6.1.De rechtbank heeft in de rechtsoverwegingen 2.1 tot en met 2.5 van het bestreden vonnis de feiten vastgesteld waarvan zij is uitgegaan bij de beoordeling van het door [appellant] gevorderde. Het hof zal eveneens van die aldus vastgestelde feiten uitgaan. Wel ziet het hof in hetgeen door partijen in de processtukken over en weer in hoger beroep naar voren is gebracht aanleiding die feitenvaststelling met enkele nadere feiten aan te vullen. Het hof gaat uit van de volgende feiten:
a. [appellant] is eigenaar van het appartement aan de [adres] te [plaats] (hierna: het appartement). Voor de financiering van het appartement heeft [appellant] in 2005 een hypothecaire geldleningsovereenkomst gesloten met Obvion en als zekerheid daarvoor heeft [appellant] ten behoeve van Obvion op het appartement een recht van hypotheek gevestigd. De notariële akte waarbij het recht van hypotheek is gevestigd, bevat een huurbeding (productie 1 bij inleidende dagvaarding). Het luidt, voor zover hier van belang:
“Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van geldgever(hof: Obvion)
is het hypotheekgever(hof: [appellant] )
niet toegestaan om het onderpand te verhuren, te verpachten of anderszins in gebruik af te staan.”
b. Op de hypothecaire geldleningsovereenkomst zijn algemene voorwaarden van toepassing (productie 2 bij inleidende dagvaarding; hierna: de algemene voorwaarden). Ook de algemene voorwaarden bevatten een huurbeding, in artikel 3 (‘Verbodsbepalingen’) aanhef en onder a en f. Dat luidt, voor zover hier van belang:
“Zonder schriftelijke toestemming van geldgever(hof: Obvion)
is het de geldnemer(hof: [appellant] )
verboden:
a. het onderpand te verhuren, te verpachten, of anderszins in gebruik af te staan of gebruik daarvan door derden te gedogen, vooruitbetaling van huur- of pachtpenningen te bedingen of te aanvaarden, het recht op huur- of pachtpenningen te vervreemden, te verpanden of anderszins te bezwaren;
(…);
f. met betrekking tot het onderpand een overeenkomst van huurkoop aan te gaan;
c. In artikel 18.1 van de algemene voorwaarden staat, voor zover hier van belang:
“Al hetgeen geldgever van geldnemer te vorderen heeft is in zijn geheel onmiddellijk opeisbaar indien geldnemer:een of meer van zijn uit deze Algemene Voorwaarden, de hypotheekakte dan wel de akte van geldlening voortvloeiende verplichtingen niet, niet-tijdig of niet-behoorlijk nakomt.”
d. Op enig moment bleek Obvion dat [appellant] , zonder dat hij daarvoor toestemming had gekregen, het appartement verhuurde. Op 30 december 2010 heeft Obvion [appellant] daarom per brief, met als onderwerp ‘Verhuur onderpand [adres] , [postcode] [plaats] ’, het volgende bericht (productie 4 bij inleidende dagvaarding):
“(…). U heeft bovenvermelde woning verhuurd dan wel aan derde(n) in gebruik heeft gegeven. Naar aanleiding hiervan delen wij u het volgende mede:
Met het oog op de zekerheidswaarde van uw woning, die ten behoeve van Obvion hypothecair is verbonden geven wij u geen toestemming om deze woning te verhuren of op andere wijze aan derde(n) in gebruik te geven.
Mits u stipt voldoet aan uw verplichtingen jegens Obvion zien wij thans geen aanleiding om stappen te ondernemen tegen een verhuursituatie, ondanks het feit dat daarvoor door ons geen toestemming is gegeven. Dit houdt niet in dat wij het recht zouden prijsgeven om de nietigheid van de huurovereenkomst in te roepen. Obvion behoudt zich uitdrukkelijk alle rechten voor die zij als hypotheekhoudster heeft.”
e. [appellant] heeft het appartement laatstelijk in juni 2018 opnieuw verhuurd.
f. Bij brief van 26 november 2018 (productie 5 bij conclusie van antwoord) heeft Obvion aan [appellant] bericht (voor zover van belang):
“(…). U verhuurt uw woning aan de [adres] te [plaats] . U heeft echter geen toestemming uw woning te verhuren.
(…).Wilt u voorkomen dat Obvion uw woning via een executieveiling verkoopt dan heeft u een aantal opties:
- U beëindigt de verhuurper directmiddels een aangetekende brief aan de huurder van uw woning en gaat uw woning weer volledig zelf bewonen.
- U beëindigt de verhuur per direct en u zet uw woning te koop om uw lening bij Obvion volledig in te lossen;
- U sluit uw hypotheek over naar een andere hypotheekverstrekker die verhuur wel toestaat. Hiermee lost u uw volledige lening bij Obvion in.
- U lost uw hypotheek bij Obvion volledig in. U hoeft dan geen toestemming meer van Obvion om uw woning te verhuren. Wel dienen wij de herkomst van de gelden waarmee u de hypotheek aflost vóór datum van de aflossing te kennen.
Beëindiging verhuur woning
U moet de verhuur per direct beëindigen en ons hierover informeren. De huurder ontvangt van ons ook een brief waarin staat dat de woning zonder toestemming van Obvion is verhuurd. En dat de huurder de woning direct moet verlaten. (…).”
g. In de periode tussen 26 november 2018 en 9 juni 2020 is er tussen partijen herhaaldelijk contact geweest, zowel mondeling als schriftelijk. In die contacten heeft Obvion onder meer herhaald, kort gezegd, dat de verhuur door [appellant] zonder toestemming plaatsvond en dat deze moest worden beëindigd. Verder zijn er contacten geweest over voorstellen van [appellant] , waarbij Obvion heeft verzocht om nadere informatie van [appellant] .
h. Bij brief van 9 juni 2020 (productie 16 bij conclusie van antwoord), met als onderwerp ‘Opzegging en opeisen lening’, heeft Obvion het volgende aan [appellant] geschreven, voor zover hier van belang:
“U heeft een lening gesloten bij Obvion voor het appartement aan de [adres] , [postcode] in [plaats] (hierna onderpand). U heeft daar slechts een paar jaar gewoond en u woont daar nu al vele jaren niet meer. U heeft ons onderpand steeds verhuurd.
Obvion heeft u herhaaldelijk op de onrechtmatige verhuur aangesproken en aangegeven dat verhuur niet is toegestaan. Zij heeft u dringend verzocht de verhuur stop te zetten en zelf weer in de woning te gaan wonen. U heeft daar nooit gehoor aan gegeven.
Omdat u steeds stelde dat ons onderpand aan dezelfde persoon/gezin is verhuurd sedert 2010 heeft Obvion[u, toevoeging hof]
meermaals in de gelegenheid gesteld om dit aan te tonen. Ook dat is niet gebeurd. Helaas werden onze vermoedens bevestigd. Namelijk dat u de woning gedurende al die tijd aan diverse huurders heeft verhuurd, ook na 2018.
Ook bent u niet van plan te gaan wonen in ons onderpand. Dat blijkt ook weer uit uw emails van 5 en 7 juni 2020. Obvion heeft enkel een lening verstrekt voor eigen bewoning. Indien u ons onderpand wilt blijven gebruiken als belegging, dient u een andere financier te zoeken. Ook dat heeft u niet gedaan.
Het dossier is daarom voorgelegd en beoordeeld door de directie welke besloten heeft de lening op te zeggen en op te eisen aangezien[u, toevoeging hof]
al eerder duidelijk heeft gemaakt de woning niet onderhands te willen en zullen verkopen.
Obvion zal dan ook niet langer meer wachten. Wij zullen Notariskantoor [XXX] opdracht geven de veiling van uw woning in gang te zetten. De bijkomende kosten komen voor uw rekening, die kunnen oplopen tot om en nabij € 10.000,-.
We vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben gewaarschuwd en voldoende in de gelegenheid te hebben gesteld conform onze algemene voorwaarden te handelen. Helaas heeft u er niets mee gedaan.”
i. De veiling van het appartement stond vervolgens gepland voor 30 september 2020.
j. In een door [appellant] gestarte kortgedingprocedure heeft de voorzieningenrechter op 16 september 2020 geoordeeld dat Obvion niet tot opzegging mocht overgaan door Obvion, zodat zij de lening niet had mogen opeisen en de veiling niet had mogen doorzetten. Naar aanleiding van dat kort geding-vonnis heeft Obvion toen de verdere veiling van het appartement gestaakt.
k. Nadat de rechtbank op 17 augustus 2022 het bestreden vonnis had gewezen waarin de rechtbank oordeelde, verkort weergegeven, dat Obvion de hypothecaire geldleningsovereenkomst gelet op het huurbeding mocht opzeggen en dat die opzegging geen misbruik van bevoegdheid vormt en ook geen strijd oplevert met de bijzondere zorgplicht van artikel 4:24a Wft, heeft Obvion de hypothecaire geldleningsovereenkomst bij brief van 25 oktober 2022 voor zoveel nodig opnieuw opgezegd en kenbaar gemaakt dat wanneer de lening niet uiterlijk 26 januari 2013 is afgelost Obvion direct zal overgaan tot het veilen van het appartement (productie 38 bij memorie van grieven).
l. [appellant] heeft de geldlening bij Obvion inmiddels afgelost.
De procedure bij de rechtbank