3.3.De onderneming is daarna uitgebreid met een paardenhouderij en hoefsmederij. Op 25 september 2003 hebben partijen een akte van vennootschap onder firma ondertekend (hierna: de vennootschapsovereenkomst). Volgens deze akte werd de agrarische onderneming, met de paardenhouderij en hoefsmederij, met ingang van 1 januari 2003 door partijen gezamenlijk uitgeoefend onder de naam [de VOF]
De vennootschapsovereenkomst luidt onder meer:
‘Administratie en jaarrekening
Artikel 3
1. (…)
3. Het boekjaar van hef bedrijf van de vennootschap loopt van 1 januari tot en met 31 december daaropvolgend.
(…)
Einde van de overeenkomst
Artikel 11
De overeenkomst van vennootschap eindigt:
a. (…)
g. door duurzame ontwrichting van de samenwerking, welke situatie ten aanzien van de vennoten in ieder geval aanwezig wordt geacht bij scheiding van tafel en bed, bij echtscheiding en bij het metterwoon verlaten door een vennoot van de echtelijke woning.
(…)
Voortzettingsrecht
Artikel 13
1. (…)
4. Indien de overeenkomst van vennootschap eindigt door een duurzame ontwrichting van de vennootschappelijke samenwerking heeft uitsluitend de vennoot sub 1 het recht het bedrijf van de vennootschap voort te zetten en de daaraan verbonden rechten uit te oefenen.
(…)
Verdelings- en overnemingsbeding
Artikel 14
1. De voortzettende vennoot verkrijgt krachtens verdeling het aandeel van de niet-voortzettende vennoot in alle goederen die deel uitmaken van het vennootschapsvermogen, onder de gehoudenheid de waarde van dat aandeel in geld uit te keren aan de niet-voortzettende vennoot. De verdeling vindt plaats aan het einde van het boekjaar waarin de uitoefening van het voortzettingsrecht heeft plaatsgevonden.
De waarde van dat aandeel is gelijk aan de kapitaaldeelname van de niet-voortzettende vennoot in het bedrijf van vennootschap zoals die blijkt uit de balans van het bedrijf van de vennootschap op het moment van de voltrekking van de verdeling, waarbij de activa en passiva van het vennootschappelijke bedrijf worden gewaardeerd overeenkomstig de navolgende maatstaven:
a. alle bedrijfsmiddelen voor de bedrijfswaarde, maar de cultuurgronden en de bedrijfserfgrond niet lager dan de waarde daarvan in verpachte staat;
b. alle overige activa en passiva voor de boekwaarde, maar activa aangehouden ter belegging voor de directe opbrengstwaarde.
2. De voortzettende vennoot heeft het recht om de vermogensrechten op de onroerende zaken waarvan door die vennoot de economische eigendom krachtens verdeling is verkregen, van de niet-voortzettende vennoot om niet en vrij en onbezwaard over te nemen. (…)
Deze akte geldt voor zoveel mogelijk en nodig als akte van levering en indien enige leveringshandeling vereist is heeft de levering voor zover mogelijk plaatsgevonden op het moment van de verdeling als hiervoor aangegeven.
(…)
Waardering
Artikel 16
1. (…)
3. Wanneer men in onderling overleg, wat de vaststelling van de waarde of prijs betreft, zoals bedoeld in deze akte, niet tot overeenstemming komt dan wordt deze bindend vastgesteld door drie deskundigen door de bevoegde kantonrechter vast te stellen en te benoemen op verzoek van de meest gerede vennoot, zonder dat dit bindend advies aan de uitvoering van de verdeling en levering van de goederen van het bedrijf in de weg staat.
(…)
Betalingsverplichting
Artikel 19
1. De voortzettende vennoot moet het verschuldigde bedrag wegen de verdeling van het vennootschapsvermogen en de overname van goederen krachtens artikel 14 betalen aan de niet-voortzettende vennoot binnen zes maanden na de verdeling van het vennootschapsvermogen maar uiterlijk bij de levering van die goederen.’