6.3.veroordeelt Archimede c.s. hoofdelijk in de nakosten, begroot op € 173,00 aan salaris advocaat, te vermeerderen, onder de voorwaarde dat Archimede c.s. niet binnen 14 dagen na aanschrijving aan het vonnis heeft voldaan en er vervolgens betekening van de uitspraak heeft plaatsgevonden, met een bedrag van € 90,00 aan salaris advocaat en de explootkosten van betekening van de uitspraak.
Dit vonnis is gewezen door mr. N.C.H. Blankevoort, mr. M.R. Jöbsis en mr. M. Wouters, bijgestaan door mr. M. Sahin, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 29 november 2023. Het vonnis is ondertekend door de oudste rechter.
Bijlage I – prejudiciële vragen
Prejudiciële vragen zoals geformuleerd onder 4.1.1 van de dagvaarding:
Zijn de Customer Due Diligence maatregelen die Richtlijn 2015/849 voorschrijft en in het bijzonder artikel 13 lid 1 sub d en artikel 13 lid 2 Richtlijn 2015/849 al dan niet in samenhang met artikel 18 lid 1 en/of artikel 40 Richtlijn 2015/849 een maatregel van massasurveillance die een onevenredige inbreuk maken op de artikelen 7 en 8 van het Europees Handvest?
Zijn de Customer Due Diligence maatregelen die Richtlijn 2015/849 voorschrijft een maatregel van massasurveillance die een onevenredige inbreuk maken op de rechten van Arcimede c.s. als bedoeld in de artikelen 7 en 8 van het Europees Handvest vergelijkbaar met de onevenredige inbreuk die het Hof heeft vastgesteld HvJ EU 8 april 2014, nrs. C-293/12 en C-594/12, ECLI:EU:C:2014:238 (Digital Rights Ireland) al dan niet mede in het licht van artikel 13 lid 2 Richtlijn 2015/849 en de principle based wijze waarop er volgens artikel 13 lid 1 sub d en artikel 13 lid 2 van Richtlijn 2015/849 uitvoering dient te worden gegeven aan die verplichtingen en het feit dat de aldus vergaarde gegevens zonder waarborgen van betekenis ter beschikking staan aan de Nationale politie?
Maken de Customer Due Diligence maatregelen die Richtlijn 2015/849 voorschrijft, meer in het bijzonder de verplichting tot het houden van een (verscherpt) cliëntenonderzoek, een inbreuk op de onschuldspresumptie als bedoeld in artikel 48 lid 1 van het Europese Handvest indien de meldingsplichtige entiteit in overeenstemming met artikel 14 lid 4 de zakelijke relatie met Archimede c.s. beëindigt terwijl niet vaststaat dat Archimede c.s iets gedaan of nagelaten heeft dat is te kwalificeren als witwassen in de zin van artikel 1 lid 3 van de Richtlijn 2015/849?
Zijn de door de mededelingsplichtige entiteiten ingevolge artikel 13 Richtlijn 2015/849 te nemen maatregelen rechtmatig indien Archimede c.s. door het verlenen van medewerking aan het cliëntenonderzoek gedwongen zou kunnen worden om in strijd met artikel 48 lid 2 van het EU Handvest aan zijn eigen veroordeling mee te werken?
Prejudiciële vragen zoals geformuleerd onder 7 van de akte vermeerdering eis:
5. Geldt de beslissing van ABN AMRO om (cliëntenonderzoeks)maatregelen te treffen als bedoeld in artikel 11 tot en met 14 van EU Richtlijn 2015/849 als een uitvoeringshandeling van het EU-recht?
6. Dient de nationale rechter de door ABN AMRO uitgevoerde en/of uit te voeren (cliëntenonderzoeks)maatregelen als bedoeld in artikel 11 tot en met 14 van EU Richtlijn 2015/849 te toetsen aan de fundamentele rechten als bedoeld in overweging 65 van de EU richtlijn 2015/849 of wordt de eerbiediging van de fundamentele rechten als bedoeld in overweging 65 van de EU richtlijn 2015/849 voldoende gewaarborgd doordat ABN AMRO voor die fundamentele rechten van EU burgers kan opkomen in haar relatie met de autoriteiten?
7. Is die onder 6) bedoelde waarborg ook voldoende indien ABN AMRO in de praktijk niet opkomt voor de fundamentele rechten van EU burgers, maar in plaats daarvan, tegen de adviezen van de Raad van State en de Autoriteit persoonsgegevens in, [1] slechts vergaande samenwerking zoekt met de autoriteiten en [2] die autoriteiten slechts faciliteert bij het maken van die inbreuken op de fundamentele rechten als bedoeld in overweging 65 van richtlijn 2015/849, onder meer door het oprichten van een vennootschap zoals Transactie Monitoring Nederland B.V.?
Bijlage II – Artikelen 2, 3 en 35 uit de ABV
Artikel 2 - Zorgplicht
Wij hebben een zorgplicht. U bent ook zorgvuldig tegenover ons en u mag van onze dienstverlening geen misbruik maken.
1. Wij zijn bij onze dienstverlening zorgvuldig en houden hierbij zo goed mogelijk rekening met uw belangen. Dit doen wij op een manier die aansluit bij de aard van de dienstverlening. Deze belangrijke regel geldt altijd (...)
2. U bent zorgvuldig tegenover ons en houdt zo goed mogelijk rekening met onze belangen. U werkt eraan mee dat wij onze dienstverlening correct kunnen uitvoeren en aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Hiermee bedoelen wij niet alleen onze verplichtingen tegenover u, maar bijvoorbeeld ook verplichtingen die wij in verband met onze dienstverlening aan u hebben tegenover toezichthouders of fiscale of andere (nationale, internationale of supranationale) autoriteiten. U geeft ons, als wij daarom vragen, de informatie en documentatie die wij daarvoor nodig hebben. Als het u duidelijk moet zijn dat wij die informatie of documentatie nodig hebben, geeft u die uit uzelf.
U mag onze diensten of producten alleen gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld en hiervan geen misbruik (laten) maken. Denkt u bij misbruik bijvoorbeeld aan strafbare feiten of activiteiten die schadelijk zijn voor ons of onze reputatie of die de werking en betrouwbaarheid van het financiële stelsel kunnen schaden.
Artikel 3 - Activiteiten en doeleinden
Wij vragen u om informatie om misbruik te voorkomen en risico’s te beoordelen.
1. Banken hebben een sleutelrol in het nationale en internationale financiële stelsel. Helaas wordt onze dienstverlening soms misbruikt, bijvoorbeeld voor het witwassen van geld. Wij willen misbruik voorkomen en moeten dit volgens de wet ook doen. Wij hebben hiervoor informatie van u nodig. De informatie kan bijvoorbeeld ook nodig zijn voor de beoordeling van onze risico’s of het goede verloop van onze dienstverlening. Daarom informeert u ons, als wij dat vragen, in ieder geval over:
a. a) uw activiteiten en doelen;
b) waarom u een product of dienst van ons afneemt of wilt afnemen;
c) hoe u bent gekomen aan geld, waardepapieren of andere zaken die u bij of via ons onderbrengt. (…)
2. U werkt eraan mee dat wij de informatie kunnen controleren. Bij het gebruik van de informatie houden wij ons aan de geldende privacyregelgeving.”
Artikel 35 - Opzegging van de relatie
(...)
1. U kunt de relatie tussen u en ons opzeggen. Wij kunnen dit ook. Het is daarvoor niet nodig dat u in verzuim bent met de nakoming van een verplichting. Wij houden ons bij opzegging aan onze zorgplicht als genoemd in artikel 2 lid 1 ABV. Als u ons vraagt waarom wij de relatie opzeggen, dan laten wij u dat weten.