3.1.Op grond van hetgeen tot dusver naar voren is gebracht, kan worden uitgegaan van de volgende feiten:
a.
a) Eiser is op […] 1990 geboren in de Dominicaanse Republiek.
b) In 1993 is eisers geboorte ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de Dominicaanse Republiek, door inschrijving van de daarvan opgemaakte ‘acta inextensa de nacimiento’ in de ‘registros de nacimiento, declaracion tardía’. Blijkens deze akte heeft [naam moeder] (hierna: moeder […]) verklaard dat zij eisers moeder is en dat [naam vader] (hierna: vader […]) de vader is.
c) In 1997 is in de registers van de burgerlijke stand van de Dominicaanse Republiek de van de erkenning van eiser door vader […] opgemaakte ‘acta inextensa de reconocimiento’ ingeschreven. Blijkens deze akte heeft vader […] verklaard dat hij de vader van eiser is en [naam moeder] de moeder. Vermeld is dat vader […] ‘soltero’ was. Dat klopte niet: hij was tot zijn overlijden gehuwd met een andere vrouw dan de moeder van eiser.
d) Vader […] woonde bij leven op Curaçao. Hij had de Nederlandse nationaliteit. Hij stierf in 1998. Moeder […] woonde tot begin 2008 met eiser in de Dominicaanse Republiek. Zij had de nationaliteit van dat land. Moeder […] overleed in 2009.
f) Eiser en zijn moeder zijn in 2008 vanuit de Dominicaanse Republiek naar Curaçao verhuisd. Volgens de basisadministratie persoonsgegevens was hun datum van vestiging alhier […] 2008. Eiser werd ingeschreven als kind van vader […] en moeder […], met de achternaam [naam vader gevolgd door naam moeder].
g) In 2011 is eiser te Curaçao gehuwd. Uit dit huwelijk is in 2012 geboren eisers dochter [naam dochter, met als achternaam de naam van verzoekers vader gevolgd door de naam van verzoekers echtgenote].
h) Bij brief van 27 januari 2017 heeft het waarnemend hoofd van de afdeling Publieke Zaken van met Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening eiser als volgt bericht:
Geachte heer [naam verzoeker, bestaand uit zijn vaders naam gevolgd door zijn moeders naam],
Op […] 2008 werd u ingeschreven in de basisadministratie van Curaçao met de Dominicaanse nationaliteit.
U bent verzocht om uw geboorteakte over te leggen.
Uit het onderzoek naar de door u overgelegde geboorteakte is gebleken dat u niet in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit. Ter toelichting geldt het volgende:
Feiten en omstandigheden
U bent geboren te Santo Domingo, Dominicaanse Republiek op […] 1990 uit mevrouw [moeder van verzoeker] van Dominicaanse nationaliteit. Op […] 1993 werd u bij de burgerlijke stand van Santo Domingo aangegeven. Op de door u overgelegde geboorteakte staat als vader opgenomen de heer [naam vader van verzoeker].
De heer [naam vader van verzoeker] geboren op Curacao d.d. […] 1940, van Nederlandse nationaliteit was ten tijde van uw erkenning echter gehuwd. Een dergelijke erkenning is op grond van artikel 330 aanhef onder b van het oud Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen nietig en wordt derhalve niet overgenomen naar Nederlands recht. Hierdoor is evenmin sprake geweest van een nationaliteitsrechtelijk gevolg. Dit betekent dat u niet de Nederlandse nationaliteit ontleent of heeft ontleend aan erkenning door de heer [naam vader van verzoeker].
Gevolgen beslissing
U bent persoonlijk geïnformeerd dat uw geslachtsnaam en afstammingsgegevens zullen worden gewijzigd.
U bent hiermee akkoord gegaan. U bent nu in het bezit van een verklaring niet van toepassing. Omdat u de Nederlandse nationaliteit niet bezit of nimmer heeft bezeten en uw erkenning niet rechtsgeldig is, bent u vreemdeling in de zin van de Landsverordening toelating en uitzetting. U dient zich dan ook direct te melden bij het loket van Toelatingsorganisatie om uw verblijfsrechtelijke positie op Curacao te regelen.
Nederlanderschap
De gronden waarop het Nederlanderschap kan worden verkregen zijn limitatief opgesomd in de Rijkswet op Nederlanderschap.
U kunt op grond van artikel 17 van de Rijkswet op het Nederlanderschap een verzoek tot vaststelling van de Nederlandse nationaliteit indienen bij het Gemeentelijk Hof van Justitie.
Conclusie
Mocht u het met deze beslissing niet eens zijn, dan kunt u binnen zes weken na dagtekening van deze brief, een bezwaarschrift indienen bij Publieke Zaken Curacao. Het bezwaarschrift dient te worden gemotiveerd en dient gezonden te worden aan het hoofd van Publieke Zaken.
i.
i) Eiser heeft geen bezwaarschrift ingediend tegen de beslissing van 27 januari 2017.