Uitspraak
Aldi,
Budget Food,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.De relevante feiten
‘
DEEL A (...)
Einde huurovereenkomst of gebruik
De hoofdhuurovereenkomst bevat in artikel 16 een verplichting het gehuurde te (blijven) gebruiken. Op niet nakoming van deze exploitatieverplichting is een boete gesteld.
hebben het volgende in aanmerking genomen:
‘
Bijlagen:
Daaraan is handgeschreven toegevoegd:
‘
Bijlage 4 Brief en mail mbt Sprinkler’
Alle bladzijden van de onderhuurovereenkomst zijn door partijen geparafeerd, net als die van bijlagen n 4. Verder is als bijlage geparafeerd twee afbeeldingen van de gevels van het gehuurde.
4.4. De beoordeling van het geschilDe kern van het geschil4.1 De kern van het geschil tussen partijen is of Budget Food verplicht was het gehuurde casco op te leveren.
Budget Food, dat restpartijen opkoopt en doorverkoopt, maakt gebruik van goedkope winkelruimte. Budget Food had nog geen vestiging in Almere en de overeenkomst met Aldi maakte het haar mogelijk om de markt in Almere te verkennen.
- het uitgangspunt is dat Budget Food bij het einde van de huur het gehuurde aan Aldi (haar verhuurder) moet teruggeven in de staat waarin zij het bij het ingaan van de huurovereenkomst heeft ontvangen. Oplevering in cascostaat vormt een afwijking van dat uitgangspunt;
- partijen in artikel 5 van de onderhuurovereenkomst wel afspraken hebben vastgelegd over de inventaris bij het einde van de huurovereenkomst, die inhoudt dat Budget Food het recht heeft, maar niet verplicht is, om de inventaris ‘om niet’ over te nemen. Daaruit volgt veeleer dat Budget Food op grond van deze afspraken de inventaris ook mag laten staan. Het is onaannemelijk dat partijen hun – van de hoofdregel afwijkende – afspraken over de inventaris wel gedetailleerd schriftelijk hebben vastgelegd, maar hun ook van de hoofdregel afwijkende afspraken over de (casco) oplevering van het gehuurde niet;
- partijen, zoals hiervoor is overwogen, niet hebben gesproken over de casco oplevering van het gehuurde, terwijl met deze wijze van oplevering een fors financieel belang was gemoeid. Door de verplichting zou Budget Food naar verwachting in plaats van € 36.000,- aan vergoeding te ontvangen ruim het dubbele aan kosten moeten maken, terwijl de overeenkomst in het gezamenlijk verzoekschrift aan de kantonrechter is omschreven als een overeenkomst met zeer gunstige financiële voorwaarden voor Budget Food en de verplichting tot casco oplevering daarbij onvermeld is gebleven.
uitgelegd en om die reden niet is ingegaan op alle bezwaren die Aldi heeft aangevoerd tegen de argumenten die de kantonrechter heeft gegeven voor zijn uitleg van de overeenkomst. Voor zover (onderdelen van) de grieven zijn gericht tegen door de kantonrechter gebruikte argumenten die het hof niet heeft gebruikt, kunnen ze onbesproken blijven bij gebrek aan belang.