In haar brief aan [verweerder] van 21 september 2021 heeft Samson [verweerder] op non-actief
gesteld waarbij zij — voor zover van belang — het volgende heeft meegedeeld:
“
Hierbij laten we jou weten, dat wij jou per direct op non-actief stellen en verzoeken jou niet langer contact te leggen en/of onderhouden met collega's, klanten en relaties anderszins.
Een veelvoud van verontrustende gebeurtenissen waarbij wij iedere keer met jou het gesprek zijn aangegaan en van jouw kant geen enkel inzicht valt te bespeuren hoe wij jouw handelen ervaren - door ofwel een ontkenning of juist geen reactie te verstrekken - liggen hieraan ten grondslag.
Het gaat dan niet alleen om het aanvankelijk verzwijgen van jouw affectieve relatie met een ondergeschikte ( [naam5] ), maar ook de wijze waarop jij met deze relatie bent omgegaan. (…) Dit e-mailbericht is door jou en [naam5] gezamenlijk verstuurd, terwijl wij het op prijs hadden gesteld dat een dergelijk bericht telefonisch of persoonlijk in een gesprek aan ons zou zijn doorgegeven. (…)
Hierbij is ons ook duidelijk geworden, dat deze relatie een negatieve uitwerking heeft op de werkvloer. (…)
Verder zijn wij gisteren bekend geworden met een door jou namens onze onderneming ondertekende intentieverklaring voor een 3-jarig sponsorcontract van maar liefst € 300.000,=. Wij waren totaal verbijsterd om hiervan kennis te nemen. Jij bent immers niet bevoegd om deze verklaring te tekenen. Bovendien wordt in deze verklaring onjuiste informatie verstrekt, te weten dat wij druk bezig zouden zijn met een fusie tussen onze onderneming en Metaaltechniek Brummen hetgeen pertinent onjuist is. (...) Ook weet jij dat onze onderneming financieel onder druk staat. Wij kunnen dan ook niet anders dan voor nu te moeten concluderen dat je hiermee onze onderneming schade poogt toe te brengen.
Bovendien zijn wij erachter gekomen dat je - geheel buiten ons medeweten - financiële gegevens van onze onderneming hebt gedeeld met Metaaltechniek Brummen, een mogelijke koper van onze onderneming. Dit voorafgaand aan het moment dat het gesprek met deze potentiële koper nog moest plaatsvinden. (…) Hiermee heb je jouw geheimhoudingsbeding overtreden, en dit betekent dat je aan ons een boete verschuldigd bent.
Wij betwijfelen nu ook of jouw terugkoppeling van het bezoek van jou en [naam5] aan onze leverancier MeijerGuss correct is geweest, waarbij je bij ons de indruk hebt gewekt dat deze leverancier al het contact via jou wenst te laten verlopen. Wij zijn bij deze leverancier op bezoek geweest en deze gaf aan het juist enorm op prijs te stellen om met ons als eigenaren/aandeelhouders aan de tafel te zitten. Wij willen onze leverancier echter niet met dit soort zaken lastig vallen, maar vinden het wel zo fair richting jou om onze bevindingen in dit verband met jou te delen.
Je zult begrijpen dat wij ons enorme zorgen maken of er niet nog meer zaken buiten ons medeweten door jou zijn geïnitieerd en die schadelijk (zouden kunnen) zijn voor onze onderneming. Wij houden jou dan ook persoonlijk aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade die onze onderneming lijdt door jouw toedoen.
Bij dit alles speelt ook het gegeven dat als wij jou ergens op aanspreken, je gelijk een verwijzing maakt naar jouw advocaat of hem in de cc van een e-mailbericht zet. (...)
Gelet op dit alles hebben wij ons genoodzaakt gezien om deze brief aan jou te versturen nu ieder overleg dat wij proberen met jou aan te gaan eindigt in een discussie, waarbij wij geen duidelijk antwoord van jou krijgen wat jou ertoe heeft bewogen om dit soort handelingen te verrichten, Wij bieden jou de gelegenheid om dit alsnog te doen, en vernemen dit graag uiterlijk vrijdag 24 september a.s. van jou. Mocht je dit liever in een gesprek doen, dan is dat ook prima en vernemen wij dit graag op voorhand van jou en kunnen we een afspraak op kantoor (zonder advocaten) inplannen. Na jouw reactie zullen wij ons beraden over deze situatie, waarbij wij een mogelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet uitsluiten."