Uitspraak
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
launching customer’ dat werk inclusief arboverpleegkundige zorg gaan verzorgen.
een ontluisterend verhaal’. Dat leidt tot een gesprek tussen [naam2] , [naam3] , [naam1] en de heer [naam4] ( [functie1] EduSense). [naam2] biedt in dit gesprek haar excuses aan voor de aanvaring.
“(…) Als contractmanager ben ik de énige contactpersoon voor alle BrinQer-medewerkers voor vragen over de inrichting van de processen én de benodigde acties hiervoor”. (…)”
“Zolang de koppeling niet werkt en [naam1]geen toegang heeft tot AFAS zullen de casemanagers de lijst (…) 2x per week overleggen aan [naam1] . (…) [naam1] stelt i.o.m casemanagers en [naam2]de criteria op van mensen die niet benaderd behoeven te worden. (…) Door de triage op korte termijn te kunnen starten, kan dit deel van de overeenkomst nu ook in werking te treden en is het team BrinQer op volle kracht. (…) Het implementatieplan dat nu voluit ter hand genomen kan worden, bespreek ik wekelijks met [naam2] . (…)”
"(…) Cliënte meent dat aan de zijde van EduSense, althans mevrouw [naam1] sprake is van een tekortkoming in de nakoming, zodanig dat deze de ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt. Mevrouw [naam1] dient zich als goed opdrachtnemer te houden aan de aanwijzingen van cliënte en/of het Gelre ziekenhuis. Bovendien mag van haar verwacht worden dat zij zich constructief opstelt in geval van een meningsverschil en bereid is tot een oplossing te komen. Desalniettemin lijkt het erop dat cliënte het Gelre ziekenhuis bereid gevonden om EduSense, althans mevrouw [naam1] nog een (laatste) kans te geven. (…) Om dit te bewerkstelligen roept cliënte mevrouw [naam1] op voor een gesprek (...)Volledigheidshalve merk ik wel op dat als EduSense, althans mevrouw [naam1] (opnieuw) geen gehoor geeft de redelijke aanwijzingen van cliënte en/of als zij weigert met cliënte in gesprek te treden, cliënte dit aanmerkt als een tekortkoming in de nakoming die een buitengerechtelijke ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt. (... )"
de ongefundeerde kritiek van uw cliënte [heeft] weerlegd" en dat partijen onder meer hebben afgesproken dat [naam1] maandag haar werkzaamheden zou hervatten en dat BrinQer er voor zou zorgen dat het Gelre ziekenhuis hiervan tijdig op de hoogte zal worden gesteld. Verder schrijft de advocaat dat is afgesproken dat BrinQer er voor zorgt dat [naam1] de beschikking krijgt over de juiste faciliteiten en dat [naam2] zich in het vervolg fatsoenlijk jegens [naam1] gedraagt. Ook wordt een periodieke evaluatie van de uitvoering genoemd.
"(…) Om misverstanden te voorkomen: Je wordt maandag niet verwacht bij het Gelre. De afspraak die we hebben gemaakt is dat we -nadat we afgelopen woensdag aan elkaar hebben laten weten wat nodig is om de samenwerking te hervatten- dit tot maandag zouden laten bezinken en dan (... ) aan elkaar zou laten weten hoe nu verder. (...) Gezien de discussie die nu plaats heeft en het karakter van de discussie is je inzet weer aan de orde als we een goeie oplossing vinden op de korte termijn. Tot die tijd verwacht ik ook dat er geen uren in rekening gebracht zullen worden."
"Ik concludeer dan ook uit de voorwaarden/mededelingen van uw cliënte dat uw cliënte niet, althans niet zonder tekortkoming de verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst van opdracht zal nakomen."In de brief verklaart BrinQer de overeenkomst gedeeltelijk en temporeel te ontbinden, namelijk ten aanzien van de tewerkstelling van [naam1] bij Gelre. Tevens kondigt BrinQer aan dat zij op zoek zal gaan naar een andere opdrachtgever voor [naam1] waar zij als Arboverpleegkundige werkzaamheden kan verrichten en dat EduSense, zolang geen werkzaamheden worden verricht, geen recht heeft op een vergoeding althans dat BrinQer haar betalingsverplichting zolang opschort.
"(…) Dat uw cliënte er blijkbaar thans voor kiest om [naam1] niet meer bij het Gelre ziekenhuis tewerk te stellen, komt geheel voor haar eigen rekening en risico. Dit vrijwaart uw cliënte niet van de verplichting om de overeengekomen prijs (....) gedurende tenminste een jaar lang te betalen. (...) Ik hecht er verder nog aan om andermaal te benadrukken dat [naam1] altijd bereid en in staat is om haar werkzaamheden als arboverpleegkundige voor Gelreziekenhuize of welke andere partij dan ook op eerste afroep te hervatten.(…)"
“Daarbij zal zij -net zoals zij als arboverpleegkundige doet- met medische gegevens moeten werken en deze werkzaamheden houden dus ook (zij het zijdelings) verband met het werk van arboverpleegkundige.” In de e-mail staat ook dat de overeenkomst regelt dat [naam1] werkzaamheden als Arboverpleegkundige zal uitvoeren in de breedste zin van het woord. Bovendien zegt [naam4] tijdens de bespreking op 4 september dat [naam1] op alle mogelijke werkzaamheden ingezet kan worden: "
Je betaalt ervoor en het is aan jou om haar in te zetten zoals je wilt".In reactie daarop herhaalt de advocaat van EduSense per e-mail van 18 oktober dat de aangeboden functie ongeschikt is.
“(…) Omdat uw cliënte niet meer tewerk kan worden gesteld bij het Gelre ziekenhuis en uw cliënte ook de andere aangeboden werkzaamheden -die binnen de reikwijdte van de overeengekomen opdracht en gemaakte afspraken vallen- heeft geweigerd, is sprake van een zodanige tekortkoming in de nakoming dat cliënte de overeenkomst thans geheel ontbindt.”
opzegtermijn’ in plaats van slechts ‘termijn’ vermeldt. De woorden ‘ontbinden’ en ‘ontbindingsdatum’ slaan op de ontbindingsmogelijkheid uit artikel 6:265 BW, die in deze context dus is uitgesloten in het eerste jaar van de overeenkomst. BrinQer stelt dat de overeenkomst duidelijk is, en dat eventuele onduidelijkheden voor rekening moeten komen van EduSense die de overeenkomst heeft opgesteld. Ook wijst BrinQer er op dat over een uitsluiting van ontbinding van de overeenkomst niet is onderhandeld.
launching customer’Gelre was de aanleiding om de overeenkomst aan te gaan, maar het was de bedoeling van beide partijen om ook inzet elders mogelijk te maken. Dat verklaart [naam1] [2] , EduSense wijst daarop (3.13) en ook BrinQer bevestigt dat de overeenkomst niet op een specifieke klus ziet (3.21). Partijen hebben verder feitelijk zo uitvoering gegeven aan de overeenkomst. BrinQer heeft na 11 september 2019 immers gezocht naar andere klanten waar [naam1] kon worden geplaatst (3.16), waartoe EduSense haar ook beschikbaar hield (3.17). De overeenkomst is daarmee niet specifiek aangegaan voor of uitsluitend gericht op de tewerkstelling bij Gelre.
we afgelopen woensdag aan elkaar hebben laten weten wat nodig is om de samenwerking te hervatten”en dat “
je inzet weer aan de orde (is) als we een goeie oplossing vinden op de korte termijn”(3.15). De weergave van de actiepunten namens EduSense levert, mede gelet op deze reactie van BrinQer, geen strijd met goed opdrachtnemerschap op.
de baten verdelen’, zoals was overeengekomen. De aangeboden werkzaamheden van het verrichten van rijbewijskeuringen bij het CBR zijn evenmin passend. Ook hier geldt dat het niet de overeengekomen kernactiviteit betreft. Van belang is verder dat een arboverpleegkundige specialistische verpleegkunde beoefent specifiek gericht op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de mens in relatie tot arbeid en de arbeidsomstandigheden. Dat volgt uit het functieprofiel “Arboverpleegkundige”, dat als bijlage aan de overeenkomst is toegevoegd. Ter zitting heeft BrinQer toegelicht dat weliswaar bij het CBR keuringen plaats dienden te vinden van beroepschauffeurs maar dat daarnaast ook andere keuringen zouden moeten worden verricht waarin geen enkel verband met arbeid of arbeidsomstandigheden bestaat. Daarmee valt het aanbod niet binnen de overeengekomen arboverpleegkundige werkzaamheden, ook niet in de breedste zin van het woord.
4.De beslissing
€ 1.074)
€ 2.031)