Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen
[naam eiseres], eiseres
de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
“Eiseres en [naam 2] gaven invulling aan hun relatie door veel samen te ondernemen. Zij gingen samen kamperen en [naam 2] motiveerde eiseres om naar het werk te gaan als dat nodig was. Zij en [naam 2] waren heel voorzichtig en deden alles in het geheim omdat zij wisten dat de maatschappij tegen hen was. Eiseres en [naam 2] waren heel vaak samen. Wanneer eiseres verdrietig was probeerde [naam 2] haar te troosten. [naam 2] is kort gezegd het beste dat eiseres ooit is overkomen. Zij en [naam 2] begrepen elkaar en maakten net als andere stellen toekomstplannen. Zij respecteerden elkaar en hielden heel veel van elkaar.”Daaruit volgt niet dat wat verweerder in het bestreden besluit in reactie op punt 12 van de zienswijze heeft overwogen, ontoereikend is gemotiveerd. Eiseres licht ook niet toe waarom zij deze aanvulling pas in beroep geeft en niet tijdens het nader gehoor, in de correcties en aanvullingen op het verslag daarvan of in de zienswijze.
“(…) Toen ik vijftien jaar oud was, zat ik de derde klas van de middelbare school. Ik kreeg toen gevoelens en had mijn moeder hierover verteld.(…)”(verslag nader gehoor, p. 28). Op de vraag naar wat voor gevoelens dit waren heeft zij geantwoord:
“Toen ik op de kostschool zat douchte we in een ruimte met andere meisjes. Ik keek naar hun borsten en kreeg toen gevoelens.”en verder:
“Ik wilde hun lichaam aanraken en hun borsten. Ik had gevoelens net zoals een man en een vrouw hebben.”(verslag nader gehoor, p. 29).
“Toen ik met [naam 3] naar Male was. Ik was toen 23 jaar oud. Dat was in 2016.”Verder is eiseres gevraagd hoe zij zich dit gerealiseerd had, waarop zij heeft geantwoord:
“Toen ik naar de Universiteit ging, was ik nieuwsgierig om te weten wie ik was. Ik ben toen op internet gegaan. Alle informatie ging over heteroseksuelen. Er was geen informatie te vinden over een relatie tussen twee vrouwen.”(verslag nader gehoor, p. 28).
hoezij zich had gerealiseerd dat zij op vrouwen valt (en niet: wanneer). Ook gaat het hier niet om het moment waarop zij haar geaardheid had aanvaard, maar alleen om het moment waarop zij zich van haar geaardheid bewust werd. Deze beroepsgrond slaagt niet.
Huidige en voorgaande relaties, contacten in het land van herkomst en contact met, of kennis van LHBTI groepen’ wisselend en ongerijmd heeft verklaard en dat van haar verwacht had mogen worden zij meer had geweten over LHBTI-organisaties in Uganda, nu zij een universitaire opleiding heeft afgerond en heeft verklaard onderzoek naar homoseksualiteit te hebben gedaan op het internet. Daartoe stelt zij dat zij in Uganda onderzoek heeft gedaan naar haar gevoelens, bang was voor zichzelf, niemand had om mee te praten en zelf moest ontdekken wat voor gevoelens zij had. Volgens haar valt niet in te zien waarom vreemdelingen die hoog zijn opgeleid zonder meer in staat moeten worden geacht meer te weten en meer onderzoek te doen naar LHBTI-groepen in Uganda, want net als bij lager opgeleiden is er ook bij hen angst voor ontdekking.
contact met LHBTI’s in Nederland en kennis van de Nederlandse situatie’ algemene en oppervlakkige verklaringen heeft afgelegd. Daartoe stelt zij dat zij eerst in de procedure voor een verblijfsvergunning als slachtoffer mensenhandel in Amsterdam heeft gezeten en daarna naar Ter Apel is vertrokken. Zij was net gestart met contact maken met Nederlandse LHBTI-groepen toen alles vanwege Corona stopte. Zij is wel naar een bijeenkomst geweest en zit in een Whatsapp groep van het COC Eindhoven, aldus eiseres.
Beslissing
- verklaart het beroep gegrond;
- vernietigt het bestreden besluit;
- bepaalt dat de rechtsgevolgen van het bestreden besluit in stand blijven;
- veroordeelt verweerder in de proceskosten van eiseres tot een bedrag van € 1.496,-.
binnen vier wekenna de dag van bekendmaking.