Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.[eiser 1] ,
[eiser 2],
1.De procedure
- de dagvaarding van 2 september 2015 met producties 1-61;
- de conclusie van antwoord van 25 november 2015 met producties 1-32;
- het tussenvonnis van 16 maart 2016 waarbij een comparitie van partijen is gelast;
- de akte uitlating producties van [eisers] , tevens houdende overlegging producties 62 en 63;
- het proces-verbaal van de op 30 juni 2016 voor de meervoudige kamer gehouden comparitie van partijen en de daarin genoemde correspondentie en bescheiden, waaronder de pleitaantekeningen van partijen;
- de brief van de Staat van 8 juli 2016 met een reactie op het proces-verbaal;
- de brief van [eisers] van 12 juli 2016 met een reactie op het proces-verbaal.
2.De feiten
1Inleiding
2.Overtreding en sanctie te laat verzenden facturen (Tetris)
De elementen in deze paragraaf worden opgenomen in het besluit in de zaak Tetris, bepaald moet worden of deze ook in het “stelsel van afspraken” moeten worden betrokken of dat deze documenten complementair zijn.
Sanctionering Tetris
(…)
Realisatie van een overzicht van alle gedupeerden en realisatie reparatie
(….)
3.Stelsel van afspraken zoals op te nemen in stelsel van afspraken (Brix)
Deze elementen zijn geen onderdeel van Tetris, het voldoende borgen van de nakoming is met name bij deze elementen aan de orde omdat er geen formeel besluit aan ten grondslag ligt.
Herstel van organisatorische kwaliteit
Herstel van betrouwbaarheid: vertrek (betrokken) directieleden
De vier huidige directieleden worden vervangen. Dit betekent dat zij in de toekomst geen directe invloed meer mogen hebben in de aansturing van de onderneming. Zij kunnen wel aandeelhouder blijven.(…)
Goedkeuring van externe communicatie aangaande het reparatietraject door de energiekamer NMa
(…)
Melding aan OM
(…)
Geen bezwaar/beroep in de zaak Tetris
(…)
4.Directe gevolgen van afspraken
Deze gevolgen zijn toezeggingen die de NMa richting [B] heeft gedaan.
Gevolgen vergunning: Geen intrekkingstraject
: “Herstel van organisatorische kwaliteit” kan worden vastgesteld dat [B] hieraan voldoet.
Gevolgen lopende zaken: Stopzetten van onderzoekstrajecten
5.Niet bereikte afspraken
Sanctionering feitelijk leidinggevenden
(…)
Geen bezwaar/beroep in de zaak colportage
6.Communicatie en Planning
Deze punten worden nader ingevuld:
- Er worden met S&C afspraken gemaakt over de wijze van communiceren.
- Er wordt met het team Tetris afgestemd over het gereedkomen van de rapporten en planning van het sanctiebesluit. De planning van Brix zal daarop aansluiten.”
70. Nadat de eindafrekeningen zijn aangehouden door middel van de werkwijze zoals hiervoor beschreven, verricht [B] op eigen initiatief geen nadere handelingen die ervoor zorgen dat deze afnemers uiteindelijk alsnog hun eindafrekening ontvangen. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen proces is dat ervoor moet zorgen dat de aangehouden eindafrekeningen alsnog (tijdig) worden verzonden, dan wel dat ervoor zorgt dat de financiële verrekening alsnog plaatsvindt. (…)”
nooit bemerkt dat zij nog geld tegoed hadden van [B] en geen contact opgenomen om, toen [B] dit geld niet uit eigen beweging overmaakte, het hun toekomende geld op te eisen. [B] heeft deze door de consument te veel betaalde voorschotten daarmee onder zich kunnen houden.
al eerder ontstaan dan de aanvankelijke startdatum van de onderzoeksperiode, 1 januari 2006. Twee directieleden hebben verklaard dat er vanaf 2002/2003, respectievelijk 2003/2004 al werd gewerkt met handmatige schoning van eindafrekeningen. Ook uit de klantendatabase blijkt dat de handelwijze waarbij eindafrekeningen werden aangehouden in ieder geval al vanaf 2003 bestond. (…)
105. [B] heeft naar aanleiding van het onderzoek van de (…) NMa het proces van het controleren en verzenden van eindafrekeningen aangepast. Dit blijkt onder meer uit de Procesbeschrijving eindafrekening, gedateerd op 2 april 2011 (...), die [B] op 30 mei 2011 aan de NMa heeft verstrekt. (…)
In verband daarmee (…) zie ik uw schriftelijke zienswijze omtrent het rapport graag uiterlijk 14 november 2011 tegemoet.”
(…) eigener beweging reden gezien een reparatietraject op de starten (...)
Eneco baalt van stoute dochter”. In dat artikel worden [eiser 1] en [eiser 2] genoemd.
en [eiser 1] en [eiser 2] als (indirect) bestuurders, in strijd met toezeggingen aan de NMa;
3.21 (…) Het is alleszins begrijpelijk dat de door de NMa geconstateerde malversaties, het gebrek aan openheid van [B] over het NMa onderzoek en het ontwijken door[[GG]]
van de vraag of zij jegens [B] aansprakelijk is voor de door [B] als gevolg van de malversaties geleden schade, het vertrouwen van Eneco in[[GG]]
ernstig heeft geschaad en dat dit vertrouwen niet is hersteld met het aantreden van [E] als indirecte bestuurder van [B] . (…) het[ligt]
voor de hand dat de verstoorde verhoudingen tussen de aandeelhouders leiden tot een impasse in de aandeelhoudersvergadering. Dat laatste is door [B] en [GG] ook niet betwist en draagt als zodanig bij aan het oordeel dat aan de juistheid van het beleid van [B] moet worden getwijfeld.”
[B] -baas strijdbaar: Ik ben geen boef, wel slordig”. In de tweede helft van augustus en in september 2012 is in diverse kranten (onder meer het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad en het AD) aandacht besteed aan een door Groen Links ingesteld integriteitsonderzoek in verband met de werkzaamheden van haar Rotterdamse gemeenteraadslid [E] bij [B] . In die berichtgeving werd ook aandacht besteed aan de aan [B] en haar bestuurders opgelegde boetes. [eisers] wordt in voornoemde publicaties genoemd.
3.3 Tussen partijen is niet in geschil dat de ACM bevoegd is om een boete op te leggen indien de voorwaarden die een energieleverancier heeft vastgesteld, niet redelijk zijn. Zij verschillen echter van mening of de niet-naleving van op zich zelf redelijke contractsvoorwaarden een overtreding vormt in de zin van artikel 95b, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 44, eerste lid, van de Gaswet. In de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank geoordeeld dat van deze overtreding sprake is.
Boete bij oranje?” “
Barbertje moest hangen”en “
de ACM vrijt met Eneco”. Op 2 oktober 2014 is in het Financieele Dagblad een interview met [eiser 1] gepubliceerd met als kop: “
Ik ben gechanteerd door de kartelwaakhond”. Ook in andere media is aandacht aan de uitspraak van het CBB besteed, onder meer in Energeia en Trouw.
3.Het geschil
de persberichten, publicaties op haar
alleeneindafrekeningen waar [B] nog geld moest ontvangen zijn aangehouden; de verhouding tussen switchers die nog aan [B] moesten betalen en die nog geld tegoed hadden was ongeveer 50/50. Het is onzorgvuldig dat e-mails op misleidende wijze uit de context geciteerd zijn. Ook berust de suggestie dat [B] financieel voordeel had van de procedure op onjuiste dan wel een onvolledige weergave van de feiten; gelden zijn niet structureel achtergehouden. Het selectief horen van de directie en het dicteren van een zienswijze, maken de voorbereidingsprocedure eveneens onrechtmatig.
4.De beoordeling
Inleiding
“Onze Minister verleent op aanvraag een vergunning indien de aanvrager genoegzaam aantoont dat hij:
Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld met betrekking tot de inhoud van en de procedure voor aanvraag van een vergunning en de criteria, bedoeld in het eerste lid.”
Indien [B] niet voldoet aan de bij wet,[E-Besluit]
of bij dit besluit[bedoeld is de vergunning, toevoeging rechtbank]
gestelde voorschriften, of indien [B] naar het oordeel van de directeur DTe[Directie Toezicht Energie binnen de NMa, toevoeging rechtbank]
om andere reden niet langer in staat moet worden geacht de vergunde activiteit na te komen kan de directeur DTe conform artikel 95f, eerste lid van de[E-wet],
de verleende vergunning intrekken.”
een goede administratieve organisatie, met inbegrip van de financiële administratie, en over een goede interne of externe controle hierop (...)’.Indien bij uitoefening van het toezicht blijkt dat de voorschriften niet worden nageleefd, kan de ACM op grond van onder andere artikel 95f E-wet en het in randnummer 23 van de vergunning van [B] voor het leveren van elektriciteit genoemde voorschrift, besluiten de vergunning in te trekken. Een en ander geldt eveneens voor de vergunning tot het leveren van gas.
andereonderzoekstrajecten: “
Er zijn vier lopende zaken die stopgezet worden en worden opgenomen in de algemene verbetering van de administratieve organisatie: (…) [B] is bekend met deze onderzoeken en de status daarvan”(zie 2.10 onder 9). De Afspraken waren klaarblijkelijk gericht op het afwikkelen van alle onderzoeken, waarbij een reparatietraject werd afgesproken met betrekking tot de eindafrekeningen en een omvangrijk verbetertraject AO/IC om tegemoet te komen aan de gesignaleerde tekortkomingen op het gebied van AO/IC. Ook uit het boeterapport blijkt dat het onderzoek van de ACM naar de werkwijze bij de eindafrekeningen feitelijk onderzoek betrof naar de administratieve organisatie van [B] , met inbegrip van de financiële organisatie en de interne en externe controle daarop. Het feit dat de ACM in haar brief aan [B] van 10 maart 2011 (geciteerd in 2.8) als het (primaire) doel van het onderzoek in het kader van het onaangekondigde bedrijfsbezoek de naleving van artikel 95b E-wet en artikel 44 Gaswet vermeldt, en in het boeterapport ook slechts conclusies trekt ten aanzien van de naleving van artikel 95b E-wet, maakt dit niet anders. Ook voor [B] (en [eisers] ) was duidelijk dat de onderzoeken en de Afspraken zich niet beperkten tot de redelijke contractvoorwaarden en de naleving daarvan.
- i) de mededeling in de Staatscourant (productie 45D);
- ii) het persbericht [B] (productie 44);
- iii) de publicatie boetebesluit [B] (producties 43A en B);
- iv) het persbericht bestuurders (productie 46);
- v) de publicatie boetebesluiten bestuurders (producties 45A, B en C);
- vi) de publicaties in Trouw en
- besluit van 15 december 2011 tot publicatie persbericht [B] ;
- besluit van 31 januari 2012 tot publicatie boetebesluit [B] ;
- besluit van 5 juli 2012 tot publicatie persbericht bestuurders en
- besluit van 24 juli 2012 tot publicatie boetebesluit bestuurders.
handhavenvan die verwijzingen en links, gelet op de uitspraak van het CBB, onrechtmatig is. De verwijzingen en links bedoeld in de producties 43 tot en met 46 zijn reeds genoemd in 4.30. Producties 47, 48A, B en C en 49 betreffen de persberichten over en publicaties van de besluiten op bezwaar van [B] en [eisers] op de website van de ACM.
handhavingvan die publicaties op de website na de beslissing van het CBB, die ex nunc moet worden beoordeeld. Gesteld noch gebleken is dat bij wet is voorzien in een mogelijkheid om van de ACM een besluit te verkrijgen over het verwijderen van de publicaties, noch dat anderszins een bijzondere, met voldoende waarborgen omgeven, bestuurlijke rechtsgang is aangewezen waarin de gestelde onrechtmatigheid van het handhaven van de publicaties kan worden beoordeeld. In de Instellingswet ACM, die sinds 2013 van kracht is, is in de artikelen 12u tot en met 12w uitsluitend een wettelijk publicatieregime opgenomen, maar die wet biedt geen kapstok voor het verwijderen van publicaties van de website van de ACM. Het is dan ook aan de burgerlijke rechter om hierover te oordelen. In dat verband moeten, naar het oordeel van de rechtbank, de belangen van de Staat om de publicaties te handhaven worden afgewogen tegen de belangen van [eisers] om deze te verwijderen.