Lelystad kan zijn om hem te zien racen.
25 oktober 2021. [verdachte] stuurt weer e-mails nar [slachtoffer] . Hierin zegt hij dat niet meer bij Picnic werkt. Hij vraagt of zij zijn sponsor wil zijn.
27 oktober 2021. [verdachte] stuurt een e-mail naar [slachtoffer] waarin hij zegt dat hij vervoer nodig heeft.
4 t/m 7 november 2021. In deze periode krijgt [slachtoffer] appjes van [verdachte] . (…) verder refereert hij aan het hartje dat hij voor Sinterklaas naar haar vader heeft gestuurd en wat bestemd is voor haar. Ook heeft hij de foto van de ballon die hij naar haar vader heeft gestuurd bijgevoegd.
8 en 9 november 2021. [verdachte] heeft een bestelling geplaatst in de webshop van [slachtoffer] .
Om 19:15 uur reageert hij boos (rechtbank: via WhatsApp).
10 november 2021. [slachtoffer] stuurt mij een bericht waarin ze zegt dat [verdachte] achter haar adres is gekomen. Hij stuurt haar namelijk een taart en droogbloemen via Greetz met een bijbehorend kaartje met zijn naam erop. Op de voorkant staat een foto van [slachtoffer] en de tekst: ‘Mr. En Mrs. [verdachte] – [slachtoffer] ’.
Een uur later vertelt [slachtoffer] dat er ook cadeaus naar haar werk zijn gestuurd.
12 en 14 november 2021. (Rechtbank: 2 screenshots van e-mail berichten van [verdachte] aan [slachtoffer] ).
17 november 2021. [verdachte] stuurt [slachtoffer] een appje met een foto van een fles drank. Hij vraagt of hij toestemming krijgt om aanstaande zondag op zijn verjaard, bij haar langs te komen met deze fles.
20 november 2021. [slachtoffer] krijgt deze dag de bewuste fles Baileys thuis gestuurd.
11. Het proces-verbaal van 3e aanvullend verhoor aangever, opgemaakt op 1 december 2021, voor zover inhoudende (p. 295 – 300):
In mijn aangifte van augustus 2021 heb ik gezegd dat ik voor het eerst heb gereageerd naar [verdachte] toe op 11 augustus 2021. Ik heb hem toen een heel duidelijk bericht gestuurd. Die hebben jullie ook in jullie bezit. ik wil hierbij wel verduidelijken dat ik dus al die jaren ervoor dat [verdachte] contact zocht, constant of hem heb genegeerd of hem diverse keren aan de telefoon of via berichten heb duidelijk gemaakt dat hij moest stoppen met contact zoeken. De vaders van mij
kinderen en mijn vrienden en familie hebben dat gedurende alle jaren ook gedaan.
Het gaat niet zo goed met me. Ik heb jarenlang onder druk en spanning geleefd. Ik heb 2 jaar therapie gehad in verband met de verdwijning van mijn broer. En daarnaast had ik jaren lang een stalker achter mij aan gehad. Elke dag het idee hebben dat er weer iets bezorgd of gestuurd kan worden, dat doet wel wat met je. Dat sloopt je.
Het is een hele gestreste periode geweest. Hij heeft een groot deel van mijn leven verpest.
12. De verklaring van de verdachte, afgelegd op de terechtzitting van 23 mei 2022, voor zover inhoudende:
Toen duidelijk werd dat de broer van [slachtoffer] dood was, heeft zij de rouwkaart op Facebook geplaatst. Ik zag dat als een oproep om naar de begrafenis te gaan en ik heb daar gehoor aan gegeven.
Ik had een lange tijd niets gehoord en wilde het goed maken. Ik stuurde haar iets liefs. Anderen hebben voor [slachtoffer] gezegd dat ze geen contact met mij wilde, maar dat nam ik niet serieus. Na afloop van de vervelende gebeurtenissen, stak het mij dat zij niet wist wat mijn bedoelingen waren. Ik wilde het goed maken met haar en ik wilde iets voor haar betekenen. Ik heb haar cadeautjes en lekkernijen gestuurd. Ik wilde kijken wat er qua relatie met haar mogelijk was.
Ik heb haar vader bezocht en ik heb daar cadeautjes achtergelaten.
Ik probeerde uit te vinden waar zij zat.
Ik wist niet hoe ik moest beginnen en ik heb geprobeerd een reactie van [slachtoffer] te forceren. Ik wilde een reactie ontlokken.
U houdt mij voor dat ik maar door bleef gaan met het sturen van cadeautjes, dat ontken ik ook niet.
Mijn berichten kwamen maar niet aan. Als iets niet aankomt, dan probeer je net zo lang door te gaan tot het wel aankomt.
U vraagt naar de gestuurde seksuele filmpjes en berichten. Ik wilde mijn boodschap brengen om hoe ik was, ik was lucht voor haar. Over die filmpjes kan ik zeggen dat je op een gegeven moment te ver gaat om een reactie te krijgen. Als er niets aan komt, dan is er geen grens. Ja, ik ben heel ver gegaan. Ze had er geen boodschap aan. Ik ben misschien wel te ver gegaan. Ze nam voor lief wat ik haar stuurde. Maar da had ze moeten reageren. Internet en WhatsApp zijn grenzeloos, dat is de reden dat ik zo ver ben gegaan.
Ik wacht al dertien jaar op [slachtoffer] .