Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
uitspraak van de meervoudige kamer van 20 januari 2022 in de zaken tussen:
[eiseres] , te Amsterdam, eiseres,
Als belanghebbenden hebben deelgenomen: Amsterdam Open Air B.V. en voor het Reggae Lake Festival I.M. Forster, hierna gezamenlijk: vergunninghouder (gemachtigde: mr. M.L. Diepenhorst)
Procesverloop
28 oktober 2021. Eiseres is verschenen. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigden. Namens verweerder is ook [naam 1] verschenen. Amsterdam Open Air B.V. is vertegenwoordigd door [naam 2] en vergunninghouder is bijgestaan door haar gemachtigde. Groengebied Amstelland heeft zich laten vertegenwoordigden door zijn gemachtigde.
Overwegingen
[datum 3] 2019. Deze festivals hebben plaatsgevonden op de Noordoever van [locatie] , ter hoogte van het [straat 1] en het [straat 2] in Amsterdam.
Voorschriften
7.2. Door een bodem- en grasdeskundige van Flevo Green is op 16 januari 2019 onderzoek uitgevoerd op twee plaatsen die het zwaarst belast worden: de publieksarea bij de ‘main stage’ en de locatie van het podium bij de ‘format area’. De onderzoeksvragen, het onderwerp van de beoordeling, de onderzoeksmethode en een verslag zijn neergelegd in een rapport van 15 februari 2019. Ook het rapport van Flevo Green uit 2016 en meetresultaten uit 2016 en 2017 maken onderdeel uit van het dossier in deze zaak [11] . In 2016 concludeerde Flevo Green dat het park bij uitstek geschikt is voor een evenement als Open Air en dat het park maar op een enkele plaats extra aandacht nodig heeft in de vorm van regulier onderhoud, wat de draagkracht daar ten goede komt. In 2018 is de bodem na het evenement extra (diep) gelucht en doorgezaaid. Volgens de deskundige zijn de effecten van het onderhoud in 2018 direct zichtbaar in de meetresultaten van 2019. Deze resultaten laten zien dat in beide gebieden van bodemverdichting in de toplaag geen sprake (meer) is. Er is voldoende humus in de bodem, de verkruimelbaarheid is goed en mix van humus, klei en zand zorgt voor een uitstekende draagkracht van de bodem. Het gebruik van het terrein voor evenementen is niet van invloed op verdichting dieper dan 30 cm en voor de diepere verdichting geldt bovendien dat deze geen negatieve invloed heeft op de groei van het gras in de toplaag. Het uitgevoerde onderzoek bevestigt dus dat de ondergrond in het Gaasperkpark goed geschikt is voor Open Air. Na gebruik is enige verdichting van de toplaag niet uit te sluiten, maar de techniek om de bodemkwaliteit op peil te houden is beschikbaar, aldus de deskundige.
Beslissing
- verklaart de beroepen ongegrond;
- draagt verweerder op de betaalde griffierechten van € 356,00 aan eiseres te vergoeden.
S.J. Mees-Bolle, leden,in aanwezigheid van mr. C. Pasteuning, griffier
.De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 20 januari 2022.