Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
“
Door deze verandering wijzigen uw oude arbeidsvoorwaarden niet, op een punt na en wel t.w. de VUT-regeling. (…)Wat betreft uw pensioenafspraken geldt, dat uw oude polis premievrij wordt gemaakt en deze wordt overgedragen aan Conline Holland B.V., zodat uw pensioenopbouw gewoon doorloopt en u hiervan geen nadelige invloed heeft.Alle overige secundaire arbeidsvoorwaarden blijven ook gehandhaafd. (…)”.
“
Aangezien Conline Coatings niet onder een verplicht Bedrijfspensioenfonds valt, diende de LAP-regeling met ingang van 1 januari 1997 te worden beëindigd. De premievrije polis voor het ouderdomspensioen op dat moment bedraagt (…)
Excedentpensioenregeling vanaf 1 januari 2002” dat zij heeft besloten de pensioenaanspraken en -regeling onder te brengen bij Zwitserleven als pensioenuitvoerder. Bij de brief zit een modulewijzer Pensioenen en een aanmeldformulier. In de modulewijzer staat dat de huidige pensioenaanspraak en pensioenregeling ongewijzigd is gebleven en dat sprake is van een beschikbare premieregeling. Voor nadere informatie of toelichting wordt verwezen naar personeelszaken of [naam2] van Falvius Adviesgroep (hierna: [naam2] ).
“
[appellant] wil gaarne eerst zien wat zijn tekort is t.o.v. de oude Rhenania mensen in Beheer, die op eindloon zitten, omdat de oude regeling hier niet vanuit is gegaan en door zijn stijging in salaris is er een tekort ontstaan (…). Als uitgangspunt geld dat voor (…) destijds ook een backservicepremie is betaald om het tekort aan te vullen”.
conform afspraak” een kopie van het aanmeldingsformulier voor het collectief pensioen bij Zwitserleven en vermeldt zij dat het aanvraagformulier is verzonden naar Zwitserleven met vermelding dat [appellant] is aangemeld voor een aantal benoemde pensioenmodules.
[appellant]”:
[naam4]zou al vanaf 1998 mijn pensioen regelen. Voor tekenen garantie gehad dat bij overgang alles hetzelfde zou zijn. [naam4] gezegd dat ik dit niet geloofde, omdat er in mijn optiek pensioenbreuk zou optreden. Afgesproken dat de specialist van AMEV zou komen. Deze is gekomen naar [appellant] en [naam5] . Op de vraag van pensioenbreuk moet de man terugkomen en wilde op dat moment geen uitspraak doen. Er zou een nieuwe afspraak komen. Man is later wel bij [naam4] geweest. Ik heb hem nooit meer terug gezien.Paar keer per jaar gevraagd hoe de status was, zowel bij [naam4] als bij [naam5] . Later ben ik met al mijn papieren naar [naam2] van Flavius gestuurd, die alles zou uitzoeken. Ook hier wacht ik nog steeds op antwoord.
“
Wellicht begrijp ik de vraag niet goed. Tijdens mijn gesprek is gesproken over het feit dat voor de overgang in 1996 en later nog eens bij de overgang naar Zwitserleven, mij is toegezegd dat alles het zelfde zou blijven bij de lopende pensioen regeling.
Pensioen tekort [appellant] ”dat in 1997 het voorstel kwam dat alle stafleden in de AMEV levensverzekeringen moesten, dat hij heeft aangegeven dat hij dat niet wilde maar op eindloonregeling wilde blijven en dat [naam4] hem verzocht heeft toch te tekenen. Daarop vervolgt de e-mail:
“
In eerste instantie heb ik dat weer afgewezen, maar na de mondelinge garantie van [naam4] dat ik er niet op achteruit zou gaan en dat ik nog wat op papier zou krijgen, heb ik uiteindelijk getekend.”
In de e-mail beschrijft [appellant] verder de contacten met [naam8] en [naam2] en dat hij daarop niks meer heeft gehoord. Hij becijfert dat hij een tekort heeft onder zijn huidige pensioenregeling ten opzichte van de situatie waarin hij bij PMT was gebleven en verzoekt om een oplossing van deze zaak, die al bijna 20 jaar loopt.
[naam4] gezegd dat ik dit niet geloofde, omdat er in mijn optiek pensioenbreuk zou optreden.”.