Uitspraak
TESI N.V.
CARIBBEAN BEACH RESORT DEVELOPMENT N.V.,
PORT DE PLAISANCE MEDICAL CENTER N.V.,
PORT DE PLAISANCE HOTEL MANAGEMENT N.V.,
Het LAND SINT MAARTEN,
1.Het verloop van de procedure
A. De overeenkomst tot grondruil tussen partijen onverkort zal doen nakomen door aan Tesi het recht van erfpacht op de grond omschreven in de memorie van grieven te verlenen onder de in het uitgiftebesluit en de conceptakte overeengekomen voorwaarden en bepalingen.
B. Het Land zal gebieden om binnen twee dagen na betekening van het in deze te wijzen vonnis de notariële akte van erfpachtverlening te passeren. Indien het Land haar medewerking niet onmiddellijk verleent dit vonnis in plaats zal treden van de door het Land te verlenen medewerking en de Princess Group zal machtigen een afschrift van het vonnis te doen inschrijven in de openbare registers.
C. Het Land zal veroordelen om het hierboven gevorderde onder A na te komen op straffe van een aan de Princess Group te verbeuren dwangsom van US$ 10.000,- per dag ingaande op de dag van betekening van dit vonnis aan het Land, in het geval het Land in gebreke zal blijven met de naleving.
2.De beoordeling
Court-Yard/Eilandgebied Sint Maarten).
FIAR/Thuiskopie, r.o. 4.1.2, is als maatstaf voor toelating als tussenkomende partij geformuleerd of de partij die tussenkomst vordert, voldoende belang heeft om zich met een vordering te mengen in het aanhangige geding in verband met de nadelige gevolgen die van de uitspraak daarin kan ondervinden. Dat belang kan volgens het arrest erin bestaan dat in verband met de gevolgen die de uitspraak heeft, benadeling of verlies van een recht dreigt dan wel de positie van de tussenkomende partij anderszins kan worden benadeeld. Aannemelijk is, gelet op de verduidelijking die in HR 12 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1602, NJ 2015/295,
Alstom/ABB, rov. 3.2 (zie ook HR 15 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1788, NJ 2019/450,
Zorginstituut/Staat en Biogen, rov. 2.3) is gegeven voor voeging, ook voor tussenkomst geldt dat onder nadelige gevolgen in dit verband zijn te verstaan: de feitelijke of juridisch gevolgen die de toe- dan wel afwijzing van de in de procedure ingestelde vordering of het gezag van gewijsde van de in die procedure gegeven eindbeslissingen zal kunnen hebben voor degene die de tussenkomst vordert.
FIAR/Thuiskopie, ro. 4.1.3). Uit de incidentele conclusie volgt niet welke vordering [Eiser] wil instellen en tegen wie. In zijn conclusie richt hij de nodige grieven tegen het oordeel van het Gerecht, waaraan hij de conclusie verbindt dat het bestreden vonnis moet worden vernietigd, maar daaruit volgt nog niet welke vordering hij tegen een van beide of beide oorspronkelijke partijen wil instellen. Om deze reden moet de incidentele vordering tot
tussenkomstworden afgewezen.
voegenaan de zijde van Tesi c.s., zal het Hof dit toewijzen. Weliswaar gaat de hoofdzaak over de rechtsgeldigheid van de overeenkomst tussen partijen inzake de overdracht van een erfpachtsrecht, terwijl het belang van [Eiser] bij voeging is de aantasting van integriteit en zijn goede naam, maar zowel Tesi c.s. als [Eiser[ willen dat het vonnis van het Gerecht van tafel gaat, met in de ogen van [Eiser] als feitelijk resultaat dat zijn naam wordt gezuiverd.
Landsbesluit tarieven in burgerlijke zaken. De griffier van het Hof stelt zich op het standpunt dat het maximum van NAf 15.000,- aan griffierecht verschuldigd is. Tesi c.s. hebben NAf 900,- betaald, zodat NAf 14.100,- moet worden nabetaald.