Uitspraak
die bij de kantonrechter optrad als gedaagde partij maar ook zelf een vordering heeft ingesteld,
1.[verweerder] ,
[verweerster],
die bij de kantonrechter optraden als eisende partij en zich hebben verweerd tegen de vordering van Dexia,
hierna: [verweerder] , [verweerster] en gezamenlijk [verweerder] (mannelijk enkelvoud),
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.De vaststaande feiten
4.De vorderingen en beslissing kantonrechter
5.Het oordeel van het hof
direct mailing(post) en van tussenpersonen, waaronder Spaar Select. Deze tussenpersonen bond Dexia aan zich door het sluiten van cliëntenremisiercontracten op grond waarvan zij bij verkoop van een Dexia-product (op basis van een door Dexia verstrekt ATP-nummer) een vergoeding ontvingen. De tussenpersonen die Dexia aan zich bond als cliëntenremisiers werden in de cliëntenremisiercontracten uit die tijd (ook) aangeduid als: “adviseur” en op haar website als “onafhankelijke gespecialiseerde financiële adviseurs” of als “financiële planners”. Uit de websites van Spaar Select (d.d. 11 mei 2000) en NBG Finance (d.d. 23 oktober 1999), waarmee Dexia (intensief) samenwerkte, volgt dat deze tussenpersonen – als cliëntenremisiers – zichzelf publiekelijk aanprezen met het opstellen van op de persoonlijke situatie toegesneden financiële adviezen.
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet heeft geïnformeerd naar de financiële omstandigheden en financiële doelen van de afnemer;
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet ook andere mogelijke effectenleaseproducten heeft genoemd en besproken dan het uiteindelijk afgenomen product;
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet, naast of in samenhang met het afgenomen effectenleaseproduct, een ander financieel product, zoals een hypothecaire lening, heeft geadviseerd.
“Wij hebben geantwoord dat we een goed pensioen wilden en daar zo min mogelijk risico in wilden lopen. Het was voor ons op dat moment de vraag om te gaan sparen of met Spaar Select een traject in te gaan (…) we hebben verschillende documenten laten zien zoals jaaropgaven en salarisstroken, zij heeft die informatie opgeschreven en meegenomen”.[een medewerkster van Spaar Select] heeft geopperd om de overwaarde van het huis op te nemen maar dat wilde [verweerder] niet. Vervolgens heeft [een medewerkster van Spaar Select] [verweerder] geadviseerd om elk het effectenleaseproduct Profit Effect van Dexia af te nemen. Daarbij is geadviseerd om de Profit Effect producten af te sluiten tegen een maandelijkse inleg en ook om per product een ander aandelenpakket te kiezen:
“Daar is heel duidelijk over gesproken. Mevrouw [een medewerkster van Spaar Select] zei dat als we aan risicospreiding wilden doen, we het best op deze manier de pakketten konden verdelen.”Ook heeft [een medewerkster van Spaar Select] een aanzet gedaan voor het aangaan van een Gianne Romme Lijfrentepolis, waarna [een medewerkster van Spaar Select] dat heeft overgedragen aan een collega en [verweerder] de lijfrentepolis heeft afgesloten. [verweerder] heeft het advies opgevolgd en is de twee overeenkomsten met Dexia aangegaan, aldus [verweerder] heeft ter onderbouwing van zijn stellingen verwezen naar de overeenkomsten met een stempel daarop met de tekst ‘Spaar Select Enschede’ en daaronder ‘ [een medewerkster van Spaar Select] ’ (productie 17.11.a e 17.11.b inleidende dagvaarding). Daarnaast heeft [verweerder] stukken overgelegd waaruit blijkt dat hij via Spaar Select de lijfrentepolis heeft afgesloten.