Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.Het geding
2.De feiten
(…) Zoals het zich nu laat aanzien zijn er weinig aanknopingspunten om te vermoeden dat cliënt zijn werkzaamheden spoedig zal kunnen hervatten. Dit betekent dat u als werkgever niet langer een belang heeft om de arbeidsovereenkomst met cliënt in stand te laten. Ik vertrouw er daarom op dat u op de kortst mogelijke termijn een ontslagaanvraag zult indienen bij het UWV en ook de transitievergoeding aan cliënt zult uitbetalen. (…)”
(…) U vertelde mij desgevraagd telefonisch dat Apotex om ‘strategische redenen’ de arbeidsovereenkomst slapende zal houden. Hiermee wordt bereikt dat de transitievergoeding niet verschuldigd is. Ik heb u gewezen op de re-integratieverplichtingen die blijven gelden zo lang de arbeidsovereenkomst voort duurt. Voorts heb ik u gewezen op het ontwerp wetsvoorstel Transitievergoeding in relatie tot ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Indien dit ontwerp wet wordt, wordt onder omstandigheden een betaalde transitievergoeding door werkgever, door de overheid vergoed. U gaf aan dit ontwerp te kennen, doch niet in overleg te willen treden om te bezien of op deze manier alsnog aan cliënt een transitievergoeding kan worden voldaan. Evenmin ziet u reden om in overleg te treden om een andere minnelijke regeling te bereiken (…)”
(…) Vandaag hebben wij met elkaar de eindevaluatie doorgenomen. Sinds 8 april 2018 heeft u voor 12 uur per week werkzaamheden verricht voor Apotex in de functie van [functienaam 3] (…) In de afgelopen periode is gebleken dat u niet op voldoende zinvolle wijze en met genoegzame zelfstandigheid invulling kan geven aan de functie (…) en kunnen deze werkzaamheden dus niet als passende arbeid worden beschouwd. Andere passende alternatieven kunnen wij u op dit moment niet aanbieden. Het spijt ons oprecht dat wij u moeten berichten dat er voor u binnen Apotex geen passende functie voorhanden is. U hoeft na vandaag uiteraard geen werkzaamheden meer te verrichten, maar u bent van harte welkom om uw spullen te komen verzamelen en uw collega’s gedag te zeggen.
(…) Vandaag het evaluatiegesprek gehad bij Apotex. Mevrouw [naam 1] heeft aangegeven dat [werknemer] niet meer terug hoeft te komen en dat nu de advocaten aan het werk moeten. Zij gaat zo spoedig mogelijk de advocaat van Apotex op de hoogte stellen van de beslissing. Het verslag van dit gesprek heb ik toegevoegd aan deze mail. Verder zullen wij nog een aantal verslagen gaan ontvangen van de voorgaande gesprekken met de HR medewerker Marco Jan Jochems en de arbeidsdeskundige Peter Jonkman (…)”
(…) Dus hebben wij op vrijdag 8 juni 2018 te horen gekregen dat ik op maandag 11 juni niet meer hoef/mag komen werken. Ik vind het wel heel jammer dat ik niet meer mag/hoef te komen maar ik kan het standpunt van Apotex wel enigszins begrijpen. Ik wil alle collega’s en vooral de collega’s van de Technische dienst (…) heel hartelijk bedanken voor de laatste 2 maanden en ook dat ik voor 30 jaar met (meestal) met veel plezier en inzet heb mogen werken en wens Apotex en al het personeel heel veel sterkte toe en maak er met zijn allen een nog mooier bedrijf van (…).”
Op 8 juni 2018 heb ik samen met [werknemer] (mijn man) een evaluatiegesprek gehad met mevrouw [naam 1] , Apotex. In het gesprek zegt mevrouw [naam 1] tegen [werknemer] dat hij niet meer hoeft te komen om te werken.
3.Het geschil
4.De beoordeling van het hoger beroep
Zowel in het gesprek als in de brief is er opgezegd en wel per direct”). Voor zover [werknemer] voor het overige heeft bedoeld zijn grief mede te richten tegen andere stellingen in de pleitnota die door de kantonrechter niet zijn betrokken in de besluitvorming, is dit niet onderbouwd of toegelicht.
welpassende administratieve werkzaamheden voorhanden waren voor [werknemer] binnen Apotex. Die vraag behoeft echter in de onderhavige procedure geen verdere beantwoording, aangezien dit buiten het bestek van de grieven valt.