8.1.Eiseres heeft onder verwijzing naar bijlage 12 bij haar aanvullende gronden de conclusies van verweerder ten aanzien van het leerlinggewicht van – thans nog – elf leerlingen betwist. Het betreft de volgende leerlingen.
Nr
Naam leerling
Oorspronkelijk gewicht
Herzien gewicht
1
[leerling 2]
0,3
2
[leerling 3]
1,2
3
[leerling 4]
1,2
4
[leerling 5]
0,3
5
[leerling 6]
0,3
6
[leerling 7]
1,2
7
[leerling 8]
0,3
8
[leerling 9]
1,2
9
[leerling 10]
1,2
10
[leerling 11]
1,2
11
[leerling 12]
0,3
8.2.1.Eiseres voert aan dat op het formulier duidelijk bij beide ouders categorie 2 is aangekruist, zodat gewicht 0,3 van toepassing is. Het nieuwe formulier was in 2012 nog niet verplicht en aanvullende informatie werd nog niet gevraagd. Eiseres mocht hiervan uitgaan.
8.2.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat in 2012 reeds andere voorbeeld-ouderverklaringen beschikbaar waren en informatie over onderwijs in diverse landen. Informatie over welke opleiding in welk land is gevolgd en hoe lang ontbreekt, zodat de informatie onvoldoende is om gewicht 0,3 te kunnen vaststellen.
8.3.1.Eiseres voert aan dat de door verweerder aangegeven onduidelijkheid er niet is. De aankruising wordt niet tegengesproken door de benaming die erbij staat. Op het formulier staat dat 1 ouder is geb(oren) in Suriname en in Ned(erland) naar school is gegaan. Dit is wel leesbaar. Deze ouder heeft dus een categorie 2 opleiding in Nederland gevolgd. Uitgaande van maximaal categorie 2 voor basisonderwijs is hier in ieder geval sprake van gewicht 0,3, mogelijk zelfs gewicht 1,2 als ouder 2 als categorie 1 wordt aangemerkt.
8.3.2.De rechtbank stelt vast dat bij ouder 1 zowel ‘opleiding gevolgd in Nederland’ als ‘opleiding gevolgd in het buitenland’ is aangekruist. ‘Opleiding gevolgd in Nederland’ lijkt weer te zijn weggestreept. Daarbij is geschreven “Suriname geb. in (of: is) Ned. school”. Verder is bij ouder 1 categorie 2 aangekruist.
Bij ouder 2 is aangegeven dat onderwijs in het buitenland is gevolgd en is categorie 1 aangekruist.
Verweerder heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat onvoldoende informatie is verstrekt om het leerlinggewicht te kunnen vaststellen. Ouder 1 heeft zowel opleiding in Nederland als in het buitenland aangekruist en heeft dit onvoldoende toegelicht. Verder heeft verweerder zich terecht op het standpunt gesteld dat destijds reeds bekend was dat basisonderwijs in het buitenland binnen diverse categorieën kan vallen, zodat meer informatie ingewonnen had moeten worden over het land en aantal jaren waarin onderwijs is genoten.
8.4.1.Eiseres stelt dat uit het formulier blijkt dat beide ouders in Irak naar school zijn geweest. Bij ouder 1 is basisschool aangegeven. Basisschool is volgens de landenmodule op de Duo-site een categorie 1 opleiding. Meer informatie is niet voorhanden, maar eiseres meent dat gezien het formulier voor beide ouders basisschool Irak kan worden aangegeven, zodat gewicht 1,2 van toepassing is.
Eiseres heeft een oude en een nieuwe ouderverklaring overgelegd.
8.4.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de nieuwe ouderverklaring niet kan worden gebruikt omdat deze niet is ondertekend en dat de oude ouderverklaring onvoldoende duidelijk is, gelet op de daarin vermelde tegenstrijdigheden.
[leerling 5] en [leerling 6]
8.5.1.Er zijn een oude en een nieuwe ouderverklaring overgelegd. Eiseres voert aan dat op het oude formulier is aangegeven LBO in Polen en op het nieuwe formulier basisschool, categorie 2. Dit lijkt tegenstrijdig, maar omdat de oude verklaring is gecorrigeerd met de tweede kan van de tweede worden uitgegaan.
8.5.2.De rechtbank is van oordeel dat eiseres zich terecht op het standpunt stelt dat de nieuwe verklaring de oude vervangt, zodat tegenstrijdigheid tussen de nieuwe en de oude verklaring niet zonder meer leidt tot de conclusie dat sprake is van een onduidelijk ouderverklaring. Nu echter op de nieuwe verklaring een handtekening ontbreekt, kan niet van deze verklaring worden uitgegaan en zijn onvoldoende gegevens voorhanden om een gewicht te kunnen bepalen.
8.6.1.Eiseres voert aan dat op de [school] voornamelijk, naast de Koran, lezen en schrijven wordt geleerd. Dit is in overleg met verweerder destijds als categorie 1 aangemerkt. Op de ouderverklaring is 7 jaar onderwijs aangegeven bij ouder 1. Dit zal geen [school] , maar basisschool zijn geweest. Bij ouder 2 staat 1 jaar onderwijs, hetgeen aansluit bij de ongetekende nieuwe ouderverklaring. Ouder 1 heeft dus een categorie 2 opleiding en ouder 2 heeft een categorie 1 opleiding, hetgeen leidt tot een leerlinggewicht 1,2.
8.6.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de nieuwe ouderverklaring onbruikbaar is, omdat deze niet is ondertekend. Verder heeft verweerder zich terecht op het standpunt gesteld dat uit de oude ouderverklaring niet blijkt op welk niveau 7 jaar onderwijs is genoten, zodat de informatie onvoldoende is om een gewicht te kunnen vaststellen.
8.7.1.Er zijn een nieuwe en een oude ouderverklaring overgelegd. Eiseres voert aan dat het nieuwe formulier het oude corrigeert.
8.7.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de nieuwe ouderverklaring niet bruikbaar is omdat deze niet is ondertekend en dat de vermelding op het oude formulier bij ouder 2 onvoldoende duidelijk is. De vermelding ‘V.O. (mid) (Mar.)” lijkt te duiden op voortgezet onderwijs in Marokko, hetgeen een gewicht 0 zou opleveren. Het leerlinggewicht is daarom niet vast te stellen.
8.8.1.Eiseres voert aan dat op het formulier 3 jaar vo en geen opleiding is vermeld. De 3-jarige VO opleiding is niet met een diploma afgerond. Daarmee staat voldoende vast dat het hooguit om een LBO kon gaan. In haar reactie op het verweerschrift stelt eiseres dat de ouder in totaal 8 jaar onderwijs met een diploma op 15-jarige leeftijd in Afghanistan heeft gevolgd. Volgens het op de site van DUO beschreven onderwijssysteem van Afghanistan is dit een categorie 2 opleiding.
8.8.2.Er is een inschrijfformulier en een ouderverklaring van 17 mei 2016 overgelegd. De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de nieuwe ouderverklaring niet bruikbaar is omdat een handtekening ontbreekt en voorts de verklaring incompleet is omdat de verklaring van de moeder ontbreekt. Verweerder heeft terecht geconcludeerd dat daardoor het leerlinggewicht niet kan worden bepaald.
8.9.1.Eiseres stelt dat twee ouders een verklaring hebben afgelegd waaruit 1,2 als gewicht volgt. Verweerder stelt zich ten onrechte op het standpunt dat de ouderverklaring niet volledig is omdat het BSN niet goed leesbaar is en de namen niet overeenkomen met de leerling, hetgeen hoogstens één letter betreft. Verweerder had het BSN eenvoudig kunnen opvragen.
8.9.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat, aangezien het eerste blad met de identiteit van de leerling ontbreekt en het BSN boven de vermelding ‘Natalia’ grotendeels is weggevallen, de ouderverklaring onvolledig is, omdat niet kan worden gecontroleerd of de ouderverklaring bij de leerling hoort.
8.10.1.Eiseres voert aan dat op de vraag “Bent u na de basisschool nog naar school gegaan?’ in de ouderverklaring duidelijk ‘ja, LTS’ is ingevuld. Verweerder stelt ten onrechte dat hieruit niet blijkt dat dit de hoogst genoten opleiding is.
8.10.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat uit de ouderverklaring niet blijkt dat LTS de hoogst genoten opleiding is, omdat vraag 3 van de ouderverklaring niet is ingevuld. Daarom kan het leerlinggewicht niet worden bepaald.
8.11.1.Eiseres voert aan dat duidelijk is dat een ouder basisonderwijs in Nederland heeft aangekruist. In 2013 was er nog vrij gebruik van formulier. Basisonderwijs was vóór 2015 altijd maximaal categorie 2 (meestal categorie 1). Aangezien ouder 1 basisonderwijs in Nederland heeft gevolgd (categorie 1) en ouder 2 maximaal een categorie 2 opleiding heeft genoten is leerlinggewicht 1,2 van toepassing.
8.11.2.De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat van de ouder die in het buitenland onderwijs heeft gevolgd meer informatie had moeten worden gevraagd over het land waar onderwijs is gevolgd en over het aantal jaren dat onderwijs is gevolgd. Zonder deze nadere informatie kan het leerlinggewicht niet worden vastgesteld.
9. De conclusie van het voorgaande luidt dat het beroep ongegrond is.
10. In hetgeen onder 4.3.3. is overwogen zie de rechtbank aanleiding verweerder te veroordelen in de door eiseres gemaakte proceskosten. Deze kosten stelt de rechtbank op grond van het Besluit proceskosten bestuursrecht voor de door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand vast op € 1.002,- (1 punt voor het indienen van het beroepschrift, 1 punt voor het verschijnen ter zitting, met een waarde per punt van € 501,- en een wegingsfactor 1). Tevens zal de rechtbank bepalen dat verweerder het door eiseres betaalde griffierecht dient te vergoeden.