Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.De zaak en de beslissing in het kort
2.De procedure
- het tussenvonnis van 10 juli 2024, waarin de mondelinge behandeling is bepaald;
3.De feiten
Garanties van Verkoper
, waarin de huidige onderneming wordt voortgezet, zulks onder de voorwaarden als vermeld in het aan dit koopcontract gehechte concepthuurcontract.[…]
Voor wat betreft het Verkochte niet aan [bedrijf] B.V. is verhuurd, zal dit leeg en ontruimd worden opgeleverd.
Tekortkoming (wanprestatie)
4.Het geschil
5.De beoordeling
.De Koopovereenkomst gaat volgens MLH ook uit van een verschil tussen ‘levering’ en ‘oplevering’. Oplevering vindt namelijk pas plaats op het moment waarop een ruimte aan de andere partij ter beschikking wordt gesteld en oplevering is in de Koopovereenkomst niet aan enige tijdsbepaling verbonden, aldus nog steeds MLH.
Het is voor mij ook belangrijk om te weten wanneer je wilt wat ik met de overdracht leeg moet hebben. Omdat je zaterdag aangaf dat je waarschijnlijk pas in april wilt starten met de verbouwing zal dit mogelijk niet zoveel haast hebben, maar wil het wel graag weten. En ook belangrijk aan welke huur je denkt voor het voorste deel van de benedenverdieping zodat ik dit wel of niet voor opslag kan inrichten of huist[sic]
moet leegmaken.”
In het gesprek met [naam 4] kwam onder andere het huren van het voorste gedeelte van de kelder ter sprake. De hoogte van de huursom was natuurlijk ook al onderwerp van ons eerdere gesprek in oktober. [naam 4] zou dit met jou bespreken en op tijd hierop terugkomen.
Indien de wederpartij geen gebruik maakt van haar recht de Koop te ontbinden en nakoming verlangt,[…]” de tekortschietende partij een termijn van acht dagen krijgt om alsnog na te komen, en anders een boete verbeurt. Uit deze zinsnede volgt dat de partij die nakoming verlangt – en aanspraak wil maken op de contractuele boete – eerst het recht moet hebben de koop te ontbinden.
indien zich omstandigheden voordoen die voor de Koop of de uitvoering daarvan relevant kunnen zijn.” In tegenstelling tot wat NPG heeft aangevoerd, geldt deze informatieverplichting niet alleen in geval het verkochte onderdeel uitmaakt van een gemeenschap. Dat is in ieder geval niet uit de tekst van artikel IX lid 5 af te leiden en NPG heeft onvoldoende onderbouwd waar deze uitleg anders uit volgt. Dat NPG de informatieverplichting heeft geschonden blijkt uit het volgende. NPG heeft niet gereageerd op vragen van MLH over het leeghalen van de niet-verhuurde ruimtes, terwijl MLH in het eerder aangehaalde Whatsapp-bericht van 13 december 2023 specifieke vragen daarover heeft gesteld, en daarbij ook heeft aangegeven dat het arbeidsintensief is om die ruimtes leeg te maken. Ook heeft [naam 4] namens NPG ter zitting verklaard dat hij tijdens een bespreking op 18 december 2023 wel heeft gezien dat de niet-verhuurde ruimtes niet leeg waren, maar dat daar verder niet over is gesproken. NPG heeft voorafgaand aan de levering dus niet gecommuniceerd over het leeghalen, terwijl NPG nog heeft gezien dat de ruimtes niet leeg waren en NPG kennelijk wel van plan was om direct na levering de niet-verhuurde ruimtes op te knappen, zoals NPG tijdens de zitting heeft gesteld. Het lag dus juist op haar weg om daarover aan de bel te trekken. Verder heeft NPG, zodra zij op de op de dag van levering wist dat de niet-verhuurde ruimtes niet leeg waren, niet bij MLH om uitleg gevraagd en geen overleg gevoerd over de mogelijke vervolgstappen. In plaats daarvan heeft NPG direct de notaris geïnstrueerd dat de levering niet door kon gaan. Ook daarmee heeft NPG de informatieverplichting geschonden. Mede in het licht van deze schending door NPG is de tekortkoming van MLH van onvoldoende gewicht om ontbinding te rechtvaardigen.
Uit het vorenstaande volgt daarom dat uw cliënte in gebreke is in de nakoming van de gemaakte afspraken. Graag heb ik een dezer dagen nader contact met u om te komen tot een nieuwe datum van levering.”